Foto

Víte to? I amatérské focení
ve městech má svá pravidla

6. 11. 2015

Amatérští fotografové musejí při volném fotografování v ulicích evropských měst dodržovat určitá zákonná pravidla. Upozorňuje na to vedoucí právního oddělení spotřebitelského časopisu dTest Lukáš Zelený s poukazem na to, že autorské právo je v mnohých zemích Evropské unie rozdílné. Svá pravidla má i fotografování osob. 

Například Eiffelovu věž v Paříži lze volně fotografovat jen za denního světla. „Její večerní a noční osvětlení je stále ještě chráněným autorským dílem,“ sdělil Zelený. Autorské právo je uplatňováno také na jednu nejznámějších bruselských staveb – Atomium. Bezplatné užití jeho fotografií povoluje kolektivní správce autorských práv pouze na osobních nekomerčních webech v nízké kvalitě a s dodatkem o platné autorské ochraně, uvedl právník. 

V Česku lze podle něj fotografovat veřejně umístěné stavby volně v souladu s obecným principem, že vše, co je permanentně vystaveno ve veřejném prostředí, lze vyfotografovat a volně zveřejnit a šířit. Jiné je to ovšem se zachycováním a rozšiřováním podoby konkrétního člověka bez jeho svolení, což je až na určité výjimky podle občanského zákoníku zakázáno. Svolení není potřeba v případě pořízení fotografie k úředním, vědeckým, uměleckým či zpravodajským účelům. 

Pokud by lidé našli na internetu vlastní fotografie třeba ze své dovolené, aniž k tomu dali souhlas, mohli by se domáhat jejího stažení. „Mnohdy postačí prostá neformální výzva, třeba e-mailem. Pokud by to po dobrém nešlo, autor má celou řadu oprávnění, kterých se může domáhat i soudně. Můžete se domáhat určení autorství, zákazu ohrožování svého práva či odstranění následků,“ řekl Zelený. 

Autoři takto použitých fotografií mají podle něj právo na informace, kdo a jakým způsobem jejich snímky rozšiřoval a zda něco dostal za jejich neoprávněné užití. Pokud by tím vznikla autorovi nemajetková újma, lze žádat i její odškodnění, jehož výši určuje soud. Osoba, která autorské dílo neoprávněně užila, musí nahradit vzniklou škodu i ušlý zisk. Většinou se podle autorského zákona částka rovná dvojnásobku obvyklé ceny licence k takovému dílu. Podobně lze podle Zeleného postupovat i v situacích, kdy člověka někdo bez souhlasu vyfotografuje a obrázek zveřejní. 

Mohlo být však ještě hůře. Evropský parlament naštěstí v červenci odmítl, aby komerční využívání fotografií veřejných budov bylo vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob. Některá média v minulosti tvrdila, že EU chce zakázat i volné pořizování snímků pro soukromé účely, pokud by se na fotografiích objevily veřejné budovy či umělecká díla chráněná autorskými právy. Unijní zdroje ale už dříve ujišťovaly, že o takovém omezení fotografování pro soukromé účely se neuvažuje. 

fotografie fotografování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
U zpráv o motorkářských akcích, kterých jsem se účastnil, bývá v tisku i na internetu uveřejněna moje fotografie a nebo mojí motorky. Originalita přitahuje fotografy. Nevadí mi to, žádnou újmu mi to nepůsobí. Víc mi vadí, že kdekoliv se s motorkou zastavím mě každý otravuje dotazy, jestli si mne, nebo motorku může vyfotit. Když se mne během několika minut než si vypiju kafe na benzínce zeptá desátý člověk, už je to fakt moc. Fotografování osob bych neomezoval. Jenom v tom případě, že snímek nějakým způsobem někoho zesměšňuje či jinak snižuje jeho důstojnost. Tedy stejná pravidla, jako když se o konkrétní osobě píše, nebo hovoří. Není důvod proč pro fotografii by měla platit pravidla jiná.
Zdenka Jírová
Právě se mi dostala mnohá poučení, o kterých jsem neměla ani potuchu. Tam, kde je to zakázáno, nefotím. A lidí se zeptám. Budu muset být opatrnější.
Hana Rypáčková
Když jsem si fotila nějaké mě milý dům, chaloupku a byli v okolí lidé, vždy jsem se jich zeptala, zda si to mohu vyfotit. Někdy zachytíme tváře a tak kdo chce psa bít, hůl si najde.... Autorská práva často poruším při výběru hudby, ale jen se v některých zemích video zruší. Teď si spíš nahrávám hudbu vnučky, když má hudebka koncert.To není dokonalé, ale taky ne chráněné.
Radovan Cakl
Se zneužitím vlastních fotek máme 2 zkušenosti. Ta jedna je spojená s osobou na i60.cz, ta druhá s webem Hyperinzerce.cz. Naši „péči“ nepřežila Campanula isophyla modrá (stará původní odrůda – ženich). Sháněli jsme na webu e-shop, který ji nabízí, a narazil jsem na tomto webu na nabídku prodeje těchto květin v modré i bílé varietě s mými fotkami. Inzerát byl, bohužel, z června 2013 a už neaktivní, takže jsem neměl ani komu vynadat. Na druhou stranu mě potěšilo, že se dotyčnému líbily zrovna mé fotky, když jich je na netu celá řada. Ještě jednu zkušenost máme, když si někdo před pár lety vyfotil náš rozkvetlý dům a fotku použil u svého článku v jednom renomované časopisu o bydlení a zahradách. Ale, „C’est la vie“ :-(
Květoslava HOUDKOVÁ
Pana Zeleného z dTestu znám osobně. Kdykoliv se vyskytne spotřebitelský problém mně nebo dalším osobám, napíšu mu mail a vždy poradí! Články od dTestu si lze číst (po registr.) zdarma na internetu. Nedávno jsem - jako člen - dostala zdarma i dárek: DVD - Film S.Dymákové "Šmejdi" (půjčuji).
Naděžda Špásová
Doufám, že se po přečtení tohoto článku nezačnu bát fotit. Zneužívání cizích fotografií se děje dnes a denně, ale nevím, co bych dělala, kdybych se někde našla. Asi bych se snažila najít autora, ale na soudní cestu bych neměla odvahu. A s tím ti, kteří to dělají, určitě počítají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.