Dokážete si v galerii hrát?

Dokážete si v galerii hrát?

4. 9. 2015

Mám sice ráda pivo, ale o pivovarnictví toho mnoho nevím, ačkoliv jsem na pozvání jednoho archivního badatele absolvovala dokonce exkurzi po pivovaru U Fleků.

K pivovaru patřila ale odjakživa také sladovna. Jedna taková se nacházela v malebném jihočeském městě Písku. I když se zde vyráběl slad pro písecký a protivínský pivovar od roku 1864 pouze do roku 1973, název Sladovna si objekt ponechal dodnes. Poté, co budova, bezprostředně sousedící s píseckým Prácheňským muzeem, sloužila řadu let jako skladiště a postupně zchátrala, došlo v letech 2005 - 2007 k její nákladné rekonstrukci. Dnes je to krásný kulturní objekt se 6 galeriemi a sídlí zde i turistické informační centrum.

Písek se každoročně stává cílem jednoho z našich jednodenních výletů z Týna nad Vltavou. Vždy znovu se těším na jeho starobylou a měšťanskou krásu, ale i současnou tvář. K ní patří i výstavy ve Sladovně, kterých se tu tentokrát v srpnu sešlo hned několik. Všechny byly pojaty velmi moderně a plně odpovídaly označení Sladovny - Galerie hrou.

V nejvyšším patře mě uvítala výstava Divočina bez hranic. Sice jen panelová expozice, ale se spoustou snímků a informací o postupné rekultivaci Šumavy. Věřili byste, že lepších výsledků se dosáhne, ponechá-li se poničený les vlastní samoobnově, než když se vysázejí stromky nové?

O patro níže jsem se ocitla uprostřed dětského reje. Zde se nacházela výstava Mraveniště II, údajně inovovaná podoba úspěšné výstavy před 2 lety. Jestliže si podle pokynu zujete boty, můžete klidně spolu s dětmi prolézat labyrintem, znázorňujícím mraveniště, spletí chodeb, komůrek či prolézaček, zkrátka zažít správné kolektivní mravenčí dobrodružství.

V ještě nižším patře je pak výstava, určená rovněž dětem, a to Trnkova Zahrada. Představuje tajemnou zahradu ze známé knihy, se zlým potměšilým kocourem, recitující velrybou, slonem a trpaslíkem. Najdete tu směsici dvoj- a trojrozměrných předmětů, to vše zkombinované s virtuálním světem techniky, zvuků a barevných efektů. A těmi kluky, prolézajícími zahradu, se v tu či onu chvíli může stát každý z návštěvníků.

V prostoru přízemí je multimediální stálá expozice českých dětských ilustrátorů. Můžeme si přečíst jejich biografie a ve vitrínách si prohlédnout jimi ilustrované knihy, děti zde mohou sledovat pohádky na obrazovce v malém eskymáckém iglú nebo se houpat v mořské lastuře, sledovat noční oblohu nebo si vyzkoušet své vědomosti formou kvízu na plazmě. Soutěžily tu celé rodiny, děti i rodiče. Zvláštní část této expozice je pak věnována píseckému rodákovi Radku Pilařovi, který zůstal tak trochu dítětem celý život.

Dospělé, hlavně pak ženy, určitě zaujala dočasná výstava tapisérií, paravanů a tisků současné akademické malířky Mirky Krausové, doplněná moderními šperky další výtvarnice, ing.arch. Heleny Loudové.

Když jsem viděla obrovský zájem a nadšení dětí v prostorách Sladovny, vzpomněla jsem si na Komenského pojetí Škola hrou. Podobný zájem nejmladší generace zaznamenávám i na různých pražských výstavách, ať už to byla historie stavebnice Merkur, Igráčci nebo Věda a technika. Děti samozřejmě nebaví jednotvárné, byť hodnotné, výstavy. Naproti tomu akce, které si mohou "osahat", jsou pro ně atraktivní. Autoři výstav, které z návštěvníků dělají spolutvůrce, si zaslouží obdiv a uznání. Jen tak dál!



výstavy zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
I mně by se to moc líbilo. Ráda si na všechno sáhnu. :-)
Hana Rypáčková
To mraveniště jsem viděla právě před lety, Max měl 8 let a byl nadšený...Vůbec interaktivní výstavy jsou pro děti nejlepší...
Zuzana Pivcová
Borku, já jsem do toho mraveniště samozřejmě vlezla, a pokud budeš podle slibu příští rok opravdu "menší", sejdeme se třeba právě uvnitř mraveniště. :-)))
Libor Farský
To je skvělé. Budu menší a ještě menší...až se stanu dítětem, vezmeš mě tam příště, Zuzko, sebou?
Jiří Libánský
Moc dobře napsané. Po přečtení jako bych tam sám byl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.