Soutěž Czech Press Photo
vyhrál snímek s uprchlíky

Soutěž Czech Press Photo
vyhrál snímek s uprchlíky

12. 10. 2015

Fotografií roku v tuzemské soutěži Czech Press Photo se stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko­srbské hranici. Téma migrace letos soutěži zcela dominovalo. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Snímek ze série pořízené letos v září získal vedle hlavní ceny Křišťálového oka také první cenu v kategorii Aktualita.

První místo v kategorii Každodenní život dostal za sérii snímků Havana Cars reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který bodoval i v předchozích ročnících Czech Press Photo. V sérii snímků Havana Cars zachytil letité americké automobily v ulicích kubánského hlavního města.

Porota během své práce, při níž posuzovala 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky, udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání. Videosekce se zúčastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

"Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů," uvedla mezinárodní porota k výběru fotografie roku.

Uprchlické téma zcela ovládlo kategorie Aktualita i Reportáž, snímky obsadily všechna oceňovaná místa a získaly i dvě čestná uznání. Dvakrát v těchto kategoriích bodoval Milan Jaroš z Respektu - se snímkem Radost těsně po připlutí člunu k řeckému břehu ze série Sen začíná na Lesbosu a s fotografií Exodus ­ cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví dostal první cenu Petr David Josek z agentury Associated Press za snímek Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17.11.2014. Při tehdejším odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu deštníky.

fotografie fotografování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Převrátilová
Ano, téma plné velkých emocí ...
Soňa Prachfeldová
Je to nejaktuálnější téma a fotografové to vědí.
Hana Rypáčková
Je to síla....Ale není se čemu divit. Zrovna včera jsme byli na výstavě Steva Mc Curryho, která zde potrvá celý říjen.Taky silný zážitek...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...