Na kole po okolí

Na kole po okolí

12. 8. 2015

Od dětství je ježdění na kole můj velký koníček. Dodnes si pamatuji živě, jak mě dědeček učil jezdit na kole, běhal za mnou neúnavně, těšil mě a léčil moje odřená kolena. A pak jsem s dědou jezdila po okolí i na poutě, které tehdy byly nádherné. S okurkami, tzv. močáky, šašky, cirkusem, přetáčícími houpačkami, všelijaké atrakce, ne sice tak technicky dokonalé jako dnes, přesto úžasné.

A jak plynul čas, coby studentka jsem jezdila do vedlejšího města na kole Favorit na brigády. Toto kolo jsem měla moc dlouho, až mi ho zničil můj bratr. Nejen kolo, ale i pohádkové knížky se mi záhadně ztrácely, ale on vše popíral. A představte si, popírá dodnes! Uličník, ale přesto ho mám občas ráda .

A jak plynul čas, coby mladá maminka jsem vozila svého synka na skládačce do jeslí, tatínek jej pak vezl autem domů. Co myslíte, která jízda byla pro mé dítko dobrodružnější ?

A jak plynul čas, opatřili jsme si s mužem horská kola a jezdili příležitostně a slibovali si, že v penzi si budem kola užívat. Jenže přišla nemoc a zbylo mi tu kolo navíc.

 Přišel můj důchodcovský čas, a tak jsem zase to kolo vytáhla na světlo boží a šlápla do pedálů.Občas sama, často s kamarádkou, a jsme rády, že jezdíme spolu. Ve dvou to lépe táhne  i na těch kolech. Milí přátelé, zvu Vás na malou projížďku po mém okolí -nasedněte se mnou a jedem.

Představuji Vám gotický hrad Sukoslav, který ční nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou. V současné době je opravena rozhledna, provozovaná v sobotu a neděli. Jedeme dál do obce Bukovice, kde je hezká kaplička, vypátrala jsem tam zahradnictví a v něm motýlí keř, tak vím, kam zjara namířím a co zasadím do naší zahrady.

Také v Oseku v podhůří Krušných hor  jsou krásné památky a mezi nimi vyniká  cisterciácký klášter. V areálu je obnoven malý pivovar, pořádají se tu často výstavy uměleckých děl a řemesel.

A jedeme dál do Oldřichova, u kterého je Barbora - rozsáhlá vodní plocha, která vznikla zatopením  stejnojmenného povrchového dolu. Z Oldřichova míříme do Duchcova. Duchcovský zámek je proslulý tím, že v něm prožil 13 let svého života Giacomo Casanova, jako knihovník a společník hraběte Josefa z Valdstejna.

V Bílině bývaly otevřeny lázně Kyselka na zažívací a pohybové ústrojí, bohužel v současné době nefungují. Na vině jsou restituce, pak zpět odkoupení městem do vlastnictví a nevím nevím, zda sláva opět obživne. Jsem rodačka z Bíliny, optimistka,  doufám, že snad někdy příště .

Ještě Vám musím, milí přátelé, prozradit, co si dáváme jako odměnu za naše spanilé jízdy. Na konečné si s kámoškou v uzenářství koupíme sekačku a rohlík, zasedneme v jedné malé hospůdce a dáme si dvojku vychlazeného bílého vínka . A to tedy píše!

Díky, že jste se se mnou projeli, a zas někdy příště !

cestování cyklistika výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Šnečky nééé, jednou jsem rozšlápla a hrozný zvuk a pocit dodnes. Lidmilko v Bílině, nebo na Karlovarsku ?
Eva Balúchová
Soni,pěkný článek,krásné fotky.Jsem ráda,že jsi nepřejela šnečka:-)
Lidmila Nejedlá
Milá Soňo, článek jsem si přečetla až teď a moc se mi tvé výlety na kole líbí. Fotografie jsou hezké, přibližují trasu. Máš pravdu, kolo je bezvadný dopravní prostředek. V mládí jsem také navštívila Kyselku. Tak hodně zdaru na cestách a hlavně nejezdi sama.
Soňa Prachfeldová
Jarmilo, myslím že jsi děvče ze z Plzně, tak přijeď a pojedem na zámek Žinkovy, kolik km do Nepomuku ? Asi dost, to je tak na vlak .
Soňa Prachfeldová
Jitule nic se neděje , díky za kuk.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Soňo, dík za velmi pěkný článek, inspiroval mně k tomu, že až se uzdravím vyjedu si na výlet na kole.Mně moc láká Modrava a okolí projet na kole, zatím ale pořád není čas.
Soňa Prachfeldová
Jani, Alenko díky :-)
Alena Várošová
Soni,děkuji za krásný výlet .Ještě že jsem seděla na sedátku pro děti,protože tenhle výlet bych určitě nedala..Taky jezdím na kole,ale jen nakupovat tak do 3,4 km a to mi stačí na protáhnutí kostí.Obdivuji všechny kolaře,kteří jezdí dlouhé tůry pomalu za každého počasí.Nádherné přiblížení severních čech děkuji.To vínko bych si teda dala místo té tůry a počala bych,až se budete vracet.
Jana Šenbergerová
Ještě já připojuji svoje poděkování za krásné povídání i fotografie. Moc dobře ti, Soňo, rozumím. Také miluji vyjížďky na kole.
Soňa Prachfeldová
Děkuji děvčátka za nákuk. Vando nyní autobus vyváží kolaře až na Lovosicko, tak čekáme ne lepší počasí a vyrážíme, dolů z kopců to bude balada. Tak příští týden ano ? Elen, Braňany jsou též docela hezké, jen obklopeny valem z výsypek, je tam i selský dvůr - krásná restauračka, starý kulturák, kam zamíříme lx ročně si zatančit a smradlavé mlhy jsou už minulostí. Olinko v těch jednoduchých okamžicích, ať pěšky či na kole je opravdu velké souznění s přírodou. Ještě jednou všem díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.