Podělala jsem
se v Podivicích

Podělala jsem
se v Podivicích

1. 7. 2015

Na pozvání přítelkyně jsem se podělala v jejích rodných Podivicích u Humpolce. Nebojte, prádlo zůstalo čisté, to je jen mé oblíbené rčení, vztahující se k tehdy čtyřleté vnučce, s kterou jsme hrály maňáskové divadlo. Já se ptám její loutky, kde jsem se to poděla, a ona odpovídá, že jsem se podělala tady...

A tak si na to vzpomenu, kdykoliv se někde poděju. Mému výletu ale ani trochu nepřálo počasí a foťák se na mne škaredě díval, protože ho svrběla čočka. Tak pojď, lovče okamžiků, koukneme ven.

Je zamračeno, tráva mokrá, za chvíli mám vlhko v botech a znova začíná krápat. Pidivesničce vévodí náves s rybníkem a kapličkou. Mimo čtyřicítku domků a chalup zde není nic, nic, nic. Boom vesničky odezněl, školu už netřeba, protože zde žije trvale asi třicítka obyvatel důchodového věku, poslední Podivičan se narodil 1986. Několik  chalupářů sem dojíždí na chalupy, jednu tady má i bývalý poslanec Jan Kasal.

Podivice patří pod Kaliště, kde už najdeme i konzum, poštovnu, faru, školu, knihovnu, hasiče... Je to rodná víska hudebního skladatele Gustava Mahlera, který zde má pamětní desku a malé rozárium, kam zasadili svůj keřík růže různí umělci jako Dagmar Pecková, Jiří Bělohlávek či Pavel Šporcl.

Taky Kaliště mají uprostřed vesnice rybník, je ale brčálově zelený. Při mé návštěvě u něj zrovna hrála humpolecká country skupina Skaláci, tak jsme si poslechli pár písniček. Plavky sice zůstaly v batohu, ale jinak radost ze setkání s kamarádkou nic nezkazilo a nakonec i foťáček si přišel na své.

 

O Podivicích více zde (z knihy Toulky vrchovinou od Františka Plevy):
http://t-o-skalaci.webgarden.cz/rubriky/podivice

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Už si to ukládám k roztomilým dětským hláškám, které sbírám!
Marie Foltýnová
Moc hezké počtení i obrázky.Zvlášť mě zaujaly ty krásné jahůdky.Vzpoměla jsem si na dětská léta,kdy jsme u nás s konvičkami chodili do vysázených vrbových prutníků na jahůdky.Tu vůni a chuť cítím dodnes.
Zuzana Pivcová
Čáry máry a nadpis už je správně.:-)
Lidmila Nejedlá
Helenko, takové vesničky jsou k odpočinku jak dělané. Také se občas do takové podělávám a ráda.
Libor Farský
Prosím, prosím, děvčata. Zapisujte si podobně kouzelné dětské hlášky. Já chystám nový web s tématem "Úsměvy školní a předškolní". Jestli se mi ho podaří rozjet, budu na íčku loudit příspěvky. Podivice a Podivičané se jistě bude líbit Alče T. do její obcologie. Jenže v nadpisu jsou Podvice, tomu už bych se zas tak nepodivil.
VANDA Blaškovič
Helenko, kráásné fotografie! Já se přiznám, že jsem zase jednou napsala při gratulaci na pohled:" Dědečku, posra.. jsem Ti kytičku....jistě, že jsem ji jen poslala!...:)
Zuzana Pivcová
Já znám výraz jen jako "kam se poděl" ve smyslu, kam zmizel. :-)) Ale Tvé vyprávění je jako vždy milé a veselé, včetně výroku Tvé vnučky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...