Smrtelným hříchem lidstva je přelidnění

Smrtelným hříchem lidstva je přelidnění

17. 11. 2015

Rakouský nositel Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii Konrád Lorenz napsal v roce 1973 krátkou úvahu "Osm smrtelných hříchů lidstva", kterou jsem kdysi za totality přečetl, rozmnoženou na psacím stroji, za jeden večer.

Dnes už si útlou knížku tohoto autora můžeme snadno sehnat v některých knihovnách nebo stáhnout na internetu - pod trochu jiným názvem "Osm smrtelných hříchů civilizace." Právě v roce 1973 také získal Konrád Lorenz Nobelovu cenu, spolu s dalšími autory, za dlouholetý výzkum chování zvířat a zasloužil se významně za rozvoj nové vědy - etologie.

Pád civilizace

Podle něj se moderní člověk dopouští smrtelných hříchů, které budou jednou příčinou jeho pádu. Cituji jen základní hesla: Přelidnění země, ničení životního prostředí, závod člověka se sebou samým, ztrátu schopnosti prožívat city, genetický úpadek, rozchod s tradicí, rostoucí poddajnost lidstva k doktrínám a zbrojení atomovými zbraněmi.

Možná někteří z vás tu knížku znají, ale chtěl jsem jen krátce připomenout autorovu opravdu geniální předpověď.

Přes sedm miliard obyvatel

Všichni víme, že nejlidnatějším státem světa je dnes Čína s více než 1,366 miliardou obyvatel a podle předpovědí demografů má být v blízké době předstižena Indií (1,266). Čína se před desetiletími snažila snížit nárůst počtu obyvatel politickým a ekonomickým nátlakem na obyvatele - pod heslem "Jedna rodina - jedno dítě." Ale až v letošním roce upouští vláda Číny od daňového postihování rodin, které mají více než jedno dítě. Výchova pouze jedináčků způsobuje velké psychologické problémy ve výchově dětí. Navíc také Číně začínají chybět pracovníci pro plánovaný rychlejší rozvoj průmyslu.

V Indii se nepodařilo snížit růst počtu obyvatel ani celostátně organizovanou dobrovolnou sterilizací mužů, kteří již měli v rodinách několik dětí. Podobně v Pákistánu, Bangladéši a dalších chudých zemích se rodí mnoho dětí, které rodiče nejsou schopni uživit. V Africe dnes také žije více než jedna miliarda lidí ve velmi těžkých životních podmínkách. V nuzných chatrčích mají satelitní televize a sledují blahobytný život v Severní Americe, Evropě, Austrálii a jiných prosperujících zemích.

Talentovaní lidé z bohatých afrických rodin studují v USA nebo jinde ve světě. Často se nevracejí do své země a zůstávají v rozvinutých zemích natrvalo. Ti chudí zase ilegálně cestují do Evropy, USA a snaží se získat i podřadnou práci a povolení k trvalému pobytu. Mnoho z nich bydlí ilegálně u svých příbuzných, kteří se dostali na místo již dříve a uchytili se zde.  Bohužel teď zažíváme příchody nekvalifikovaných lidí, kteří porušují dříve platné zákony a pronikají neoprávněně na území Evropy ve statisícových zástupech. To jsme si nikdy nedovedli ani představit. Graficky to znázornila v animaci příchod statisíců uprchlíků do Evropy 2012 - 2015 finská firma zde.

V televizní diskuzi Máte slovo uvedl jeden z bývalých českých emigrantů, který žil ve Velké Británii: "Učil jsem muslimské děti dva roky angličtinu a mnoho z nich neumělo ani číst a psát v arabštině. Jak se tedy mohly učit latinku a angličtinu?" V řadě evropských měst vznikají izolované čtvrti, kde žijí přistěhovalci opět v chudých poměrech a dostávají od států, které jim poskytly azyl, jen sociální dávky. Ovšem tyto dávky jsou daleko vyšší než příjmy uprchlíků v jejich původních zemích, kde je problémem nejen nedostatek potravin, ale i pitná voda.

Zničující důsledky

Bohužel autor knížky: "Osm smrtelných hříchů" měl pravdu, že lidé si postupně ničí své životní prostředí a následkem toho dochází i k poškozování genetického kódu. Lidé žijí ve stále větším spěchu a nemají ani čas prožívat své city. Dochází k rozchodu s tradicemi našeho života - mnoho lidí a kultur se pohybuje na velké vzdálenosti. Jak nyní smutně konstatují sociologové v Evropě - řada mladých lidí podléhá indoktrinaci islámskou ideologií na internetu a odchází  proti proudu uprchlíků do Sýrie, kde chtějí bojovat v řadách islámského státu.

Lidé bohužel někdy podléhají slepému a odevzdanému přijetí konkrétních ideologií, ať to byl fašismus nebo komunismus. Konrád Lorenz v závěru své knížky konstatuje: "Vyzbrojení lidstva nukleárními zbraněmi je nebezpečím, které lze odvrátit snáze než všechna předešlá."

A papež František letos prohlásil: "Lidé by se neměli množit jako králíci."

budoucnost politika Země
Hodnocení:
(3.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Souhlasím s Dagmar, dávno je měli vracet, jako to dělají v Austrálii, oni nebudou chtít pracovat, oni jdou za lepšími zítřky, jak stále hovoří do kamer, ale o práci nikdo z nich nehovoří. Petr Robejšek je jeden z nejkultivovanějších politologů a správně to vystihl! Článek je velmi pravdivý a výstižný. 1*
Dagmar Králová
Politolog Petr Robejšek žijící v Německu řekl : Není prakticky uskutečnitelné, aby si lidé ve statisících přicházeli vyzvednout do Evropy to, co jim chybí - probíráme do doma s manželem dost často a žasneme, proč řecké válečné lodi ve spojení s dalšími zeměmi nevrací čluny s ilegálními migranty zpět do Turecka nebo do Libye.
Miroslav Štorch
Souhlasím paní Jano, že je celá řada utajovaných mocných skupin ve světě, které se pokouší svět ovládnout a řídit podle jejich potřeb i za cenu ztrát miliónů lidských životů. Politici jsou jen jejich loutkami, které oni prosazují na přední místa, pokud chtějí prosazovat jejich cíle. Např. Bilderberg Group a řada dalších, o kterých třeba ani nevíme. Za II.světové války to byla např. německá IG Farben, která hledala odbytiště pro její chemikálie a vyráběla i jedovatý plyn Cyklon B, pro zabíjení lidí v plynových komorách. Hlavní byl především zisk z prodeje i za cenu miliónů lidských životů. Po II.světové válce se věnují podobné koncerny jiným produktům, např. výrobě zbraní atp. Za získané peníze ovlivňují volební kampaně a dosazování politiků. To je známá věc, že Hitler byl prosazován zbrojařskými firmami např. Krupp-Essen.https://cs.wikipedia.org/wiki/Krupp
Jana Šenbergerová
Nebojte se, mocní tohoto světa už se postarali, aby světovou populaci zdecimovali na "potřebný" počet otroků, kteří jim zajistí, aby se měli oni dobře. Zbytek bude odstraněn skvělou zdravotní péčí - očkováním, genetickou úpravou potravin a v neposlední řadě se vyvraždí navzájem, když bude naivně bojovat s ostatními o své přežití. Dávní proroci měli pravdu, jen jsem doufala, že jde o hodně vzdálenou budoucnost. Kdyby nebylo lidstvo "hloupé", kdyby někteří nepotřebovali příliš, kdybychom se k zemi chovali s patřičným respektem, tato planeta by nás klidně uživila. Ve vesmíru bohužel neexistuje cesta zpátky. Vyvíjí se jen kupředu.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám si, že na začátku 80.let byla budoucím světovým problémem právě přelidněnost Číny. Četla jsem to tehdy v rakouském časopise, u nás se o tom nemluvilo. Za stejného nárůstu populace se tehdy počítalo na přelomu tisíciletí s 1 miliardou obyvatel v Číně. Proto bylo přikročeno k té tvrdé politice jednoho dítěte. Každý spíš vítal chlapce. Někdy se děvčátka prodávala na Západ. Nejhorší je nerovnoměrný nárůst populace v různých částech světa. To se pak nedá nijak zkorigovat a sama příroda na to zřejmě nestačí.
Zdenka Jírová
Souhlasím s p. Štorchem.
Jana Šenbergerová
Dovolím si tvrdit, že největším "hříchem" lidstva je nepoučitelnost. Bez ohledu na dějiny, proto je neberu vážně, opakuje pořád stejné chyby. Každý si tu kope jen za sebe, maximálně s někým proti někomu jinému. Nejedna civilizace na to doplatila. Vypadá to, že rozšíříme jejich řady. Leda bychom pochopili, ale právě teď o tom vážně pochybuji.
Miroslav Štorch
Podle českého statistického úřadu se u nás zdvojnésobuje každých 14 let romská populace a ve světě, kde se neuplatňuje důsledně antikoncepce je to podobné - ať v Africe nebo v některých azijských zemích. Podle Malthusovy teorie musí zákonitě pži nedostatku potravin docházet k válkách, aby se snížil počet obyvatel na světě. Tato teorie sice byla z větší části vyvrácena, ale některé platí. http://demprechod.euweb.cz/3_4_malthus.htm - Kdyby k nám byly přesunuty podle kvót EU rodiny muslimů, které mají vysokou porodnost, tak by mohlo za několik generací dojít k přečíslení původních obyvatel a při "demokratických volbách" k jejich přehlasování v parlamentu i na komunální úrovni.
Soňa Prachfeldová
To co poničí lidé svým bezohledným způsobem života, pak příroda odstraní, vyčistí, eliminuje děsivými přírodními katastrofami.
ivana kosťunová
Ano, spousta literatury už byla vytvořena na toto téma. Ale kde je východisko? Kdo najde řešení ? Má vypuknout nějaká epidemie ? Nebo třetí světová válka ? Nebo se konečně spojí nejlepší mozky světa a budou vymýšlet řešení ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...