Můj recept: výroba
domácí ořechovice

Můj recept: výroba
domácí ořechovice

15. 7. 2015

Jistě víte, vážení, že Svatojánská noc je chápána jako magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. A z jeho plodů se vyrábí ořechovice.

Ještě nyní se ořechovice dá vyrábět, dokud jsou ořechy nezralé. Výroba domácí ořechovice připomíná alchymistický proces. Staré kuchařské knihy zeleným ořechům věnují zaslouženou pozornost. Zkusili jste si někdy k zeleným ořechům přivonět? Jsou tak aromatické, že po jejich trhání zůstanou vaše ruce ještě dlouho provoněné kořeněným parfémem, ale zůstanou i bohužel trochu hnědé.

Ořech královský je pozoruhodný strom. Nezralé zelené plody obsahují vzácnou látku juglon, hojně používanou sibiřskými šamany. Juglon má až zázračné antibiotické účinky a navíc účinně bojuje s plísněmi.Využít se dají i listy tohoto statného stromu, čaj z nich čistí krev a podporuje krvetvorbu. V lidovém léčitelství se výluh ze sušených listů používá při revmatismu či na podporu vlasového růstu. Velkou moc mají též vlašáky dozrálé - nelze si bez nich představit zimu, především pečení vánočního cukroví. A konec konců i ořechové dřevo je vysoce ceněné pro svou tvrdost a odolnost.

Jak se tedy dělá domácí ořechovice?

Ingredience:
15 nezralých ořechů (na 1 litr rakie)
rakie
celá skořice
4 hřebíčky
3 kuličky jalovce
kůra z poloviny citronu
10 dkg cukru kystal

Postup:
Přibližně padesát nezralých ořechů omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky, případně čtvrtky. Doporučuji, aby tuto část přípravy dělal mužský, jemu skoro černé prsty většinou nevadí:)), jinak lze použít rukavice. Ořechy umístíme, přesněji nastrkáme do pětilitrové, nejlépe skleněné lahve, přidáme krystalový cukr, půl až jedno kilo, podle toho, jak moc máme rádi sladké. Přidáme koření – 5 kousků skořice, dvacet hřebíčků, 15 kuliček jalovce a celou kůru z dvou až tří citronů.

Obsah lahve zalijeme rakií. Uzavřeme ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a umístíme na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. My lahve stavíme na zídku terasy,  kde je  necháme stát asi čtyři týdny. Vedle skleněných lahví musíme používat i pet lahve, skleněných totiž tolik nemám. Zde na ostrově lákavý likérek nemusíme hlídat, nekrade se. Likér dostává postupně tmavou barvu. Nakonec přecedíme výluh přes hustý cedník.

Poté likér stočíme do lahví a necháme v chladu sklepa, mimo dosah svého partnera, uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Všem oznámíme, že se dobrůtka nesmí otvírat, nesmí se ochutnávat, jen se smí kochat pohledem! Ale potom! To je lahůdka! Skoro lék!

 

P.S. Slíbila jsem sama sobě, že příští rok budu ořechovici vyrábět jen ve skleněných lahvích. No tak uvidím. Ale již zde máme první tři konteinery na plasty! Ledy se hnuly.

alkohol nápoje recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vando tak jsem včera pode tvého receptu naložila ořechovici, jen rakie chyběla tak jsem ji nahradila slivovicí. Co ty na to?
Miloslava Rýznarová
Dobrý den! Já Vás všechna děvčata zdravím! Jsem tu nová a tak různě nakoukávám, co kdo píše a o čem píše, abych byla v obraze. "Hodila jsem sem už článek o dvou protikladech budov - kostele v Dubí u Teplic a psychiatrické léčebně, ale neumím dávat fotky, zobrazila se mě jen jedna, a když jsem chtěla dát druhou, tak se ta první vymazala a druhá ji zastoupila. Asi se musím hodně učit...poraďte prosím někdo! Jinak tu ořechovici neumím, ani jsem ji nikdy nedělala, anžto a jelikož nemám ořechy, ale vloni jsem dostala domácí ze Slovenska od bratrance a byla tip ťop!!!!! Zdravím Vás všechny! Míla Rýznarová
Jana Slavíková
Letos mám naloženo, u známých prořezávali ořešáky, tak jsem si řekla o zelené ořechy, koupila 4 litry vodky (pokladní se na mě koukala podezřívavě) a teď kontroluji, jak pomalu černá :-)
VANDA Blaškovič
Přeji krásný den! Rok se s rokem sešel a my na ostrově zase vyrábíme orechovicu..:)) Těší mne, že i článek vydaný před rokem může mít v současné době nejvíce přečtení...)) No, je vidět, že jsme národem labužníků, který ví, co je dobré..:)) a zdravé....))...po kapkách..:)) Ahoj!
Alena Várošová
Vando,moc dobře popsaný článek na výrobu ořechovice.U nás na Moravě jako naše rodina ji nevyrábíme,nemáme ořech a máme spoustu slivovice už zaležené ve sklepě.Nikdo z rodiny ji nepijeme a už ani nejezdíme pálit do pálenice.Strom jako ořech je výborný,jak píšete jeho plody jsou nezbytné na vánoční cukroví.Ale při vzrůstu zabere pů zahrady a kdo má to listí potom hrabat?.Stačilo mi hrabání z 50 stromů jabloní.Dnes jich je již menší polovina. Hezký den.
Zdenka Jírová
Také již jsem před léty dělávala ořechovici, když jsme měli zahradu se statným ořešákem. Bývala moc dobrá.
VANDA Blaškovič
Děvčata, ořechovice se může dělat z jakékoli kořalky. Čili Miluško i z vodky. Jen nevím, Ty ty listy použiješ jako abstinent třeba na čajíček? Jinak bys musela dělat ořechovici jen z vody a za to neručím...:))) Ahoj!
Miluše Hasenohrlová
Vando, babička také dělala ořechovku, ale s vodkou.Může být ??Ořešáků máme pět.Já jako abstinent raději použiji listy.
Alena Vávrová
:-) prima recept! Mám na stromku první 4 ořechy, že by??
Alena Tollarová
Každý rok v době ořechů pohříchu nezralých si říkám, že tu ořechovici, na niž mám recept od strejdy, zkusím. Ještě nikdy na ni nedošlo. Tak toto je připomínka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.