Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co příroda nabízí? Vyzkoušejte bezinkové želé se zázvorem!

6. 7. 2020

Zpracování bezinek na nějakou pochutinu mě nikdy moc nelákalo - až do loňského roku, nejdříve jsem udělala bezinkový sirup. Všem chutnal a to mě potěšilo.

Pak se mi dostal do rukou recept na bezinkové želé se zázvorem. Želé jsem na zkoušku udělala z jedné uvedené dávky, bylo by se toho snědlo daleko více. Výborné, a protože je právě čas dozrávání bezinek, tak se s Vámi o něj podělím.

 

Budete potřebovat:

400 ml bezinkové štávy (asi 900g bezinek bez stopek a nečistot)
400 ml pomerančové šťávy (tak 5 pomerančů)
75 g nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
1 sáček Super želírovacího cukru 3 : 1 Dr. Oetker

 

Ve velkém hrnci dobře promícháme bezinkovou šťávu s pomerančovou šťávou. Přidáme kandovaný zázvor a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Mícháme a  vaříme minimálně 5 minut.

Provedeme zkoušku tuhnutí – na vychlazený talířek dáme 1 kávovou lžičku želé, pokud by bylo po vychladnutí málo tuhé, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. Při vaření odebereme případnou pěnu a plníme čisté sklenice až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru na 5 minut.

 

Tip:

Místo pomerančů můžete použít 100 % pomerančový džus. Kdo nemusí zázvor, může použít kandovaný ananas. Se zázvorem to mám vyzkoušené a je to moc dobré. Z jedné dávky jsou 3 skleničky 0,33 l.

U nás už bezinky začaly zrát, ale ještě musíme chvíli počkat na tu správnou zralost. Tu chvíli využiju na hledání nějakého keře poblíž potoka – prostě vody. Letošní sucho má za následek, že jsou bezinky poněkud malé.

Želé je výborné k sýrům, ale i jen tak na chleba s máslem.

 

Přiznám se, že to není můj vlastní recept. Získala jsem ho z útlého sešitku Zavařujeme s fantazií (Dr. Oetker), ale protože je želé opravdu dobré, nebojím se ho poslat dál.

Dobrou chuť!

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Miluško, to mně taky. Ale kupodivu to želé není cítit po bezu. Ale samozřejmě je to každého volba, recept je pro ty, co hledají něco nového - jiného.
Miluše Hasenohrlová
Elen, určitě to želé je výborné, ale zkoušet jej nebudu.Černý bez mě už odmala jaksi "smrdí" :-(((
Elena Valeriánová
Jarmilko, určitě budete překvapena, jak je to želé chutné. A s nějakým dobrým sýrem na topince - a já nevím jak, mňam. Šťáva mi také nikdy nechutnala, likér nebo koláč bych ochutnala. Koláč bych upéct mohla, ale likér dělat - to není nic pro mě. Musela bych ho od někoho dostat :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Elenko, děkuji za skvělý typ, mám vše co je želé moc ráda a bezinky považuji za zásobárnu plnou vitaminů.Ale samotná šťáva mně nikdy moc nechutnala.Je skvělé, že náš portál je poradnou všeho druhu. .
Alena Várošová
Bezinkový likér dělá moje maminka a ta vždy nezapomene donést děvčatům do penzionu na chuť,dají si po pohárku.Já takové sladidla nemusím.Ale to želé nemusí být špatné.Děkuji Eleně za tip.
Jana Šenbergerová
Moje babička dělávala kynutý koláč s bezinkami a drobenkou. Chutná podobně jako borůvkový. Jednou jsem na výletě neodolala a snědla celou velkou latu krásně velkých zralých bezinek. Bylo mi ukrutně špatně. Později jsem se dověděla, že syrové bezinky jsou (naštěstí jen) mírně jedovaté. Kdysi jsem z nich dělávala džem s jablky. Moc nám chutnal. Bezinkový likér také není špatný. Želé mohu, zázvor také, uvidím. Možná se nechám zlákat zralými bezinkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.