Zázrak zvaný Tančírna

Zázrak zvaný Tančírna

31. 7. 2015

Jsou místa, jež se nám tak nějak dostanou pod kůži, vkradou se do srdce a my se tam rádi vracíme na svých toulkách. Jsou místa, která mají osobité kouzlo a někdy ani nevíme, čím tak na nás působí. Je to nostalgie, jsou to vzpomínky a nebo jen prostá krása, jež na nás zkouší svá kouzla?

Jedno takové místo znám. Je to nedaleko slezského městečka Javorníku. Javornicko celé je mou srdeční záležitostí. Velmi ráda pozoruji labutě při svítání na javornickém biotopu, obdivuji krásu podzimu v tamějších lesích, navštěvuji hřbitůvky, které nesou svou smutnou historii. Ale dnes vám chci povídat o jiném kousku tohoto kraje. Dnes vám chci povídat o zázraku.

Možná se k dětství některým z vás váže vzpomínka na pobyt v pionýrském táboře Račí údolí. Od nepaměti Račím údolím vedla solná stezka a dějiny tohoto kraje, kterému se říká Malá Haná, jsou spojeny s vratislavskými biskupy, jež nedaleko odsud na zámku Jánský Vrch v Javorníku měli své letní sídlo. Kousek od tábora stála secesní budova zvaná Tančírna, předtím tam byla biskupská pila.

Tančírně se původně říkalo Georgshalle na počest vratislavského arcibiskupa a zeměpána kardinála Georga Koppa, který ji nechal postavit. Zakázku dostal javornický stavitel Alois Utner a stavbu započal v roce 1906. Nádherná dřevěná stavba, zdobená secesními motivy, vypadala, jako že se vznáší. Na zděném korpusu – podstavci – byla vybudována vlastní Tančírna. Alois Utner stavbu však nedokončil, po jeho smrti se stavby i celé firmy ujal jeho syn Herbert, tehdy ještě student. Studia musel přerušit a zabezpečit chod rodinného podniku a dokončení započatých staveb.

Ale pojďme do nedávné historie, do té, kterou si již mnozí z nás pamatují. Po roce 1945 řada výletních míst na malebném Javornicku na samé hranici s Polskem prostě zanikla. Tak jako mnohé malé osady. Kraj se změnil v periferii republiky. Rychlebský hrad pohltil les a začala chátrat i Tančírna. Dřívější vyhledávaný objekt výletníků sloužil pro děti v pionýrském táboře jako herna.

Na smutném osudu Tančírny nic nezměnil ani rok 1989. Do budovy zatékalo, zchátrala přístavba i schodiště. Vybity byly skoro všechny nádherné vitráže. Nejedno srdce se chvělo smutkem při pohledu na tu zkázu. Začátek nového století také nepřinesl nic dobrého. O Tančírnu se „ucházeli“ všelijací podnikavci. Zrodil se i nápad přestěhovat ji a využít ji jako atrakci v nějakém zábavném areálu. Naštěstí to mnoha lidem „docvaklo“ a začali usilovat o záchranu Tančírny na původním místě.

Město Javorník se odmítlo na rekonstrukci zcela zdevastovaného objektu podílet. A pak přišel zlomový rok 2007, kdy do hry vstoupila malá, ale jak se říká šikovná, obec Bernartice. Tato obec koupila objekt od tehdejšího vlastníka, kterým byly České dráhy. Pětkrát žádala obec o dotaci na záchranu unikátní stavby, pětkrát byla žádost zamítnuta. Přes veškerou snahu mnoha lidí se stav Tančírny rychle zhoršoval. Šestá žádost o dotaci konečně vyšla. Někoho zřejmě tam nahoře osvítil Duch svatý. V roce 2014 získaly Bernartice dotaci 12 milionů korun a 6,5 milionu nakonec vydaly ze svého rozpočtu.

Nastal slavnostní den 24. červenec 2015. Den, kdy se zázrak zvaný Tančírna představil široké veřejnosti. A že těch lidí přišlo! Starší, kteří vzpomínali, mladí, kteří si budou Tančírnu užívat, i jejich děti, na které ta krása, ale i starost o ni čeká v budoucnosti.

Tančírna je zachráněna. Měla by sloužit neziskovým organizacím, turistům a obnovit by se mělo i její kouzlo výletního místa pro místní i přespolní. Radost z její záchrany měli v to páteční odpoledne všichni přítomní.Tančírna vstala z popele jako bájný Fénix. Lidský rozum a cit zvítězil nad hloupostí a nevšímavostí.

Děkujeme, Bernartice!

 

P. S.: Přijměte pozvánku do Račího údolí, které je sice na konci světa, ale uvítá vás s otevřenou náručí. Nad vchodem je sice vyveden nápis Georgs – Halle, ale pro nás to bude vždy jen TANČÍRNA!

Můj příběh stavba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Teď jsem si přečetla v tisku, že Tančírna získala 2. místo v anketě Divy Olomouckého kraje roku 2015. Mám z toho radost.
Zdenka Jírová
Vždy mám radost, když zvítězí srdce nad mamonem a nevšímavostí. Gratuluji všem, kterým osud této stavby nebyl lhostejný, i když jsem tam nikdy nebyla. Fotografie jsou krásné.
Elena Valeriánová
Marie, Tančírna stojí kousek nad tí táborem. I dnes do tábora jezdí děti i ten potok tam teče, jen nevím jestli se tam pořád myjí děti. Ty budou mít asi teplè sprchy. Jsem ráda, že se našel někdo, kdo tam byl. A jsem ráda, že to je pro vás dobrá zpráva. Vando prý se tam bude i tančit.
Marie Seitlová
Ano Eleno, já ve svých 10 letech byla v pionýrském táboře v Račím údolí. Moc se mi tam líbilo, myli jsme se v potoce, který tekl kolem, ale na tančírnu si nějak nevzpomínám. Je moc pěkná. U nás v Loučné je před nedávnem postavená tančírna, snad kopie nějaké, nevím více.
VANDA Blaškovič
Eleno, při čtení Tvého článku jsem měla normálně radost! Jen tak dále ve všech směrech. Smím prosit?..:))
Jana Šenbergerová
Eleno, díky za ten článek i fotografie. Tančírnu jsme viděli začátkem července 2013, a to už bylo patrné, že se něco děje. Máme radost, že se povedlo vrátit tuto zajímavou stavbu do života. Tehdy bylo po ránu docela nevlídno, přesto se nám Račí údolí moc líbilo. Fotili jsme jen mobilem, takže snímky nic moc. Zájemci si je mohou prohlédnout na mém profilu, kam se je pokusím hned teď nainstalovat.
Hana Rypáčková
Jsem ráda,že to tak dopadlo.Byla jsem sice jen v Javorníku a dívala se do okolí ze zámeckých oken, ale kraj to byl velmi krásný.Na Račí údolí a Tančírnu jsem se nedostala...Moc ráda jsem se poučila.
petr stejskal
Minulý rok jsme byli v Račím údolí se podívat na tu krásnou stavbu,tančírnu. Bylo mi u toho smutno. V kraji tak půvabném kouzelná stavba. Našel jsem si ji na internetu a tak jsme jeli. Kouzelná stavba však byla v dezolátním stavu. Bylo mi u toho do pláče. Ano,tenhle kraj je na konci světa,turistů tam moc nejezdí,ale tančírna stála za to i přes ten hrozný stav. A tak jsem byl v šoku,když jsem viděl ty dnešní snímky . Nejprve jsem ani nevěřil svým očím,ale pak jsem se probudil. Zase je probuzená ta tančírna nádherná. Děkuji všem,kteří se o to zasloužili.
Zuzana Pivcová
Ano, mám stejný pocit, že člověku zůstanou některá místa bližší než jiná a nemusí to vždy souviset jen s ryze osobní vzpomínkou. Tančírna je už od pohledu zajímavá stavba a záchranu si zasloužila. Nevím, jak je možné, že některé obce dostanou dotace, jiné ne, kdo hodnotí důležitost, nebo zda jde občas o šikovnost, zažádat ve správnou chvíli na správném místě.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nejhorší je, že se "někomu rozsvítí v bedně" až když památka padá ! - a pak to stojí miliony. Oprava včas by přišla mnohem levněji. U nás ve městě byly takové domy 2 - chátraly 30 let. Jeden už opraven je, ale druhý - asi vlastnické problémy - chátrá dál !! a je velmi nebezpečný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...