Lída Baarová, hvězda
milovaná i proklínaná

Lída Baarová, hvězda
milovaná i proklínaná

27. 10. 2015

Krásná, milovaná i proklínaná. Jen málokomu osud přichystal tolik obdivu i opovržení jako herečce Lídě Baarové, která zemřela před patnácti lety, 27. října 2000. Oslnivá hvězda českého meziválečného filmu se stala milenkou říšského ministra Goebbelse. Po válce zahořkla a léta žila s pocitem křivdy.

Podle pamětníků byla krása Baarové ještě daleko pronikavější, dráždivější, nepostižitelná: "Měla zvláštní kouzlo. Vešla - a ostatní ženy jako by náhle neexistovaly. Jenže to byla krása, s níž neuměla zacházet, krása prokletá, ničící herečku samu i její blízké," řekl režisér Otakar Vávra, který s Baarovou natočil čtyři filmy a po letech i její portrét.

Rodačka z pražských Nuslí, vlastním jménem Ludmila Babková, se před kamerou objevila poprvé v roce 1931, v komediích Obrácení Ferdyše Pištory a Kariéra Pavla Čamrdy. Sedmnáctiletá debutantka zaujala filmaře. Mnohé z jejích snímků, například Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (1932) nebo romantická komedie Dívka v modrém (1939), se na televizních obrazovkách objevují dodnes.

Stala se první mezinárodní hvězdou českého původu a v roce 1937, kdy s Vávrou točili první společný a její snad vůbec nejlepší snímek Panenství, zažívala vrchol kariéry. Tu však osudově poznamenal vztah s Josefem Goebbelsem. Říšský ministr propagandy, který zcela podlehl jejímu kouzlu, byl dokonce připraven se kvůli ní rozvést, ale zásah samotného Adolfa Hitlera tomu nakonec zabránil. Po válce herečku obvinili z kolaborace a strávila více než rok ve vězení.

Lída Baarová po únoru 1948 emigrovala a v 50. letech se několikrát objevila v italských a španělských filmech, mimo jiné ve Felliniho Darmošlapech. Zemřela ve věku 86 let v rakouském Salcburku.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Krásná žena se bohužel narodila do nehezké doby a ani její krása ji nepřinesla štěstí. Napadá mě české rčení:"Světská sláva, polní tráva."
Vladka Steinová
Zorka Babková-Janů byla mladší sestra Lídy.Žila od r. 1921 do r. 1946. Její velkou láskou byl František Kožík, František Salzer, K. Hoger, či A.M.Brousil. Hrála v divadle i ve filmu a myslím, že měla nastartovanou slibnou kariéru. Jistě si ji pamatujeme z filmu Kluci na řece, nebo Ohnivé léto z r. 1939, kde hrála po boku své sestry Lídy a Svatopluka Beneše. Zazářila ve výborné komedii z r. 1940 Baron Prášil, kde byli jejími hereckými partnery Vlasta Burian a Oldřich Nový. Dle dochovaných zdrojů příčinou jejího sebevražedného skoku z okna rodinné vily v Praze byly potíže a rozpoutaná nenávist proti její setře Lídě. Zorka byla velmi citlivá a nervově labilní, o jednu sebevraždu se pokusila již dříve, kdy požila větší množství prášků, pravděpodobně z nešťastné lásky.Po obvinění Lídy neunesla tíhu osudu ani Zorka, ale ani jejich maminka. zdroj:soukromá dokumentace Vladka a Wikipedia.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji jak Vladce tak i Zuzce za velmi pěkné povídání o této krásné herečce.jsem milovnice starých filmů a práve filmy s L.Baarová patří mezi ty nejlepší.Trochu nechápu proč její sestra, také herečka spáchala sebevraždu.Viděla jsem nedávno její medailon na ČT2.
Vladka Steinová
Dobrý večer, rodina mi postupně kupuje knihy o hercích, takže mám i ty o Lídě Baarové.Jejím životem prošlo mnoho mužů, sama tvrdila, že ženu z ní udělal herec a režisér Karel Lamač,zájem měl H.Haas,Karel Anton i Charles Boyer, herecký partner G.Garbo. Muž, s kterým žila v Německu, kterého velmi milovala a o kterém se ve své recenzi zmiňuje Zuzka, je Gustav Frohlich, s kterým se seznámila při natáčení společného filmu Barkarola.Byl to ale i Karel Vávra, Miloš Havel, a nakonec 1.manžel Jan Kopecký a 2.manžel Kurt Luhdwall, po kterém zdědila dům v Salzburgu. Byla to krásná žena, která za svou krásu tvrdě zaplatila.Nedávno uvedla ČT2 dokument - poslední rozhovor s L.Baarovou v Salzburgu. Bylo velmi tristní, jak byla poničená svým věkem i alkoholem. Raději si ji chci pamatovat jako maskovanou milenku či dívku v modrém, krásnou, nádhernou.
Zuzana Pivcová
Lída Baarová byla jako žena opravdu zvláštně krásná. Vztah s Goebbelsem předurčil její další osud. V jednom pozdním rozhovoru se to snažila vysvětlit tím, že byla velmi mladá a jen jí lichotilo jeho dvoření. Bylo jí ale už 23 a nebyla žádná začátečnice, za sebou měla několik filmů a sám Vlasta Burian se do ní při natáčení Lelíčka (to jí bylo 17) zamiloval a chtěl se rozvést. V Německu žila s nějakým hercem, věřím, že to upřesní Vladka. Vztah s Goebbelsem byl oboustranný, ji omlouvá trochu snad jen to, že to bylo před válkou a ještě nebylo známo, čeho všeho se nacisté dopustí. Magda Goebbelsová, která jinak manželovi avantýry s herečkami trpěla, pochopila, že je to tady jiné a vydala se za Hitlerem. Ten Goebbelsovi vztah zakázal a Lída musela z Německa pryč. To, že byla po válce obviněna z kolaborace, ale nebylo rozhodně jen kvůli nevinnému románku. Ze zpravodajské dokumentace z protektorátu je patrné, že byla herečkou upřednostňovanou a chráněnou, točila i v Itálii a kolegové se jí dost báli. Víc to nechci rozvádět. Budu ráda, když nás Vladka seznámí i s osobou mladší sestry Baarové.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.