Paranormální schopnost
vám může zajistit miliony

Paranormální schopnost
vám může zajistit miliony

29. 10. 2015

Člověk, který přesvědčivě prokáže existenci paranormální schopnosti, získá 3 333 333 korun. Jde o třetí nejvyšší odměnu na světě za prokázání schopností, které jsou podle současných vědeckých poznatků nemožné. Česká Paranormální výzva míří na Čechy, Slováky, Maďary, Poláky a Nizozemce, vědci je otestují již brzy v Praze, informoval Český klub skeptiků Sisyfos a Falešní hráči. 

Každý uchazeč je povinen popsat fenomén, který je připraven demonstrovat, a zároveň navrhnout jednoduše proveditelný a průkazný experiment. Při testu nesmí podvádět, používat kouzelnické triky a nepovolené přístroje. Slíbenou odměnu získá po dvoukolovém testování. Spolu s ní obdrží i doporučení nutné pro účast v americké Randiho ceně, která nabízí v oboru nejvyšší odměnu jeden milion dolarů (v přepočtu 24,6 milionu korun). Druhou nejvyšší nabídkou je jeden milion juanů (3,86 milionu korun) od čínského kritika pseudověd Simy Nana. 

Dosud mohl člověk za prokázání nemožných schopností získat v české výzvě přes jeden milion korun. Nyní se skeptikům přihlásil donátor, který odměnu navýšil o 2,3 milionu korun. Jeho jméno je tajné, loni k ceně přidal jeden milion korun miliardář a filantrop Václav Dejčmar. 

Paranormální výzva byla vyhlášena loni v lednu na dobu neurčitou. Během jednoho roku se v Evropě už řada lidí pokusila prokázat například jasnovidnost, telepatii, telekinezi či proutkařství, nikdo však vědce nepřesvědčil. Úspěch nezaznamenal ani jeden z pěti experimentů v České republice. 

kuriozity mezi nebem a zemí zajímavosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Mně připadá, že jde spíš o určitou honbu za senzací, zvlášť Američané jsou na to jak dělaní. Mnohem účinnější by bylo vyhlásit třeba "soutěž", jakým způsobem léčit to a to, a posbírat a zkompletovat dosud známé vědomosti. Kdo má tzv. paranormální schopnosti, využívá jich většinou jinak než k předvádění před nějakou komisí.
Jana Šenbergerová
Nenapsala bych to líp než Jiří.
Libor Farský
Přesně. Souhlasím.
Jiří Libánský
Každý, kdo se tím vážně zabývá ví, že paranormální jevy nelze opakovat. Pokud ano, není na tom nic paranormálního. Jen za stejných podmínek každý pokus může mít stejný výsledek. Při opakování paranormálních jevů nelze stejné podmínky zajistit. Kdo si přečetl byť jen základy kvantové mechaniky pochopí, proč tomu tak je. Divím se, že tohle nevědí "vědci" ze sdružení Sisyfos.
Libor Farský
Základní problém vidím v tom, že člověk (nejen skeptik) umí důkazy posuzovat jenom svými základními 5 smysly. Můj sedmý smysl si klade otázku, jestli jsem právě nenapsal pitomost.
Zdenka Jírová
Bože, vždyť je 21. století!
Soňa Prachfeldová
Už přemýšlím, co prokážu :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Tak přeji všem psychotronikům hodně štěstí. Jinak ale stejně nechápu...........
Jana Šenbergerová
Na tohle by mi stačil smajlík, který kroutí hlavou. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.