Film pro pamětníky: Lucerna

Film pro pamětníky: Lucerna

29. 10. 2015

Snímek Lucerna představuje jednu z nejpovedenějších adaptací stejnojmenné divadelní hry Aloise Jiráska. Připomeňme si příběh o mlynáři a panské pýše, který se odehrává ve strašidelném lese plném nástrah a nebezpečí.

Když se mladá kněžna dozví o odbojném mlynáři, který se odmítl zúčastnit uvítacích ceremonií na zámku, rozhodne se využít svého práva. Požádá ho, aby ji doprovodil s lucernou k lesnímu zámečku. Za jeho zády se pak drábové snaží odvést jeho schovanku Haničku, které se ovšem podaří utéct a ukrýt se ve staré lípě…

Pohádková adaptace byla věnována výročí zrušení roboty a 20. výročí vzniku Československé republiky. Jedná se o druhé filmové zpracování Jiráskovy předlohy s nezapomenutelnými vodníky Ferencem Futuristou a Emanem Fialou, obojí v režii Karla Lamače.

Ve filmu dále excelují Otomar Korbelář, Jarmila Beránková, Jarmila Kšírová, Theodor Pištěk, František Kreuzmann či Jára Kohout.

 

Snímek vyšel 23. 10. na DVD firmy Filmexport Home Video a je k mání v trafikách za 99 korun, nebo v e-shopu www.filmexport.cz.

film pro pamětníky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Tuto pohádku snad musí znát každý. Čím jsem starší, tím více obdivuji herecké umění našich pánů herců z dřívějška.
Zdenka Jírová
Když mi bylo asi 12 let, navštívila jsem spolu se svou třídou a paní učitelkou na školním výletě Národní divadlo a viděli jsme poprvé Lucernu Aloise Jiráska. Tato návštěva divadla a shlédnutí krásné pohádky se mi vrylo hluboce do paměti a vzpomínám na ni ještě dnes.
Vladka Steinová
První němá verze Lucerny, vděčného literárního díla A. Jiráska je z r. 1925 s Anny Ondrákovou v roli Haničky. O 13 let později, tedy v r. 1938, stejný režisér K. Lamač realizoval velmi úspěšný zvukový remake. Podruhé se realizace Lucerny skvěle ujal režisér p.F.Filip, když v r. 1967 natočil pro TV Lucernu s vynikajícím obsazením-R.Brzobohatý, B.Záhorský, L.Dostálová, K.Fialová, J.Pivec, J.Obermaierová, a mnozí další. Avizovanou verzi Lucerny na DVD nemám, děkuji redakci za připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.