Jabloně  a recepty z jablek
FOTO: autorka

Jabloně a recepty z jablek

28. 10. 2015

Stromy, které zasadili naši předkové, s námi žijí několik desítek let a stále rodí.

Nepotřebují velké udržování, pouze zaříznout, ustříhnout a těšit se z úrody. Nadešel čas sklizně. Máme nejraději tato červená a zelená jablka k uskladnění na zimu.

Ráda je mám čerstvá i jako kompot na oběd, přidávám 3 plátky zázvoru, citronu i jeho štávu. Dále dělám štrůdl z listového těsta, které vyválím, jablka nastrouhám na hrubém struhadle, přidám cukr, skořici, hrozinky, trochu strouhanky, někdy i ovesné vločky, aby štáva nevytekla, zabalím, pomašluji a dám péci.

Pečený štrůdl pocukruji moučkovým cukrem, k tomu svařák, a máte tváře jako záře, jako za mlada.

ovoce - zelenina příroda recepty zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Jablka na všechny způsoby. Některé své recepty jsem zveřejnila již loni. Jablka mám vždy doma, i když už je musím většinou kupovat, ale jen ta česká, ty navoskované drahé "pajablka" nekupuji, nejsou k jídlu.
Alena Várošová
Děvčata ,kdyby jste byly blíž,tak vám řeknu přijďete si pro jablka trhaná,padané a otřepané odvezl brácha sobě na slivovice..Jablka stříkáme jen 2x do roka,oproti chemicky ošetřeným stromům.A jsou tak voňavá,když si je odnesete domů na lísku,tak vám provoní celý pokoj.Dělám každý třetí den kompot a skořicí,přidám až je uvařený trochu kuliček z rakytníku,nebo ikuličky hroznového vína.Žemlovku taky dělám,ale častěji štrůdl.Dříve jsem si dělala i různá těsta,pivní štrůdl a pod.Dnes se mi nechce a těsta lístové kupuji.Hezký večer.
Soňa Prachfeldová
Zrovna dnes jsem upekla štrůdl a ze slupek jsem uvařila lahodný čaj. Ten svařák mi chyběl, i tak nám chutnalo k žolíkům. Na zahradě máme hrozně starou renetu a ta má moc dobrá jablíčka.
Elena Valeriánová
Minulou neděli jsme měli k obědu kompot z jablíček, po vychladnutí do něj přidávám ještě šťávu z jednoho pomeranče. Jablka v supermarketech jsou jak z plastu, naleštěná a hlavně bez vůně.
Jana Šenbergerová
Jabloně nemáme, ale dobré přátele ano. Dostali jsme skvělá padaná jablíčka, ze kterých byla výborná žemlovka a dnes jsem z nich ještě upekla báječný štrůdl z listového těsta skoro stejně jako autorka tohoto "chutného" článku a krásných jablíček. Denně sníme nejmíň jedno jablko, a to po celý rok.
Marie Novotná
Štrůdl,křížaly a rozpečená jablka na másle-to jsou moc dobré mňamky.A v zimě horký čaj z křížal nesmí chybět.Tahle jablíčka jsou hezká i na zakousnutí. :-)
Alena Tollarová
Jitko, máte pěkná jablíčka. Dovolím si přidat moji dnešní malou jablíčkovou příhodu. S vnoučaty na procházce jsme narazili na osamělou jabloň, pod kterou ležela žlutá jablka. Tak jsme si jich pár sebrali a hned doma jsme s vnoučkem rychle upekli takové rychlé jednoduché řezy. Měli jsme z toho takovou hezkou chvilku a ještě pochutnání. Dobrou jablíčkovou chuť!
Zuzana Pivcová
Nepochybuji o tom, že mít dobrá vlastní jablka je k nezaplacení. Ta drahá dovážená, která v hypermarketech převažují, mě nijak zvlášť nepřitahují.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.