Odsun z roku 1938 připomene 
pamětní deska v Praze

Odsun z roku 1938 připomene
pamětní deska v Praze

13. 10. 2015

Pamětní desku Čechům, Židům a protinacisticky smýšlejícím sudetským Němcům, vyhnaných henleinovci v roce 1938 z československého pohraničí, chystá obecně prospěšná společnost CENTRUM české historie. 

Bude odhalena na počátku listopadu na Masarykově nádraží v Praze, kam v dramatických dnech kolem podpisu mnichovské dohody přijížděly vlaky s uprchlíky.

Své domovy v pohraničí muselo tehdy opustit přes 370 tisíc lidí. Ve vnitrozemí jim pomáhaly organizace, jako Čs. červený kříž, Sokol, Skaut, Orel a České srdce. Pomáhali ale i jednotlivci.

Odhalení pamětní desky bude rovněž uctěním památky těch občanů Československa, kteří našli odvahu postavit se nacismu, nebo se stali jeho obětí. Nad odhalením pamětní desky převzal záštitu předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štech. Organizátoři akce spolupracují s Federací židovských obcí v ČR a se Seliger Gemeinde.

Pamětníci mohou své vzpomínky, vyprávění, dobové fotografie, letáky a tiskoviny z té doby, jako podklad pro připravovanou výstavu k této události, poslat na adresu:

vyhnani1938@seznam.cz.

2. světová válka nacismus
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
P. Stejskale, Vy vždy jen opravujete a degradujete. Prosím, přečtěte si nejprve při východu z Masarykova nádraží vlevo text odhalené pamětní desky.|Pokud vše víte lépe, tak piště příště Vy.Děkuji.
petr stejskal
Já si myslím,že o odsunu českého obyvatelstva se mluvilo i učilo dost. Jen to asi chtělo poslouchat. A neodsunulo se jen obyvatelstvo ze Sudet, ale i z dalších prostorů uprostřed Čech, když se vytvářely cvičáky. Ano, vystěhování z domova a navíc nuceně je vždy bolestná situace. Patřilo to na obou stranách. Nevystěhovávalo se jen z 4ech,ale i čechů třeba z podkarpatské Rusi Maďary. No, a po válce třeba ukrajinské obyvatelstvo z Polska. Tohle nikdy nebylo tajeno, ba naopak možná se dávalo na veřejnost víc. A Sudety nebylo jen liberecko,Sudety bylo pohoří vinoucí se kolem Čech. Do toho spadaly krušné Hory,Krkonoše, Lužické i orlické hory. A zasahovaly i do Beskyd. A nemluvě o vystěhovávání židovského obyvatelstva třeba i na Slovensku.
Vladka Steinová
Dobrý den, jen dodávám, že pamětní deska je umístěna na Masarykově nádraží v Praze, vlevo, při východu z nádraží směrem k tramvaji.
VANDA Blaškovič
Vladko, přiznávám se, že i o této tragédii českého národa vím jen v útržcích ze škol, filmů, knížek. O odsunu a utrpení českých lidí se nikdy moc nemluvilo. Myslím, že již nežije mnoho lidí, kteří odsun jako dospělí zažili. O to je prospěšnější tuto historii připomínat, aby se už nikdy neopakovala. Je to opět závažné, burcující téma, blízké Tvému naturelu. Jsi opravdu neohrožená bojovnice za lidství a spravedlnost. Je to tak Vladko. Není to ode mne poklonkování, ale upřímný obdiv a uznání tvému vzdělání, inteligenci a charakteru. Děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Je dobré připomenout a vzpomenout na utrpení českého národa v II.světové válce.
Zdenka Jírová
Konečně si někdo vzpomněl na tisíce českých lidí, kteří musely odejít z českého pohraničí, odkud byly vyhnány nacisty. Zatím se pořád jen mluví o "chudácích Němcích", kteří vyli vyhnáni z Čech.A že to byli právě oni, kteří vyhnali naše lidí z pohraničí, nikdo nekomentuje. Historie se pořád překrucuje. Proto vítám alespoň tuto Pamětní deku.
Hana Rypáčková
Jezdím tudy na Č.Brod, tak se tam porozhlédnu.
Zuzana Pivcová
To je chvályhodné, protože na Masarykově nádraží už je pamětní deska se jmény těch zaměstnanců Čs. drah, kteří za války zahynuli, ať už v domácím nebo zahraničním odboji. Je mezi nimi i starší bratr mého někdejšího již nežijícího kolegy, Jan Vella, pilot RAF, který je pohřben v Brookwoodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.