Nevečeříme spolu, máme
špatné stravovací návyky

Nevečeříme spolu, máme
špatné stravovací návyky

28. 9. 2015

Divný zvyk, nebo spíše zlozvyk? České rodiny nejsou zvyklé společně večeřet. U večeře v rodinném kruhu stoluje přibližně jenom 38 procent domácností. Každá třetí má pak u společné večeře zapnutou televizi. Vyplývá to z průzkumu s názvem Česká rodina žije, který uskutečnila Nadace Kooperativa. 

„Českým rodinám chybí pravidelnost, třetina nesnídá a dvě třetiny jí méně než pětkrát denně. Více než polovina českých rodin navíc zapomíná na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. Rodiny, které večeří společně, se cítí zdravěji,“ představil hlavní závěry průzkumu analytik Petr Hartoš. 

Pravidlo společného stolování nedodržuje šest z deseti rodin. Téměř třetina domácností navíc používá jako kulisu zapnutou televizí, 32 procent se pak u jídelního stolu s večeří nepotká vůbec. „Výsledky potvrzují rostoucí individualismus uvnitř rodin. Společné stravování u televizního programu navíc vyvolává otázku, zda lidé v domácnosti večeří spolu, nebo spíše vedle sebe,“ uvedla socioložka Jiřina Šiklová. 

Hlavní příčinou odděleného stolování jsou rozdílné příchody domů. Jako důvod je uvedlo 41 procent respondentů. 

Stravovací návyky jsou další slabinou českých domácností. Achillovou patou rodinného stravování je jeho pravidelnost. Navzdory masové popularizaci zdravého životního stylu jí alespoň pětkrát denně pouze čtyři z deseti českých rodin. 

U 29 procent domácností není zvykem pravidelně snídat. Zelenina či ovoce se konzumuje denně pouze ve 44 procentech domácností. Typickým rysem českých strávníků je dojídaní zbytků. K jídlu od oběda se denně vrátí pětina členů domácnosti. 

Jídelníček tuzemských domácností je dominantně postaven na českých receptech, které mnohdy obsahují vyšší podíl tuku a nezdravých příloh. Česká kuchyně je navíc oblíbená i při výjimečných příležitostech. Čtvrtina rodin označila jako slavnostní jídlo smažený řízek. Více než pětina uvedla svíčkovou. Naopak pouze tři procenta respondentů při oslavách či víkendovém obědu vyhledává netradiční či exotické pokrmy. Mezi ně se však nepočítá pizza, respektive italská kuchyně, která je mezi českými domácnostmi druhá nejoblíbenější. 

jídlo životní styl životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Průzkum je průzkum a realita je jiná.Pokud lidé žijí tzv. singl těžko si zvykají na nějaké společné večeře.
Hana Šorejsová
Sedáváme u stolu a je nás víc vždy o weekendu, u obědů a večeří. Nejsme zvyklí se na noc nacpávat, ale pomalu jíst a pak diskutovat. Večeře většinou končíme salátem. Dnes už má vnoučata prostírají sama stůl a baví je, aby to bylo vždy hezké prostřeno. Bez snídaně bych z domu neodešla, snídaně je základ. Když muž se ženou snídá, je to nejhezčí. V době večeře nás TV nezajímá. Ale doba se bohužel mění.
Hana Rypáčková
Nejlepší je krajová kuchyně a maso jen jedenkrát týdně, vymýšlelo se jídlo ze zeleniny a zpracovaly se domácí produkty, vše se čerstvé uvařilo. Ale když z masa se tak jednoduše vaří! Dost jsme o to dbali, k večeři domů, což se našim dětem ve všední dny nedaří.
Jana Šenbergerová
Když ono je to se stravováním často jako s náboženstvím. Nevíme proč, ale vždycky to tak bylo, tak proč by to mělo být jinak. Kdo o stravování opravdu něco ví, nemá potřebu trvat na žádných bludech, a to ani tradičních, ani moderních. Obojími se to v našem vztahu k jídlu hemží. Nezajímá nás fyziologie, natož individuální potřeby strávníků. Když k tomu přičteme různé pracovní zatížení členů rodiny, tak je jasné, že máme ve stravování pěkný zmatek. A to bychom měli ještě respektovat skutečnost, že trávení je hlavně chemický proces, a tam se dopouštějí pěkných ptákovin i chemici. Dříve nebo později každý přijde na to, co mu dělá dobře a co mu škodí. Není nic snadnějšího, než se tomu přizpůsobit. Ale to my nemůžeme, protože ... A tam si každý může doplnit to svoje.
Jana Slavíková
"Typickým rysem českých strávníků je dojídaní zbytků. K jídlu od oběda se denně vrátí pětina členů domácnosti." A co jiného udělat s jídlem, které zbyde? Vyhodit?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.