Foto

Davidovy americké zkušenosti:
A jak to bude dál?

21. 7. 2015

Před časem jsem zveřejňovala na i60 komentáře vnuka mé sestřenice, ve kterých popisoval své zážitky a dojmy ze studijního pobytu v USA. Za nějakou dobu ale psát přestal. Říkala jsem si, že má asi hodně studijních povinností a na psaní už nemá čas, a měla jsem pravdu.

Před týdnem jsem se opět setkala se svojí sestřenicí, samozřejmě, že jsem se začala vyptávat. Nemohu nepodělit se s vámi, čtenáři i60, o to, co jsem se dozvěděla.

Sestřenice vyprávěla, že měl David začátky těžké. I když na gymnáziu angličtinu zvládal na výbornou, tam se musel naučit odborné pojmy a především, musel pochopit styl mluvy jednotlivých přednášejících. Každý den volal domů přes SKYPE a babička a hlavně děda ho posilovali svojí přízní.

Patrně to pomohlo, David se učil denně až do půlnoci, učení zvládal, jediné rozptýlení pro něho byl fotbal (americký), ve kterém byl též úspěšný. V květnu složil maturitní zkoušku s vyznamenáním. Ze 120 maturantů složilo zkoušky na vyznamenání jenom pět studentů, z toho cizinec byl jenom on.

Až potud je vše výborné, dalo by se říci „americký sen“. Davidovi se v USA moc líbilo, chtěl tam pokračovat ve studiu na vysoké škole. Podal si přihlášky – celkem osm, na různé vysoké školy. Tady musím dodat, že za každou přihlášku se tam platí v přepočtu asi 2000 Kč, to vše financoval děda. Nevím, jaký obor chtěl studovat, sestřenice ale říkala, že měl tabulku škol, kde bylo jejich hodnocení. On si vybíral jenom z první desítky. Karlova univerzita byla až na 114. místě. David mířil příliš vysoko. Je pravda, že je sebevědomý a ctižádostivý, někdy ale trocha skromnosti neuškodí. Taky v hovoru řekl: „Přece nepůjdu studovat do nějaké Olomouce“.

Dopadlo to tak, že na školu, kde by dostal stipendium, se nedostal. Byl přijat na tři vysoké školy, jenomže tam by musel platit školné. Nad výší školného se mně zatočila hlava. Je to v přepočtu jeden milion korun za rok. I když jeho děda by pro svého nejmilejšího vnuka udělal vše, je ochoten se i zadlužit, jenomže i tak by více jak jeden milion nesehnal,  a to je jenom na jeden rok. Jsou zklamaní všichni, nejvíce děda, který se ve svém vnukovi vidí. Byl to děda, který celý ten roční pobyt financoval, nebyla to levná záležitost. Nejhorší ale na tom je, že si David nemůže podat přihlášku na vysokou školu u nás – nemá maturitu z češtiny.

Všichni jsou bezradní, nevědí, co dál. David je ale šikovný a chytrý, určitě si nějak poradí.

Můj příběh USA
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Hlobilová
Moje spolužačka žije již 25 let na Floridě. Má dva syny, kteří studují vysoké školy a k tomu si přivydělávají. Nyní jsou na výměnné stáži v ČR. Přijíždí každý rok do ČR, tady se setkáváme a povídáme o životě. Nechápe, že si pořád na něco stěžujeme. V Americe se musí starat každý sám o sebe. Je smutné, že David nemá maturitu z mateřského jazyka a že si ji ani nedodělal. Zato má maturitu z angličtiny. Ale to bylo jeho rozhodnutí.
Soňa Prachfeldová
Určitě si cestu najde, ať už doma, či venku, tady není problém si maturitu dodělat, pak si venku přivydělat a studovat, je hodně takových mladých lidí. Ať se mu daří !
Zuzana Pivcová
V cizině je určitě běžné, že mladí lidé kromě studia také pracují, aby si na studium přivydělali. Líbilo se mi, že David přistupoval k americké škole pochvalně i kriticky. Věřím, že takový bude i nadále.
Alena Várošová
Oprava vnuka od sestřenice.
Alena Várošová
Tak to je tedy čest,můžete být na svého vnuka hrdi.Ale co je to platné,když je chytrý jak všichni čerti a ta neštastná maturita.,A ty peníze za školné,to je do nebes volající.Přeji Vám paní Jiřino,aby jste vše zvládi a ustáli a David je snaživý,úspěšný a on to vše zvládne a překoná.
Dagmar Bartušková
Ten, kdo chce studovat v cizině, musí počítat s tím, že náklady za úhradu nejen školného budou vysoké. Vím o tom své, syn kromě VŠE v Pze vystudoval ještě univerzitu ve Vídni. David je šikovný a určitě se neztratí. Na sebevědomí a ctižádosti mladých lidí nevidím nic špatného, naopak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.