Kouzlo časů minulých:
Ach ty červené knížky

Kouzlo časů minulých:
Ach ty červené knížky

23. 9. 2015
Bylo by nepoctivé, kdybych se o nich nezmínil. Na jejich obalu byly nápisy: ROH, KSČ a BSP. Hned na první straně se vyskytovalo moje jméno a další údaje. Tu první jsem dostal, když jsem pracoval v konstrukci, tu druhou v roce 1956 a tu třetí o mnoho let později a oproti těm dvěma se stala součástí mé tehdejší existence. 

Do KSČ jsem vstoupil z vypočítavosti, aby moje snaha dostat se na vysokou školu nebyla anulována posudkem z mé rodné obce, který jednoznačně nedoporučil syna živnostníka zařadit do budoucí pracující inteligence. I na vysoké škole se ukazala skutečnost, že jsem členem strany, výhodou, protože se mně podařilo po dvou letech získat jednu místnost na koleji v pavilonu, kde byli ubytováni pouze asistenti a žít tak s manželkou a synem pohromadě.

Stal se ze mne vedoucí kroužku, předseda ročníkového výboru KSČ a když jsem dosáhl svého a uvelebil se s rodinou v jedné místnosti 4x3 metrů na koleji, vystřídal mne v této funkci kolega z ročníku, jelikož jsem nesouhlasil s vyloučením spolužáka Turka ze studia proto, že jeho rodiče striktně odmítli vstoupit do JZD.

Tato "červená niť" mne provázela dalších čtrnáct let a chechtala se mému druhému já, které se stydělo za to, k čemu se to první upsalo. Dobře mu tak.

A doporučuji: kdo je bez viny, ať po mně hodí kamenem.

Kouzlo časů minulých Můj příběh socialismus
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Ale majetek po odsunutých Němcích přece hamtali všichni bez rozdílu politické příslušnosti. Naopak možná komunisté se snažili trošku hlídat státní majetek.
Jiří Libánský
Já jsem sice v KSČ nebyl. Ale je pravda, že o mém členství nikdy neuvažoval ani nikdo v mém okolí. Tak já žádným tlakům vystaven nebyl a pro profesionální růst jsem to taky nepotřeboval. Protože jsem se pohyboval na nejnižších stupních umělecké branže, svou politickou prostořekost jsem komentoval slovy: "Mě tu lopatu za to nikdo neveme"
Jarmila Komberec Jakubcová
Mně lidé, kteří byli či jsou členové KSČ či KSČM nevadí.Pracovala jsem léta komunální politice a členové KSČM byli nejpracovitější zastupitelé.Více ale mně vadí ti, kteří po tom co zahodili červenou knížku ji vyměnili za modrou. Od těch se nedá čekat nic dobrého.
Soňa Prachfeldová
Pane Kašíku, ale máte čisté svědomí a to je důležité. Dnes už se o tom ani neví, ale takoví komunisté, kteří rabovali a nakradli po odsunutých Němcích, z těch já mám husí kůži dodnes. Vše mizí v propadlišti dějin a následné generace už o tom ani nebudou nic vědět, budou je trápit jiné věci.
Libor Farský
Velmi oceňuji Vaši upřímnost.
Naděžda Špásová
Byla jsem u nás na vesnici v SSM a nestydím se za to. Dělali jsme máje, plesy, brigády a byla to sranda. Do KSČ mě už nedonutili a v ROH byl každý. Rekreace nebyly vůbec špatné. A v KSČ byly větší šajby než vy a kde jsou někteří teď? Nikdo nemá právo házet po někom kamenem.
Dagmar Bartušková
Stranická knížka u nás v rodině neměla domov! Nebyla jsem ani v SSM, z domova jsem byla jinak vedena. Také nám to komunisté dali pěkně "sežrat"! V ROH a BSP to ano, ještě teď bych možná ve sklepě alespoň jednu z knížeček našla.
Jana Drobňáková
Knižiek ROH a BSP som bola tiež vlastníčkou. O tretiu som vôbec nestála. Nie, nehodím po Vás kameňom. Cením si, že ste to priznali. Lebo dnes to málokto urobí.
Hana Rypáčková
Vím, jak lanařili mezi studenty před zkouškami a tak.Když před zkouškou z mineralogie na mě tlačil profesor, svěřila jsem se ročníkovému učiteli, který mě podržel a poradil, abych se vymluvila, že nejsem ještě dost zralá a nebála se za tím rozhodnutím stát.Poprvé mě vyhodil ,ale o víc jsem dřela.Pak jsem měla děti a tak nějak se vyhnula prověrkám.Stejně jsem ten tlak ve školství nevydržela a odešla. Výchovné využití v hodině,zdravice, šaškárny a lákání kluků na vojenské školy.To byly taky kvóty - kam tlačit děti rodičů, co nesouhlasili s režimem.Rozhodovat o osudu druhých.Vědomí, že jsem nikomu neublížila je k nezaplacení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...