Při pochodu hrdosti sexuálních
menšin šlo Prahou 10.000 lidí

Při pochodu hrdosti sexuálních
menšin šlo Prahou 10.000 lidí

15. 8. 2015

Přes 10.000 lidí prošlo odpoledne centrem Prahy při pochodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride. Svou účastí ho podpořila pražská primátorka Adriana Krnáčová a několik známých osobností. Proti jejich oslavě sexuální odlišnosti protestovala na Václavském náměstí hrstka odpůrců homosexuality.

V čele s krojovaným jezdcem na bílém jednorožci se hodinu po poledni průvod vydal za zvuků hudby z reproduktorů na zhruba 15 alegorických vozech z Václavského náměstí k Vltavě. Tu pestrobarevný tančící had překročil po Čechově mostě a po schodech na Letnou zamířil do Letenských sadů, kde byl pro účastníky přichystán hudební program.

Zatímco podle odhadů policie se do průvodu zapojilo maximálně 15.000 lidí, podle předsedy Gay iniciativy Jiřího Hromady jen z Václavského náměstí vyšlo 18.000 lidí a postupně se počet účastníků rozrostl na zhruba 35.000. Většina z nich nesla duhové vlajky, symbol homosexuální komunity, nebo se vyzdobili jinými duhovými symboly.

V čele průvodu šli kromě Krnáčové a Hromady moderátorky Ester Janečková a Lejla Abbasová nebo herečky Jana Bernášková, Michaela Maurerová, Nela Boudová či Jitka Smutná. K nim se připojila i řádová sestra Jeannine Gramicková, jejíž vystoupení na katolické půdě během letošního festivalu Prague Pride nepovolil kardinál Dominik Duka.

Ještě než se pochod vydal na svou trasu, protestovaly proti němu u sochy svatého Václava zhruba tři desítky odpůrců homosexuality, kteří obhajovali tradiční rodinu a křesťanské hodnoty. Tuto demonstraci svolal Pavel Matějný, který už dřív pořádal protiromské pochody v různých městech a festival Prague Pride na facebooku označil za "vrchol hnusu a nevkusu" a vyzval k "obraně vlasti". Uprostřed Václavského náměstí se pak účastníkům pochodu snažil "rozmlouvat" jejich sexuální orientaci muž s velkým transparentem hlásajícím "Homosexualita = hrozba pro národní bezpečnost".

Necelá stovka lidí dnes prošla centrem Prahy také v Pochodu pro rodinu, který pořádali Mladí křesťanští demokraté. "Pokud bychom ho dělali jakýkoliv jiný den, tak bychom nezískali takovou pozornost," řekl jejich místopředseda Jan Gregor. Téma rodiny podle něj nezaznívá tak často, jak by mělo. Právo na shromažďování a vyjádření názoru mají podle něj všechny strany. "V průvodu hrdosti jsou některé věci, které některým můžou připadat obscénní. Ale mají na ně právo," dodal Gregor.

 


festival vztahy a sex
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radek Otáhal
Po návštěvě veřejných pánských záchodcích, na dámských jsem nikdy nebyl, některé z vás dámy, by přehodnotily toleranci.
Alena Várošová
Jano,taky mě to napadlo,ale ti gladiátoři,měli aspoń vypracovsné svaly a těla..Rozhodně karneval v Riu to je nádhera,to taky sedím a hledím na ty překrásné kostýmy,ověnčené vozy paráda.
Dagmar Bartušková
Já si za svým stojím. Srovnání se zralými modelkami je zcela mímo mísu.
Libor Farský
Mně je to fuk.
Alena Várošová
Taky se mi nelíbí nějaké zviditelňování.At´jsou jací,tací jede to mimo mě,pokud na sebe neupozorňují na veřejnosti,je to jejich věc.Znám také matku,která má takto zaměřeného syna a žije s přítelem a má jej snad zabít?.Všechny na to v práci připravila a řekla o co jde,než se ji budou ptát.Vím,že je to těžké.
Jana Šenbergerová
pro či proti
Jana Šenbergerová
Když je řeč o toleranci, pak musím respektovat i to, že někomu se něco líbí a jinému nelíbí. Přečtu si, ať jsem v obraze, a vyjádřím se. Buď se mi něco líbí nebo ne, nebo je mi to jedno. Vyjádřím se pro ři proti, nebo se nevyjádřím. Na samém faktu, že se věci mají, jak se mají, se nic nezmění. Jsem ráda, že se lidé nemusí se svou láskou skrývat, jen nechápu, proč se kvůli tomu dělá takový tyátr. Anebo možná i chápu. Mají radost, že nemusí prožívat své vztahy v utajení.
Soňa Prachfeldová
Znám báječné lidi mezi nimi, řekla bych, že jsou daleko tolerantnější než hetero
Jana Slavíková
Dámy, překvapujete mě. Kde je tolerance? Kde je nadhled? Nikdo přece nikomu nebrání, aby si uspořádal takový happening, tak ho zorganizujte také. A na co jsou hrdí? Herečky, primátorka, moderátorky třeba na to, že se jejích příbuzní a blízcí mohou přiznat aniž jim hrozí kriminalizace či blázinec. Copak to nepamatujete?
Elena Valeriánová
A pochod hrdosti podpořila primátorka Prahy, slavné herečky a moderátorky. A jsou hrdi na co?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...