Můj tip na výlet: Korálové moře v Praze

Můj tip na výlet: Korálové moře v Praze

26. 7. 2015

Toužíte spatřit na vlastní oči korálový útes, ale nemáte na cestu za ním? Anebo máte, ale nemáte čas či se bojíte potápět? To vůbec nevadí, protože v dnešní době, zdá se, nic není nemožné.

Na Výstavišti v pražských Holešovicích, zvaným druhdá ležérně "julda fulda", je už od roku 2002 v provozu největší mořské akvárium u nás, Mořský svět. A v roce 2007 získal statut zoologické zahrady. Když se řekne zoologická zahrada, spíše každého napadne slon nebo opice, ale zde žádné suchozemce neuvidíme. Dvě podlaží jsou totiž plná akvárií a po vstupu se ocitneme v úplně jiném světě.

Přízemí vévodí obrovská nádrž, která není seshora nijak uzavřená a v ní můžeme pozorovat velké ryby i želvy. U pokladny je možné zakoupit malý kelímek s krmením a rybám tuto chuťovku nasypat. Můžou se přetrhnout, jak se na něj vrhnou. Před časem médii proběhla zpráva o tom, že někdo ryby právě v této nádrži otrávil. Nedovedu si představit, proč to někdo mohl udělat.

A pak už procházíme prostory s menšími i většími nádržemi a nestačíme žasnout. Jak rozmanitý je život na zemi, tak ještě mnohem více se příroda vyřádila pod vodou a zejména tou slanou. Nedají se ani vyjmenovat všechny druhy chovaných ryb. Já jsem v přízemí asi nejvíc byla uchválená langustou a perutýnem, ale úplně nejvíc hermafroditem sumýšem pestrým. Neskutečný pohled je na jednu z nejjedovatějších ryb na světě - odrance. Odranec leží na dně moře, barvou naprosto splývá s okolím, vypadá jako kámen, jen oči a tlama směřující vzhůru vyčkávají, až se nad ním objeví rybka.

Ten nejnádhernější a nejbarevnější mořský svět se však nachází v patře, které vypadá jako jeskyně. V průzorech jsou umístěna akvária, ve kterých se to hemží a vlní a hraje všemi možnými i nemožnými kombinacemi barev a tvarů. Malý korálový útes se vším všudy je nepopsatelně krásný. Nově se zde chovají i velmi jedovaté potvůrky medůzky a maličký kajmánek. Moje fotogalerie je jen opravdu malá ochutnávka.

Přestože bylo pondělí dopoledne a vstupné není zrovna nejlevnější (dospělý 280,- Kč, důchodce 220,- Kč), bylo v mořském světě dost lidí. Nikdo nikomu však nepřekážel, a přestože tam bylo dosti živo, všichni si tak nějak vyhověli a netlačili se. A to je, myslím, dobře.

Jediný problém jsem měla s fotografováním, protože, jak jsem už napsala, (skoro) vše je tam v neustálém pohybu. Vyfotit v šeru a bez blesku nerozmázlého žraloka se mi opravdu nepodařilo.

mořská fauna naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Krásný miniaturní podmořský svět, který se ve velkém hned tak nevidí. Návštěva stojí za to. Líbí se mi ten nádherný perutýn, se svým majestátem. Bezva fotky.
Dana Kolářová
Kouzelné fotografie a zajímavý tip na výlet.
Zuzana Pivcová
Jsem, Álo, ostuda, ale v Mořském světě v Praze jsem ještě nebyla. Něco podobného jsem viděla v Berlíně a u nás v Hradci Králové a do Prahy jsem se ještě nevyhrabala. Tak teď už po létu definitivně ano.
Alena Tollarová
Radku, provizi nechci. Spíš se seberte a vyražte tam, to je přesně tip třeba pro Tebe! Soník mě zlobí pořád, zrovna včera na procházce jsem skoro plakala a málem ho rozdupala nebo utopila v Labi. :)))
Soňa Prachfeldová
Fascinující barvy a tvary.
Radovan Cakl
Álo, pěkná reportáž i fotky, povedlo se Ti to. Máš u mě provizi za úsporu cesty a vstupného. I když není nad to, vidět to vše ve skutečnosti, tak kdo ví. Koukám, že se Ti Soník umoudřil a fotí dobře. Nebo stále fixluje?
Květoslava HOUDKOVÁ
Zdenko J. a všichni další "í"čkaři. Praha 7 - Holešovice bude asi "městem ZOO": ZOO Praha-Troja, Mořský svět - Výstaviště a- zatím- poslední: Krokodýlí ZOO- Tusarova ul.. (Poblíž této ulice je Kopírovací centrum (A4 Kč 1,10), jezdím tam často a tak o Krokodýlí Z00 přivezu a dám informace).
Zdenka Jírová
Nádherné fotky hodné profesionála a nádherný popis. Vůbec jsem nevěděla, že tato stálá výstava existuje. To je výhoda Pražáků. Už se chystám, že pro tuto návštěvu zlákám dceru a vnuka. Stojí to určitě za to.
Alena Tollarová
Jé, Jarko, Ty si pamatuješ, že jsem veršovala, jak jsem novým foťáčkem praštila o silnici? :) Dodám, že jsem tam byla třikrát a pokaždé se vstupenkou koupenou přes slevomat. A v areálu je dost posezení i automaty na pití a nějaké to občerstvení, takže není třeba odtamtud spěchat. Kam se hrabe televize!
Jaroslava Handlová
Álo, to se Ti úžasně povedlo. Máš nádherné fotky. (Možná k tomu dopomohl ten foťák, co se Ti pádem jaksi narazil a teď dělá zázraky na počkání?) Já jsem v tom pražském mořském světě byla taky úplně u vytržení. Nejprve jsem trochu váhala kvůli ceně vstupenky, ale pak jsem nelitovala, nechá se tam pobývat, jak dlouho člověk chce a je čemu se obdivovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.