Jak se píše kniha
aneb Štěstěnky

Jak se píše kniha
aneb Štěstěnky

3. 11. 2015

Jsem spisovatel, píšu knihy, a tak se mě občas někdo zeptá, jak se taková kniha píše. Bývám docela v rozpacích a nevím, co mám odpovědět, vždyť kniha se píše tak, že se prostě píše. A psát umí snad každý. Jenomže není psaní jako psaní. Něco jiného je umět se podepsat celým jménem, a něco jiného být takzvaně literárně gramotný.

Literární gramotnost je jedna z dimenzí funkční gramotnosti, jak ji vysvětlují sociologové. Literární gramotnost je schopnost umět vytvářet srozumitelné texty. Donedávna jsem si myslel, že jsem v tomto ohledu literárně gramotný. Ale ouvej, moje literární sebevědomí dostalo ránu, když mně tuhle vyčinil jeden čtenář, že mému slovu nerozumí.

Jak může nerozumět tak brilantně jednoduchým větám, rozhořčil jsem se v duchu. Vždyť jsou tak průzračné, jako vody Berounky vlévající se v Praze do Vltavy. Příkladně uvedu: psal jsem o snech a zvolil ten nejpreciznější a nejsrozumitelnější popis snů. Nu, posuďte sami.

Napsal jsem, že sny jsou extrapolyhormonální divergence bifokální optiky mozkové kůry, skrze kterou se resuscitačně extrahují naše blokační centra diverzálně rozdělená na mé a tvé. Že je vám to hned jasné? Já to věděl, že jste literárně gramotní. Z jednoho čtenáře, který mně vyčinil, těžkou hlavu mít nebudu. Určitě byl literárně negramotný. Nebo, že by to bylo naopak? On že by byl literárně gramotný, zatímco já ne? Tvrdíte, že to bude asi tak? Vy mě strašíte! Budu muset o tom přemýšlet...

Vidíte, jak těžké to má spisovatel. Ono to vypadá, že si jen tak radostně píše, co ho napadá, jenomže ve skutečnosti se za každým slovem, za každou větou a za každým odstavcem ptá: Bude mi čtenář rozumět?

Jaký by to byl spisovatel, kdyby jeho textu nikdo nerozuměl? Budižkničemný by to byl spisovatel! Nechci být budižkničemný spisovatel. Chci umět vytvářet srozumitelné texty. Ale co to je srozumitelný text? Když napíšu: Ňaňaňaňaňa..., je to srozumitelný text? Pravděpodobně není a nerozumíte mu, ačkoliv jste kdysi dávno takto mluvili. Když napíšu: Dítě na maminku vyhrklo: „Ňaňaňaňaňa...!“, asi už tomu rozumět budete. Takže ona je to srozumitelnost tak trochu o souvislostech.

A o to mi jde. O souvislosti. Neboť všechno se vším souvisí. A tohle moje krátké povídání souvisí s mou naději, že mu porozumíte, stejně jako porozumíte mé nové knize ŠTĚSTĚNKY Z MLÉČNÉ DRÁHY, která vychází 18.11. a je o srozumitelných souvislostech mého (našeho, vašeho) života. O souvislostech, které z něho činí jedinečnost. O hledání této jedinečnosti v sobě a v druhých.

O znovuobjevování ztracených snů. O prožitcích skutečných i neskutečných. O extrapolyhormonální divergenci bifokální optiky mozkové kůry..., aha, promiňte. Málem bych zapomněl, že jsem literárně gramotný. Že jsem spisovatel. Že píši srozumitelné texty. Ale nakonec - to musíte posoudit sami. Těším se, vždyť mnozí z vás na těchto stránkách jste vlastně kolegyně a kolegové spisovatelé, neboť vaše texty zde uveřejněné - jak jsem s radostí poznal - jsou literárně gramotné, tedy srozumitelné, a ještě navíc i půvabné a vtipné.

Takže více o knize a způsobu objednání na www.knihyodlubomira.cz. Moje fotografie připojené k tomuto textu jsou součástí textu knihy Štěstěnky z Mléčné dráhy.

knihy spisovatelé
Hodnocení:
(3.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Jak se píše kniha, to jsem tak úplně z textu nepochpil, nedozvěděl se. Raději otiskněte dobrý výňatek, rád si přečtu.
Lidmila Nejedlá
Citát: Tak rozepni křídla, milá kniho, a dýchej z plných plic!
Lubomír Müller
Děkuji vám všem za komentáře, jsem rád, že jste se tu na chvíli zastavili a jsem rád, že vás oslovily i fotografie. Vando, Tobě děkuji zvláště za objednávku knihy a touhu si ji přečíst. Věřím, jako spisovatel, že si mezi vámi dalšími snad své čtenáře najdu. Po šesti vydaných titulech je tato sedmá kniha, Štěstěnky z Mléčné dráhy, moje nejpozitivnější. Je to příběh vášně k životu. Dramatický příběh, neboť se život neobejde bez kolizí a proher, ale důležité je, jakým způsobem nás ovlivní a co jsme schopni z bolesti přetavit v uvědomělé štěstí, radost a posilující víru. Mně psaní knihy k tomuto pomohlo. Nečekejte od knihy povrchnost, banálnost a vykalkulovanou lechtivost životních hrátek plných exkluzivních lidiček hýřících namachrovanými proslovy. Tahle kniha se nepodbízí jediným řádkem, nenajdete v ní šokující vulgarismy, vykalkulovanou erotiku a mondénní prostředí. Je napínavá, ale napínavá životem na prašné cestě "lidské člověčiny". A je psaná češtinou, kterou tolik miluji. Češtinou "českou", srozumitelnou a poetickou, i když jsem vás tady v tom profilovém článečku trochu "vystrašil" tou krkolomnou větou "extrapolyhormonální divergencí....". Ale myslím, že jste všichni pochopili, že tohle není náplň mé knihy, jen satirický postřeh nad nesrozumitelnou češtinou. Uvěřejním tady ještě větší ukázku z knihy, o auře stromů, tak snad vás více "naláká" k četbě. Moc vám všem děkuji a přeji krásné dny. ♥
Soňa Prachfeldová
Ono je těžké být apisovatelem, natož ještě k tomu dobrým. Čtenáři neomylně poznají dobrou knihu . Z fotek na mě dýchlo krásno , poetično, ukázky se mě též líbily. Přeji pane Lubomíre úspěch !
Jitka Chodorová
Pane Lubomíre, i já vám blahopřeji k dokončení knihy, a věřím, že budete mít mnoho čtenářů, a ještě bych ráda pochválila fotky pod článkem, jsou nádherné. Děkuji.
VANDA Blaškovič
Dobré ráno, Luboši. Gratuluji k dokončení knížky! Předpokládám, že ji budeš mít vyprodanou ještě před vydáním! Proto jsem si objednala hned dva kousky, vánoce se nezadržitelně blíží! A Tvoje laškovná sebeironie mne mile pošťuchuje...:)), no, kdo jiný by mohl napsat knihu s krásným názvem Štěstěnky a ještě tomu z Mléčné dráhy nežli Ty! Děkuji za mne a troufnu si říci i za další šťastné, vášnivé čtenáře.
Alena Várošová
I á Vám pane Lubomíre přeji,aby se kniha dobře prodávala a hlavně,aby já každý porozumněl a to je určitě i Váš záměr.Hodně pozorných a úžasných čtenářů a ti kteří nepochopí některý odstavec si jej přečtou ne jednou,třeba i třikrát jako já.Díky.
Naděžda Špásová
Nejsem spisovatelka, ani poetička, za gramotnou se naštěstí považuji a co nevím, to si najdu nebo se zeptám. Jste určitě gramotný a vtipný a já přeji vám a vaší knize hodně čtenářů a úspěchů.
Lubomír Müller
Paní Zuzano, děkuji za milý koment. Ale Vy jste básnířka, a tedy i spisovatelka, vše se vším souvisí. A Vaše básně jsou srozumitelné, a přitom ryze poetické, kdy je mnohé vyřčeno náznakem, jen v pocitech obraznosti metafor. Brzy sem vložím slíbenou píseň na Vaši báseň "Tak řekni, co s tím". Věřím, že jí všichni porozumí. A s básnickou knihou neváhejte, mnoha lidem jistě pomůže vnímat život intenzivněji. Byl bych první, kdo by si ji u Vás objednal.... A jinak, já sám sobě taky často nerozumím =), ale to je snad dobře. Aspoň se to stále učím, a učením mládne mozek....
Zuzana Pivcová
Jsem popravdě řečeno ráda, že nejsem spisovatelka a nemusím řešit otázku, zda mi čtenáři porozumějí, protože často si nerozumím ani já sama. A neumím odpovědět ani na dotaz, který tu občas zazní, totiž, kdy vydám ty básničky? :-)) Přeji Vaší nové knize ze strany čtenářů gramotnost ve formě pochopení až souznění, které je pro autora asi největší odměnou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%