O Mariánských Lázních, berlích a manekýnách

O Mariánských Lázních, berlích a manekýnách

6. 11. 2015

Věnuji všem zúčastněným u článku Alenky Várošové. Dva různé pohledy z lázní. Obě děvčata obdivuji pro jejich úsilí vzdorovat stáří.

Naše kamarádka Ludmila je pěkná baba. Vysoká, štíhlá, dlouhé nohy, dlouhé tmavé vlasy...Sportovkyně. Spolu jsme jezdily na bruslích, na běžkách, na kole a zažívaly spoustu dobrodružství. Letos v zimě si rozdrtila kyčelní kloub při pádu na lyžích. Po operaci podstoupila kdejakou rehabilitaci a jeden měsíc strávila v sanatoriu v Mariánských Lázních.

Vyprávěla: Holky, bylo tam krásně. Tolik jsem litovala, že nemohu běhat. A kdybyste viděly toho žrádla a tak všechno dobré! Stoly se prohýbaly hojností po celý den. Znáte mě, jím málo, ale tam jsem se cpala jak nezavřená. Pohyb o berlích mě omezil jen do chodeb a místností sanatoria. Nemohla jsem to už vydržet. Tak jsem se po obědě vydala ven a nabrala  směr do lesa. Prostě přes všechna varování doktorů jsem do té přírody musela.

Bylo tam krásné ticho, sluníčko hřálo, mouchy bzučely. Začalo mi kručet v břiše, pobolívat a chtělo se mi na záchod. No, tady to nejde, nemohu do dřepu. Musím spěchat do sanatoria. Ale holky, bylo to tak naléhavé, že jsem věděla, že to nestihnu. Popadla mě panika. Co teď. Nadávala jsem si, proč se já kr... tak cpala.  Musela jsem to udělat  tam. Kdybyste viděly ten můj polodřep s jednou berlí a oporem o větev, tak byste se smíchy neudržely. No, co vám mám povídat. Ulevilo se mi, a měla jsem problém, jak se obléci. S holým zadkem jsem si ještě trochu připodřepla, abych přetáhla nohavice přes kolena a ouha. Spadla jsem dozadu přesně za ten koláč, který jsem tam vytvořila. Tak jsem tam seděla, civěla na to své nadělení a věděla, že se bez opory nezvednu. Zavolala bych o pomoc do sanatoria, ale co ta hromada. To nepřežiju!  Začaly se  slétat mouchy a koláč byl po chvíli úplně černý.

Soukala jsem se pomalu ke stromu, chytala se jeho větví, pár jich ulámala, občas jsem rozehnala mravence z mého zadku a pokoušela se zvednout. Holky, byl to nadlidský výkon. Zvládla jsem to a pomalu, šťastná se dobelhala do bezpečí. Jóóó, nejsou lázně jako lázně!

Lidko, bude zase dobře, ještě z tebe bude manekýna, utěšovaly jsme ji. Klidně o berlích. Víš, že existují módní přehlídky pro postižené? Módu předvádějí i vozíčkáři, nedávno o tom hovořili v rádiu. Tak jsme se všechny zasmály a bavily se tím cizím neštěstím. Lidka už zase jezdí autem, pracuje a my víme, že je to houževnatá zocelená ženská.

lázně Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Lidmilo, moc jsem se pobavila. Bohužel tuto situaci znám velmi důvěrně. Nebyla jsem sice fyzicky omezena v pohybu, ale když vás to chytne v půlce cesty do práce, pot a slzy vás ženou kupředu, kdo nezažil, neuvěří. Jsem ráda, že je kamarádka v pořádku a přeji vám i jí hodně zdraví.
Alena Várošová
Nejen Lidmilka co napsala tento skutečný příběh,ale i Eva má super básnické střevo k tomuto tématu.Holky skvělé a co bude dál?
Dagmar Bartušková
Lýdie, znovu jsi mi připomněla tento srandovní příběh, který jsi mi vyprávěla v Poděbradech. A opět mám velkou představivost. :)))
Libor Farský
Lidmilko, to je bezva tečka za diskuzí. Pro podobné situace mám dobrý návod z jednoho vtipu. Cituji: "Víte jak vypadá sibiřský záchod? Jsou to 2 hole. Jedna se zapíchne do země a druhou odháníme vlky".
Eva Mužíková
chybička... "měla " druhý verš, tam nepatří....
Eva Mužíková
Lidmilko milá, hezky jsem se pobavila...:))) Také jsem si okusila péči lázeňskou Já jsem byla jako mrcha, ten můj elán někam prchá, nic mne stále nebaví, asi tělo churaví. Zvolila jsem měla procedůru, myslím tím lázeňskou kůru, do vany mne ponořili, střiky prudké namířili. Nožky, záda, vpředu vzadu, chvíli prdel, chránit bradu, v horké vodě skrytá celá, zcela jsem tam zrůžověla. Vylezla jsem zakrátko, jsem růžové prasátko, hupky dupky pod dečku, oddechnu si chvilečku. V tom tu se mnou někdo třese, zrovna jsem byla kdes v lese, Vylítla jsem , čučím co se děje, nade mnou se sestra z lázní směje. Aniž bych se toho nadála, prý jsem tam na celé kolo chrápala, ono se po lázni hezky usíná, místo pěti minut, uplynula celá hodina. Honem , honem domů Evča utíká, vysvobodit musí toho svého Bertíka, stýská se mu, on jí jistě nepochválí, že se babča přesčas v lázních válí.
Zuzana Pivcová
Dodatečně se člověk při čtení takového vyprávění vesele usmívá, ale někdy se mi při cestě do práce na Invalidovně zdálo k nevydržení i pár desítek metrů od tramvaje přes zrekultivovaný park, placený z Evropských fondů pro místní rozvoj. Tam si sednout nešlo. :-))
Hana Rypáčková
Uvědomuji si rozdíl, když si do lázní vyrazíme na dovolenou a když se tam lidé léčí. Hlavně v Janských lázní, kde je spousta vrstevníků po obrně. Seznámili jsme se tam s mnohými lidmi a jezdí tam pravidelně již od dětství.To je mi potom trochu trapně vyprávět o výšlapu několikakilometrové tůry někomu, kdo těžce chodí o berlích.
Jana Šenbergerová
Tak to si dovedu velmi živě představit, protože něco podobného jsem zažila. Mladí mě po operaci nohy vyvezli na invalidním vozíku na pořádný kopec k rozhledně a tam jsem prostě musela. Konec nebyl katastrofální jen díky průběhu, kdy mě v podřepu držela dcera. Přesto dosti prekérní situace, ale pořádně jsme se u toho nasmály.
Alena Várošová
Lidmilko,moc pěkný a výstižný článek tak dopodrobna popsaný,jako kdyby se to přihodilo přímo autorce. Je ze života dvou lázní,ležících vedle sebe,co by kamenem dohodil.Nejsou lázně,jako lázně.Ještě teď se směji při té představě..Ale smát se cizímu neštěstí, to taky není fér.Ale stát se může všechno a myslím si,že není ani jeden člověk,co by se mu podobná příhoda s koláčem nestala.Hlavně když slátá všechno dohromady,to je potom koláč zvaný trdelník.!.Píši za sebe,nejsem výjimkou. Hlavně,že paní Lidka je již v pořádku a slouží ji zdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.