Pojďme zažít vzrušení
při skvělé hře pétanque!

Pojďme zažít vzrušení
při skvělé hře pétanque!

13. 9. 2015

Vážení íčkaři, v červenci jsme si mohli společně přečíst článek redakce Zkuste pétanque! A já vás nyní, milí přátelé, zvu k nám na ostrov Hvar, kde se tato hra hraje pod názvem balote, což znamená koule. Omlouvám se, ale ten místopis Hvar – Vrboska musím stále opakovat, pro případné nové čtenáře portálu i60. Jistě chápete, aby byli tito čtenáři také v obrazu dění.

Možná vás to překvapí, ale balote se zde hraje téměř každý večer, když pominou ta největší vedra a trochu klesnou teploty. Ale cikády stále cvrlikají, to znamená, že je teplota i nyní nad 25 stupňů. Dvě dráhy dlouhé asi 50 metrů jsou zde v zátoce, podél silničky u moře, mezi dětským hřištěm a restaurací Lem. Balote, tento odpočinkový sport, hrají místní ženy a muži, většinou věku seniorského.

Nebudu vysvětlovat pravidla hry. Mně jde nyní o to, abych vám ukázala atmosféru, která zde při hraní panuje. Je to více nežli rušná atmosféra! Je to bojovná atmosféra. Ženy to tak neprožívají, ale muži, znáte to, ve hře nezají bratra! Proto vedle fotografií přikládám i video.

Turnaj se každoročně hraje poslední víkend prázdnin. Vítězové dostávají putovní poháry. Všimněte si těch speciálních postojů a gest hráčů jak při jednotlivých hodech, tak i při hře. A ten záznam zvuku? Jako z poutě! Křičí na sebe, povzbuzují se, taktizují, fandí. Vše v rámci zápalu a pravidel hry.

Prosím, moc se omlouvám za moje „filmařské umění." Dopředu říkám, ano, máte pravdu, polepším se, ale třeba vám ta atmosféra trochu zlepší náladu a bude inspirací pro vaše město, vesnici, městečko. Bez toho videa by popis hry pétanque ztratil na autentičnosti. Prostě by to nebylo ono.

Na turnaji hrálo asi 20 družstev po 3 soutěžících. Hrálo se tři dny až do finále. Podél dráhy sedí fandící diváci a hráči, kteří právě nehrají. Podává se točené pivo a klobásky. Docela dobře to zde voní, cítíte? Ale jako dole na Václaváku to tedy nevoní.

A máme po finále! To je radosti! To byl boj! Letos se nikdo nepopral. A tak hráči jdou svorně spořádat dvě pečená dvaceti kilogramová selátka do restaurace Lem, hned vedle hřiště. My se ještě jdeme po večeři projít a vydýchat to finálové napětí a pak již jenom, dobrou noc!

Přikládám moje amatérské video z finálových bojů ve Vrbosce 30.8.2015

 

P.S. Na Střeleckém ostrově v rámci akce Pétanque pro Prahu proběhne pražské finále v neděli 20. září 2015. Máte již nějaký program?

sport zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vando, mohu potvrdit, že je to hra nenáročná, přesto zábavná a vzrušující. Tak trochu pro lenochy, kterým se nechce běhat, skákat a jinak mučit svoje tělo. Přesto, jak názorně ukazují tvé snímky, i líné tělo se trochu protáhne. Navíc se při hře zažije spousta legrace. Hrávali jsme na dovolené a moc mě to bavilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%