Albánie: zapomenutá kráska
se zbytečně špatnou pověstí

Albánie: zapomenutá kráska
se zbytečně špatnou pověstí

11. 10. 2015

O Albánii jsem nikdy zvlášť nepřemýšlela a mé informace o ní měly úroveň školních vědomostí. S Albánci jsem se setkala pouze jednou, a to, jak už se u mě, co se týče cizinců, stává takřka tradicí, na půdě vojenského archivu. O to víc jsem překvapila i sama sebe spontánním rozhodnutím jet tam na dovolenou, k němuž mi dopomohla nabídka ve výloze cestovní agentury v Praze - Hájích, znějící: Objevte dosud neprobuzenou krásku Albánii.

Od března, kdy jsem si zájezd rezervovala, až do 28. 9., tedy dne odjezdu, uplynula poměrně dlouhá doba, přinášející převratné události spojené s migrační vlnou. Ačkoliv se zprávy nedotýkaly přímo Albánie, přesto červíček pochybnosti zahlodal. Země, kde je převaha věřících muslimů? Do toho několik ne zcela pozitivních hodnocení země z pohledu návštěvníků a varování mých známých. Výsledkem toho bylo, že jsem se vůbec netěšila, a kdyby mi někdo nabídl možnost storna s vrácením peněz, asi bych přijala.

Teď jsem tedy zpátky, plná čerstvých dojmů. A hned zkraje říkám, že převažují dojmy pozitivní. A jsme u toho, že i zájezd spoluvytvářejí sami lidé, počínaje delegátem a konče vlastními účastníky. V tomto ohledu jsem asi měla velké štěstí. Ale i nezávisle na tom mě Albánie oslovila a potěšila:

* Je to země četných přírodních krás, neponičených dosud agresivní civilizací. Má nádherné hory, přírodní i umělé jezero, starobylá městečka s dochovanou architekturou minulosti, archeologické památky, klidné moře a čisté pláže.
* Je to země dostatečného nerostného bohatství a rychle se rozvíjející ekonomiky, která navzdory totální izolaci během pěti desetiletí komunistické diktatury celkem úspěšně navazuje kontakt s Evropou.
* Je to země náboženské snášenlivosti, kde vedle sebe i spolu v rodinách žijí muslimové, křesťané i bezvěrci (diktátor Hodža prohlásil zemi v roce 1967 za ateistickou) a žádní z nich se neprosazují na úkor druhých.
* Je to země obyvatel vstřícným k prvním turistům, které přijímají s ochotou i zdrženlivostí, pramenící z respektu, ale zatím bez pragmatické obchodní servilnosti, známé často z jiných destinací.
* Je to země, kde vedle sebe stále ještě žije minulost a přítomnost, kde můžete spatřit dobytek, pasoucí se takřka uprostřed města, zarostlé vlakové koleje, přes něž běžně přecházejí lidé, autobusové zastávky bez jízdních řádů, obydlí připomínající slumy, díry do kanálů s ukradenými poklopy a větší či menší hromady odpadků za plotem domu, ale kde na pobřeží v délce několika kilometrů, kde před 20 lety rostl jenom les, stojí dnes nedozírná řada moderních hotelů, kde hlavní dopravní tahy země obstarávají silnice s charakterem dvouproudových dálnic, kde ve městech najdete dokonale vydlážděné chodníky, kde na každém kroku narazíte na lékárnu a ne pouze obchod s potravinami. A kde stavební ruch zaznamenáte i o víkendu.

Jak nám řekl náš delegát Altin, Albánec, žijící léta v Praze: Albánii musíte brát tak trochu jako folklór. Pak jí lépe porozumíte a možná si ji i zamilujete.

Ale o rozhovoru s Altinem, hlavně na téma Senioři, a mých některých osobních zážitcích na zájezdu až příště.

cestování dovolená zájezd
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Už se těším na to příště. :-)
Libor Farský
To jsem, Zuzko, rád, že se Tvé obavy nenaplnily a budu se těšit na Tvé další vyprávění - o lidech.
Jiří Libánský
Volba dovolené v Albánii svědčí o Tvé dobrodružné povaze a cestovatelským sklonům. Také díky tomu se alespoň čtenáři budou mít možnost s touto zemí trochu seznámit.. Pro mě osobně je hodně tajemná, vím o ní málo.
Soňa Prachfeldová
Zuzko, jsi statečné děvče, zajímavý článek, moc pěkné fotky ze země pro mne neznámé. Díky .
Dagmar Bartušková
Zuzko, s chutí jsem si přečetla Tvůj článek. Byla jsem na Tvé psaní o Albánii zvědavá, protože vím, že se Ti tam moc nechtělo. Zajímavé. A těším se na přístě.
Hana Rypáčková
Těším se na další pokračování, Kamarádka byla na podobném místě /Draše/s výlety, jen v horách bohužel nebyla.Není moc toulavá...Jezdím za mořem a tak bych nepořádek odpustila, hlavně bezpečí .Po dálnici bych jet nechtěla...Prostě stát má málo peněz na rozvoj země .Ale lidem /některým/ se už vede dobře.
Vladka Steinová
O Albánii se toho opravdu moc nevědělo,až do doby, kdy tam některé CK začaly realizovat zájezdy.Je dobře, že formou článku je nám tato země přiblížena.
Elena Valeriánová
Paní Miroslavo, každý z nás můžeme mít jiné zkušenosti a postřehy ze stejné destinace. Věřte, že jsem si ve svém článku "Albánie,tak trochu jiná Evropa" ani za mák nevynýšlela. Fotky jsou autentické, pořízené na ulicích.
Elena Valeriánová
Zuzko,je to jak píšeš, měla jsi štěstí na cestovku a hlavně na dobrého delegáta. To je u zájezdu důležité. Já jen lituji, že jsme neviděli více z hor, z venkova. Podle nadpisu článku soudím, že znáš knihu "Albánie kráska se špatnou pověstí."
Miroslava Jachimová
Opravdu zajímavý článek. O Albánii toho moc nevím a přiznám se, že jsem obdivovala tvoji odvahu se tam vypravit. Těším se na tvoje vyprávění a ráda si udělám správný obrázek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.