Skočnou polku vymyslela
česká služka Chadimová

Skočnou polku vymyslela
česká služka Chadimová

10. 6. 2015

Skočný tanec, zvaný polka, znají lidé v různých koutech světa, ale jen málokteří z nich asi ví, že ho vymyslela služka Anna Chadimová, která se narodila před 210 lety v Petrovicích u Sedlčan 11. června 1805. Novému tanci se zprvu říkalo maděra či nimra podle lidové písně Strýček Nimra koupil šimla, na niž Anna někdy v roce 1830 začala provádět nezvyklé kroky. Mezi přihlížejícími byl tehdy i učitel Josef Neruda, který si nápěv poznamenal do not a zrodila se polka.

Když tanec v roce 1835 dorazil do Prahy, byl překřtěn na "půlka" (podle polovičního rytmu) a nakonec na polku. První tiskem vydanou polku Esmeralda pak složil František Hilmar, učitel v Kopidlně. Z Čech se nový tanec plný temperamentu a pohody rozšířil do okolních zemí a emigranti ze střední Evropy ho pak zanesli do Severní a Jižní Ameriky.

Stal se též žádanou skladbou klavírní a orchestrální. Polka zaujala Bedřicha Smetanu i Antonína Dvořáka, v jejichž díle má své nezastupitelné místo. Asi nejslavnější polku Škoda lásky složil ve druhé polovině 20. let minulého století Čech Jaromír Vejvoda. Má mnoho jazykových mutací, velmi oblíbená byla v armádě za 2. světové války.

Ze slavného tance ale Anna Chadimová, provdaná Slezáková, žádný prospěch neměla. Zemřela chudá 3. srpna 1884 v Sudově Hlavně, pochována je na hřbitově v Kostelním Hlavně.

tanec
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Redakční článek o vzniku Polky musím doplnit: Anna Chadimová nastoupila do služby na statku v Kostelci nad Labem - kde nyní žiji. Nevím, kolik jí tehdy bylo let - vše by mohla vědět současná Kronikářka našeho města paní Daniela Soukupová. Je to moje bývalá spolupracovnice. Mohu se event. na tyto informace zeptat, nebo jí dám kontakt na "i60" ( je už také seniorka, mohla by se přidat). Vznik tance Polka se tedy připisuje Kostelci nad Labem! A pamětní deska na naší Radnici připomíná, že se zde narodila Tereza STOLZOVÁ - operní pěvkyně. Byla první, kdo zpíval Verdiho "Aidu"! Skladatel pro ni nechal vyrobit a daroval klenoty. Opět více může sdělit naše kronikářka.
Jana Šenbergerová
Zvědavost mi nedala, a vydala jsem se po netu za slovy maděra a nimra. Kdo by se rád dověděl více, najde pojednání o polce zde: http://www.hdc.cz/tanecni-styly/polka/

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...