Ke Dni českého jazyka

Ke Dni českého jazyka

19. 6. 2015

Den českého jazyka.
Jak se vlastně správně říká,
zrušuje či ruší,
co lépe zní v uších?

Jazyk je dost starý,
potřebuje nové tvary?
Již dost se jimi hemží
zvláště z par nad Temží,

jisté tvary ze zámoří
též se do něj prohovoří,
nejen v řeči, v tisku také,
některé jen těžko chápem.

Občas v českých brusičích
také zrnko vyklíčí,
a z jazyka spisovného
vzniká slabý odvar jeho.




Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Horenský
A nebo bude řešením vyhlásit za spisovný "brněnské hantec" !
Zdeněk Horenský
S anglickými či poangličtělými výrazy to asi není ani jinde nic neobvyklého, můj kamarád na to nadával doma ve Vídni při poslechu rakouského rozhlasu. A co je to "selfíčko" tož to teda taky nevím. Ale stejně si nemyslím, že by někdy vznikl česko-hotentotský jazyk. Alespoň z pro nás nutné poloviny ho budeme zvládat. A "sranda" musí být!
Zdenka Jírová
No, "nosočistopleny" zrovna nemám na mysli, ale nedávno jsem byla za úplného ignoranta, protože jsem nevěděla, co je " selfíčko". Obávám se , že brzy se u nás bude mluvit zkomoleninou českoanglických slov podobně, jako před 200 lety se v Praze mluvilo mezi lidem českoněmeckou hatmatilkou. Už jenom chybí, aby byla angličtina / nebo spíš američtina/ prohlášena jedinou úřední řečí u nás. Někdy jsem opravdu ráda, že už jsem stará.
Libor Farský
Ale děvčata, nemáte náhodou v rodině ajťáka? A co Vy, negúglujete, nedeletujete? A co takhle moderní slovo Kurzarbeit? Nebo různé TV pořady s počeštěnou anglčinou v názvu. Mně to baví, chystám na toto téma sérii článků "Hrátky s češtinou", začnu historií u německo-českého slovníku Josefa Jungmanna a u jeho nových českých slov, na př. "smrkonosoplenky". Miluji Vás online. Libor senior.
Hana Rypáčková
Že slova prokládají děti, je jasné, často se učí mluvit v angličtině i v zeměpisu, dějepisu a jiných naukových předmětech,pokud učitel angličtinu zvládá. Já se omlouvám za své zkomoleniny, někdy to dělám /Čecháč, Mácháš ,dovča,rehábka aj./ Taky jmen bez -ová přibývá.U lékaře stále vyvolávali příjmení a nikdo neupozornil starou paní, čekali, že to je muž.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Zdenko - máš pravdu! Bydlím blízko, v Praze jsem často, ale centru se raději vyhnu. Zde se dokazuje, že Češi jsou "lezprdelky" - dříve k Rusku, teď zas k Západu. Opravdu, slyšet ryzí češtinu bude zřejmě nutno oslavit!
Zdenka Jírová
Prolínání angličtiny do našeho bohatého jazyka mně dost štve. Nedávno jsem byla v Praze na Václavském náměstí a nebýt tam ten Václav na koni, tak jsem ani podle názvů obchodů nepoznala, že jsem v Čechách. Musím vzpomenout epigramu Karla Havlíčka Borovského: " Svatý Jene z Nepomuku, drž nad námi Čechy ruku, by dal nám Bůh, co dal Tobě, by náš jazyk neshnil v hrobě!"
Květoslava HOUDKOVÁ
To, že se některá delší česká slova trochu zkracují, mi ani tak nevadí, je to takový "spěch doby". Ale když spolu např. 50+letí muži hovoří v tramvaji a za každou větou mají "vole", tak to je opravdu na zvracení. Takoví "kocouři" by už měli mluvit bez potřeby hovězího ! (Mladí jsou za tuto mluvu kritizováni, ale mnozí mají možná šanci: že z toho vyrostou!) A zkratky v písničce I. Mládka - vzpomínáte?!
Zuzana Pivcová
No, někdy mi ze slyšené češtiny opravdu naskakuje husí kůže. Zvlášť "oblíbená"mám dnes už i veřejně používaná zkratková slova typu "posilko" (posilovna), "sporťák" (sportovní komentátor), Komerčka, názvy stanic Kačák, Hlavák, Želva a další.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...