Můj fotopříběh: 
Kosáčci na balkoně

Můj fotopříběh:
Kosáčci na balkoně

16. 7. 2015

Bylo léto, jak má být. Sluníčko, teplo, řeřicha v truhlíku na balkoně bujně rostla i pěkně kvetla. Všimla jsem si, že se líbí i kosovi – stále se tam vracel. Byla to kosice a začala stavět hnízdo. Musím uznat, že si vybrala dobře. Bezpečné, ve stínu řeřichy také před deštěm trochu chráněné.

Postupně snesla čtyři vajíčka - každý den jedno. Pečlivě je zahřívala, odletěla vždy jen na chvíli, asi za potravou. Malí kosáčci se také klubali z vajíček postupně, během tří dnů. Krmili je oba rodiče. Kos i kosice, střídavě nosili plné zobáčky žížal, od časného rána až do večera.

Vnouček, tenkrát mu bylo 7 roků, se každý den přiběhl na kosáčky podívat. Bylo pro něj (samozřejmě i pro mne) zajímavé pozorovat, jak rychle rostou. Když se na řeřiše objevily housenky běláska, dostala jsem nápad. Housenku jsem vzala do pinzety (rukou bych na ni nešáhla, brr) a kosáčkům nabídla. Panečku, ty jim chutnaly. Později i rybíz. A vůbec se nebáli. Byla jsem překvapená, kolik toho ti mrňousci dokázali za den spořádat.

Tenkrát jsem fotila ještě na film, tak mi syn půjčil digitální fotoaparát a videokameru (měla jsem je v ruce poprvé) a díky tomu můžu nabídnout dnes fotky k nakouknutí – je jich více než 500 – ale nebojte se, nejsou tady všechny a z videa, které je dlouhé téměř hodinu, vnuk „vystřihl" několik minut (děkujeme Radkovi C. za dobré rady).

V pátek (31.7.) to bude 10 let, co poslední kosáček vylétl z hnízda. Do hnízda už se kosi nevrátili, a ani v dalších letech na balkoně nezahnízdili. Ale také mi od té doby nerostla řeřicha v truhlíku tak bujně. Že by to bylo tím?

Z mého archivu - červenec 2005

 

fotogalerie fotografování příroda
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Zdenino,to je jedna z nejhezčích věcí,co jsem viděl a četl. Jenoduché,krátké ale miloučké. Něha tomu nechybí stejně jako láska. Těch ptačích rodičů i autorky. Díky P.
Alena Tollarová
Paráda. A já kromě kosáků obdivuji i ty truhlíky.
Dana Kolářová
Zdeni, poděkování i synovi, že ti půjčil digitální fotoaparát a my se můžeme podívat zblízka na ptačí život.
Hana Rypáčková
Nádhera.
Dana Kolářová
Zdenko, vynikající foto i video dokumentace ze života kosáků. Moc se mi líbí. Děkuji za krásné podívání.
Soňa Prachfeldová
Tak to ano, to se tam kosáčci cítili v bezpečí a u Zdenky dvojnásob.
Elena Valeriánová
Radku, ano bydlí v posledním patře v paneláků, má úžasný výhled do krajiny. Ale nevím, které patro. Jsem fakt nadšená, nádherné.
Elena Valeriánová
Zdeničko, to není krásné, to je překrásné. Milý příběh, nádherné fotky a excelentní video. Nikdy jsem neměla možnost pozorovat tak zblízka hnízdění. Jen se na Tebe tak trochu zlobím, proč si ten příběh nedala do jarní soutěže? Ta výhra by Ti právem patřila. Zítra přijedou mládí takjimto video pustím. Poděkuj Davidovi za skvěle zpracované video. A taky Ti gratuluji k bezva popiskám pod fotkami! PARÁDA!!!
Radovan Cakl
Zdeni, paráda, moc se Ti to povedlo, jak už jsem psal. Soňo, nevím, jestli se Zdena dostane na dovče na net, tak podle fotky je to poslední patro paneláku, ale které odspodu, nevím :-)
Soňa Prachfeldová
Překrásné Zdenko, už jsem obdivovala na Tvém profilu. A v kterém patře ? Zástavba, či domek? Že se vůbec nebáli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.