Oslavy výročí MHD v Praze
vyvrcholí průvodem tramvají

Oslavy výročí MHD v Praze
vyvrcholí průvodem tramvají

11. 9. 2015

Pražský dopravní podnik (DPP) připravil ke 140. výročí MHD v Praze výstavy, přednášky a lidé se budou moci rovněž podívat do zázemí podniku. Slavnost vyvrcholí průvodem 36 tramvají. Počátek pražské veřejné dopravy dopravce datuje na 23. září 1875, kdy poprvé vyjela koňka.

"Slavnosti zahájíme v sobotu 12. září otevřením kokpitu tramvaje T3 v Království železnic, kdy bude lidem promítán průjezd reálnou trasou," řekl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Součástí oslav jsou podle Ďuriše výstavy, akce zaměřené na rodiny, v Kinobusu se budou promítat filmy a podnik rovněž chystá soutěže a přednášky. Ty se uskuteční například hned v sobotu 12. září, pořádá ji DPP společně s Ropidem, který organizuje pražskou MHD. Naplánované akce jsou zaměřeny na veřejnost, ale i na zaměstnance.

Zájemci o MHD se mohou těšit také na den otevřených dveří. Dopravce je nechá nahlédnout do depa metra v Hostivaři, do tramvajové vozovny Střešovice a budou moci do garáží v Hostivaři. DPP chystá rovněž fotografickou soutěž, své fotografie mohou účastníci zasílat na fotosoutez@dpp.cz, dopravce ze zaslaných fotografií vybere ty nejlepší.

Slavnosti vyvrcholí v neděli 20. září, kdy projede Prahou průvod 36 tramvají. V čele průvodu pojede koňka, která jako první v roce 1875 zahájila provoz veřejné dopravy v hlavním městě. Akce začne v 09:00, kdy budou tramvaje seřazeny od Smetanova nábřeží. Průvod vyjede zhruba v 11:00 a po okružní jízdě Prahou zamíří k Výstavišti v Bubnech, kam dorazí asi v 12:00.

Dopravní podnik je největší městskou firmou, která zaměstnává přes 10 000 zaměstnanců. Jeho vlastníkem je Praha, která jeho provoz financuje více než 10 miliardami ročně.

Podrobné informace k oslavám jsou na stránkách www.mhd140.cz

MHD naše tipy Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Průvod tramvají neuvidím - je zrovna v poslední den mé péče o Terinku. Všechny typy tramvají - od r. 1950 - si dost pamatuji . Zejm. pak byla výhoda: Škola stála u zatáčky = tramvaj jela krokem a my jsme mohli vystupovat, resp. vyskakovat skoro u školy. Jen občas bylo nutno "ukecat" policajta, když se objevil. Od vynálezu uzavírání dveří už školáci tuto "slast" nemají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...