Jesenický Klondike

Jesenický Klondike

19. 10. 2015

Milí přátelé,

dnes dopoledne uvedla ČT 2 v pořadu Folklorika moc hezký dokument o těžbě a rýžování zlata ve Zlatých Horách, které jsou už 46 let mým domovem.

Napsala jsem několik článků o různých místech, ale Zlaté Hory jako takové jsem tu ještě nepředstavila. Výše uvedený dokument také není o nich, ale o jejich krásném okolí, o místech, která často navštěvujeme a která nám přirostla k srdci.

Vystupují v nich lidé, které znám osobně a kteří jsou dobře známými obyvateli našeho města. Film se mi moc líbil, proto si dovoluji dát vám na něj odkaz.

Bude-li se vám líbit, třeba vás inspiruje k návštěvě našeho krásného kraje.

Na dokument se můžete podívat zde.

Česká televize dokument hory
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Radku, o tomto podniku mám nejednoznačné informace. Jméno firmy nenajdeš. Kolem něho je spousta bílého vápencového prachu. Prý se tam dělaly keramobetonové dlaždice. Jestli je to tak i teď, to nevím. Možná to ví někdo jiný z Jesenicka.
Radovan Cakl
Jani, ten objekt na zpracování mramoru je kousek od Jeskyně na Pomezí? Při návratu do Jeseníku jsme viděli po pravé straně velkou betonovou(?) stavbu, ale firmy jsme si nevšimli,
Jana Šenbergerová
Děkuji všem za všechny komentáře. Zuzko, zlatohorské podzemí je místy velmi zajímavé. Na té fotomontáži V říši skřítka Arnulfa jsme navštívili jednu starou šachtu v zimě. Byly tam pořádné rampouchy a nedalo se po ledu dostat ven jinak než pomocí lana. Tehdy jsem měla po operaci a nohu plnou železa. bylo to náročné, ale stálo to za to. Aleno, je tu lom a také kamenoprůmysl, který zpracovává kámen z celé jesenické oblasti. Poutní kostel Panny Marie Pomocné navštěvují spousty lidí nejen z naší republiky, ale také z Polska a Německa. Budete-li mít příležitost podívat se do našich končin, nenechte si ji ujít. A to nejen kvůli zlatu. :-)
Alena Várošová
Janí,děkuji za krásný dokument,který jsem zhlédla díky Vám.Na telku nekoukám.Krásná,nádherná příroda,která Vás obklopuje.Toto místo Zlaté Hory mám spojeno s poutním místem Paní Marie Pomocné.A mám takový dojem,netěžil se tam někdy i mramor,který byl zpracováván,řezán , broušen a prodáván? Jani, at Vám tam dobře žije a dýchá čerstvý,čistý vzduch.
Elena Valeriánová
Jani, viděla jsem ten dokument ještě před sobotním vysíláním. Je to moc hezky udělané. Je fajn, že se na něj, díky Tobě, mohou podívat i ostatní.
Dana Kolářová
Děkuji za zajímavý odkaz a doufám, že se do Jeseníků ještě podívám.
Radovan Cakl
Jani, hezká připomínka zajímavého pořadu. Až budeme zase v Losinách, snad se nám povede tento kraj navštívit.
Naděžda Špásová
V Jeseníkách jsem bohužel nikdy nebyla. Jsou moc hezké a třeba se to ještě povede. Jenom jsou pro nás trochu z ruky.
Zuzana Pivcová
Krajina je to nádherná a rýžování zlata určitě zajímavé. Jen do jeskyně bych se nesoukala, to nějak nedokážu. zato moje sestra, ta by byla ve svém živlu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.