Výstava Světoběžník Jára
Cimrman začala v Praze

Výstava Světoběžník Jára
Cimrman začala v Praze

24. 9. 2015

Neuvěřitelné cestovní pomůcky fiktivního českého génia Járy Cimrmana obsahuje výstava, která byla právě otevřena v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí. Pod názvem Světoběžník Jára Cimrman nabízí v pasáži a na schodišti objektu desítky exponátů včetně jeho kola, speciálního cestovního kufru a suvenýrů, které z ciziny přivezl. Některé předměty a artefakty jsou vystaveny poprvé - patří k nim třeba géniův náčrt parního invalidního vozíku. Výstava bude otevřena do 10. listopadu.

Vtipně pojatou expozici, na kterou je vstup volný, doplňuje tvorba dvorního výtvarníka Divadla Járy Cimrmana a jednoho z cimrmanovských herců Jaroslava Weigela, o které na vernisáži promluvil karikaturista Jiří Slíva. Weigela reprezentují plakáty a grafiky včetně dosud nevystavených kostýmních návrhů ke hrám Švestka a Posel z Liptákova.

"Výstava obsahuje i vůbec první plakát k představení hry Akt. Šipkou je na něm označen chlapeček, o kterém se cimrmanologové domnívají, že by to mohl být malý Jára," uvedl autor výstavy Václav Kotek. Cimrman, kromě toho, že byl vynálezcem a učitelem, objel podle něj celý svět. K vůbec nejznámějším patří cesta do Panamy, kde složil operu k otevření tamního průplavu. Slavné bylo jeho putování na Severní pól a ve Vídni byl jako doma.

Na dva skvosty upozornil při zahájení Zdeněk Svěrák. Především na zmíněný bicykl, který kromě něj uvezl i čtyři děti, a na želvu rychlonožku, kterou Cimrman naučil tančit tango.

Známý pražský palác tak hostí třetí výstavu s cimrmanovskou tematikou. V minulých letech tu Kotek uvedl smyšleného českého génia jako sportovce a v expozici Šikovní Divadla Járy Cimrmana představil herce této scény. Poté, co byla zrušena stálá výstava o životě a díle českého génia v Petřínské rozhledně, to byl právě Palác YMCA, který, hned po Malostranské besedě, nabídl těmto prezentacím prostor.

S Cimrmanovou osobou je nepřímo spojen i jeden z nejstarších výtahů - páternosterů v Praze, který je v paláci v provozu od roku 1928. Systém takzvaného oběžného výtahu prý totiž vynalezl právě on.

"Lidé se původně obávali, že nevystoupí-li z kabiny včas, obrátí se s nimi nahoře či dole vzhůru nohama. V Cimrmanově pozůstalosti se však našla skica jeho vynálezu, podle níž vznikl zmenšený model páternosteru. I tento unikát, jímž Cimrman obavy veřejnosti definitivně rozptýlil, je součástí výstavy," dodal Kotek.

Cimrman naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Zvadová
ani jsem to nevěděla.ale hned příští týden tam zajdu
Naděžda Špásová
Divadlo Járy Cimrmana má ráda celá naše rodina téměř od jejich vzniku. Až oni jednou skončí, bude to nenahraditelná ztráta, protože jejich humor je nedostižný.
Vladka Steinová
Děkuji redakci za upozornění na tuto výstavu.Rozhodně si ji nenechám ujít.V textu zmíněnou hru ŠVestka a Posel z Liptákova i další mám na DVD.Když se cítím hodně špatně, pouštím si právě tyto skvělé hry. Inteligentní a jemný humor, kterého je nám dnes tolik třeba.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...