Ve Francii byl nalezen
kus pláště Jana Husa

Ve Francii byl nalezen
kus pláště Jana Husa

6. 7. 2012

Ve francouzském Colmaru byla zřejmě nalezena část pláště českého kazatele a církevního reformátora Jana Husa. Vědci ji podle agentury DPA našli náhodou při přípravě výstavy v Karlsruhe ke Kostnickému koncilu.

Relikvii představilo Bádenské zemské muzeum v Karlsruhe, které připravuje expozici s názvem Velká zemská výstava ke Kostnickému koncilu (1414-1418) – světová událost středověku. Vědci pracující pro muzeum v Karlsruhe našli kus Husova oděvu v depozitáři muzea Musée d'Unterlinden v Colmaru.

Dosud neznámý kus textilie podle přiloženého popisu pochází z Husova pláště. Vědci prokázali, že byl vyroben v odpovídající době. Vědci látku pokládají za vzácnou relikvii, která svědčí o raném uctívání reformátora, jenž byl kvůli svým názorům prohlášen za kacíře a v Kostnici na jihu dnešního Německa 6. července roku 1415 upálen.

Kazatel měl v Kostnici své učení odsuzující mimo jiné okázalé bohatství tehdejší oficiální církve veřejně obhájit. Byl tam ale zatčen a upálen. Papež Jan Pavel II. na návštěvě České republiky v roce 1995 požádal Čechy o odpuštění této historické viny katolické církve.

historie objevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ale že tokatolické církvi trvalo, než se omluvila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...