Rozmlouvání s Měsícem

Rozmlouvání s Měsícem

1. 9. 2015

Dnes byl velmi teplý den pozvolna přecházející v příjemný večer a vlahou noc. Léto se s námi loučí opravdu pěkně. Vyšla jsem na balkon právě ve chvíli, kdy se na obloze vynořil velký stříbrný balón a svým světlem ozařoval malé, průsvitné obláčky, které se také zdály být stříbrné. Byl to měsíc v úplňku v celé své kráse.  

Nádherný pohled, zřetelně jsem viděla jeho oči, nos i ústa tak, jak mi je v dětství ukazoval můj tatínek a vyprávěl mi, že jsou to měsíční moře. Ve své mysli jsem se posunula dále a viděla tam i tu stopu v měsíčním prachu, kterou tam na věky zanechal člověk, který poprvé stanul na Měsíci. Ta stopa tam bude, dokud bude trvat vesmír, a třeba jednou, za milióny a milióny let, až už lidstvo na Zemi nebude existovat, přistane na Měsíci  nějaká vesmírná loď s novou civilizací a ta bude zkoumat, kdo tam tu stopu zanechal. Možná to bude to jediné, co po lidstvu zbude.

Ta stříbrná koule na nebi, přestože je nestálá, každým dnem se mění, má na lidstvo od počátku nesmírný vliv. Jejím pohybem se řídily starověké civilizace, byla uctívána jako bůh, a inspirovala celou řadu básníků, spisovatelů, hudebníků i malířů – například Beethovena k napsání Měsíční sonáty, Dvořáka k árii Měsíčku na nebi hlubokém, filmaře k natočení  Měsíce nad řekou. A určitě nebyli poslední. Kouzlu měsíce snad podlehl každý, vždyť největšími vyznavači měsíce byli odjakživa milenci.

Dívám se na oblohu a vím, že zítra ho bude zase o kousek méně, a až opět zazáří v plné své kráse, bude již podzim, konec  horkých dnů i vlahých nocí, lístek za lístkem bude pomalu padat na zem a  příroda se bude chystat ke spánku. Tak Měsíci, na shledanou za měsíc!

glosa Měsíc vesmír
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Za tu krásnou fotku děkuji redakci, já , bohužel, v noci neumím fotit. Ale děkuji všem za milé hodnocení.
Zdenka Jírová
Za tu krásnou fotku děkuji redakci, já , bohužel, v noci neumím fotit. Ale děkuji všem za milé hodnocení.
Olga Štolbová
Zdenko, krásně si umíš povídat s měsícem, škoda, že on neodpovídá. To bychom asi koukali, co všechno vídá. A také krássná fotka. Díky za obojí...*****
Hana Rypáčková
Ty nejhezčí večery s vycházejícím měsícem zabarveným do oranžova až červena ,při zapadajícím slunci jsem si opravdu užívala, ale něco tak pěkného , jako je tvá úvaha Zdeni, mě nenapadlo.Krásně jsi to vyjádřila. Míváme při úplňku setkávání s přáteli, tak se vždy těšíme.Častěji je skrytý za mraky.Díky letošnímu létu....
Dagmar Bartušková
Moc pěkné.
VANDA Blaškovič
Pohádkově krásné, děkuji!
Zuzana Pivcová
Vy umíte ve svých příspěvcích hodně kouzlit s češtinou a s myšlenkami a úvahami. To dokáže jen člověk sečtělý! Díky za zážitek.
Alena Vávrová
Měsíček i mne vábí a jsem zvyklá ho vyhlížet od jeho prvního objevení se v podobě tenoučkého srpečku, přes dorůstání až k úplňku, kdy mi nedává pořádně spát a pak zase pozoruji jak den ode dne ubývá...je to věčný a na pohled vděčný koloběh.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%