Radost ze života

Radost ze života

11. 7. 2012

S velkým smutkem jsem se loučila s pracovním kolektivem, ve kterém jsem byla posledních 20 let. Bylo před vánočními svátky a já se utěšovala tím, že si budu moci vychutnat předvánoční přípravy v klidu, beze spěchu.

To vše byla pravda, ale pravda byla též, že jsem byla jaksi vykolejená z dosavadního pracovního rytmu, vzbouzela jsem se ráno jako do práce, připadala jsem si nevyužitá, prostě od ničeho nikam. Říkala jsem si, co teď, už je tu pomalu závěr života a bude to jednotvárné únavné stárnutí.

Této vyhlídky jsem se upřímně zhrozila a řekla jsem si  - to tedy ne. Máme barák, zahradu, psy,  práce a radosti rozhodně dost, ale tohle jsme měli k našemu životu vždy jako samozřejmost.

Náhodně jsme zjistili, že Klub důchodců ve městě pořádá taneční odpoledne při dechovce, a tak jsme se s mužem jednou vypravili na taneček. A mohu vám říci, že to byl taneček velmi pěkný a řekli jsme si, že určitě příště půjdem znovu. A vzali jsme s sebou naše přátele. Nejvíce mě uchvátila vitalita a srdečnost seniorů. Ta radost z pohybu, ze zpěvu, to mě tak nadchlo, my po šedesátce jsme patřili k těm mladším, ne-li nejmladším a leckterým tanečním kreacím bychom se mohli od zkušených tanečníků a tanečnic učit. A ty písničky, které se dříve hrávaly na tradičních plesích, ty krásné písničky jsme si mohli opět zazpívat a připomínat si slova, která jsme už zapomínali, ale ne, ta slova byla a jsou uložena v našem podvědomí.

Od letošního roku jsme se stali i s našimi přáteli pravidelnými návštěvníky setkávání při muzice a poznali jsme mnoho bezvadných seniorů mladých duchem a radujících se ze života. Duší těchto setkávání je paní Eliška, skvělá žena a organizátorka. A my jsme se nádherně rozpohybovali a těšíme se na každé další setkání s milými lidmi při tanci i při úplně obyčejném hřejivém lidském popovídání.

Když se pak potkáme náhodně při nákupech, procházkách či jiných akcích, pozastavíme se na kus řeči s úsměvem a je nám fajn.

Nechci být radilka, ale člověk potřebuje druhého člověka, a proto, lidičky, pokud možno neuzavírejme se před životem, který žijme s láskou, dokud jsme a vychutnejme si jaro, léto, podzim, zimu, všechna období přece hýří barvami i krásou pro všechny. A proto žijme!

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.


                                                                                                          

aktivní senioři Můj příběh stárnutí stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky za nákuk, jsou to začátky na i60, paní Zdenko ten Klub důchodců a vůbec různé spolky si zakládají lidi sami, podle svých zájmů, město snad sem tam přispěje finančně. A je s tím práce, radost i starost. Pokud vím, v Teplicích je Klub v pečováku a lidé mají opravdu pěkné aktivity různého druhu.
Zdenka Jírová
To je prima, že ve vašem městě máte činný Klub důchodců. I když jsem již 11 let v důchodu, v našem okresním lázeňském městě jsem žádný podobný nenašla. Město zajímají jen peníze, které dostane za zbytečné stavby, které ani nejsou plně využité, ale důchodci jsou nezajímavá skupina obyvatel.
Jana Šenbergerová
Soňo, tos napsala moc hezky. Přestože nejsme ani na zpěv, ani na tanečky, radujeme se z toho, co je nám blízké a co nás baví. Hezky si užívejme, dokud nás nohy nosí a paměť nám slouží.
Marcela Broumová
To mě baví a pomohlo. Přesně vystižené pocity. Díky
Soňa Prachfeldová
Paní Nino, paní Vendulo, díky za reakci a přeji krásné léto !
Vendula Jirásková
Přeji ještě mnoho krásných tanečních chvil a nejen jich,paní Soničko.
Nina Šachová
Pravda pravdoucí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%