Uprchlická krize vzniká hlavně
ignorováním platných zákonů

Uprchlická krize vzniká hlavně
ignorováním platných zákonů

8. 11. 2015

Nejsem politik, nejsem právník. Ale stejně mi nejde do hlavy, proč tady máme uprchlíky. Kdo je to ten "uprchlík" podle práva?

Naše právo zná žadatele o azyl v České republice a také říká, jak se o takového žadatele postarat. Těch je u nás jen pár.

Dějí se tady věci, které jsou naprosto v rozporu s našimi zákony. Vláda se nad něčím usnese, něco si odhlasuje, ale to přece nemůže být nadřazeno našim zákonům.

Všichni ti uprchlíci, kteří tu jsou, porušili české zákony. Uprchlík, neuprchlík. Nemají tady co dělat. Cizinec, který se na našem území, pohybuje bez platných dokladů, které ho opravňují k pobytu, porušil platné zákony a spáchal trestný čin. Ať má k tomu jakékoliv důvody. Stačí, aby jakýkoliv cizinec řekl, že je uprchlík, a přestanou pro něj platit naše zákony? 

Samozřejmě, že naše republika je připravena pomoci lidem, kteří jsou ve své zemi z politických důvodů ohroženi na životě. Myslím, že je to správné, lidské, potřebné.

Každý uprchlík musí požádat o azyl okamžitě po překročení hranic do první, pro něj bezpečné země. Úřady té země mu zprostředkují kontakt se zastupitelstvím té země, v které o azyl požádal. Ta ho vybaví potřebnými dokumenty žadatele o azyl a s těmi už potom cestuje po Evropě do naší republiky, do Německa a nebo jinam, tam, kde jeho žádost o azyl budou vyřizovat. V cílové zemi je umístěn v táboře pro žadatele o azyl, kde je o něj dobře postaráno. Není třeba ostrahy. Kdyby zařízení opustil, porušil by tím totiž podmínky azylového řízení a byl by neprodleně zadržen a vyhoštěn.

Že by běženci zahazovali doklady, by se nestávalo. Naopak, čím více dokladů, kterými by mohli dokázat svou totožnost a původ, tím lépe. Měli by mnohem větší šanci prokázat, kdo jsou, odkud jsou a co jim v jejich zemi hrozí za nebezpečí, a tím větší šanci azyl získat.

Kdo by o azyl nepožádal a vydal se Evropou někam načerno, byl by zadržen a obviněn z neoprávněného vstupu na území naší republiky, umístěn do věznice či do podobného zařízení vězeňského typu s ostrahou a vězeňským režimem, kde by čekal na soud. V nejlepším případě by byl pouze vyhoštěn, jako osoba nežádoucí, bez možnosti návratu.

Takhle to fungovalo, když Češi a Slováci prchali před zvůlí komunistického režimu do Německa, nebo Rakouska, a fungovalo to dobře. Bylo to podle jasných pravidel a zákonů.

Proč je to dnes jinak? Proč se ignorují zákony a s uprchlíky je nakládáno podle pouhého usnesení vlády? Na co zákony potom máme?

Nejsme žádní chudáci, o pár tisíc lidí, kteří to potřebují, bychom se dokázali dobře postarat. Nejsme také společnost nějak výrazně rasistická a xenofobní. Naše křesťanské tradice s pomocí potřebným stále přežívají.

Ale ti, kteří sem k nám jen tak, podle nějakých snad arabských zvyků vtrhnou a něčeho se dožadují, žádná práva na pomoc nemají. Zavřít, soudit, odsoudit. Postaráme se podle našich zákonů o ty, kteří pomoc potřebují a také podle našich zákonů o azyl a pomoc požádají.

To si myslím já. 

glosa uprchlíci
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslava Jachimová
Vynikající článek, Jiří. Asi mi dá většina z nás zapravdu, je to vidět i z reakcí, že jsi se trefil do černého. Myslím, že ani nějaký studovaný politolog by problém nezhodnotil lépe.
Květoslava HOUDKOVÁ
Snad na každou špínu už existuje úklidový prostředek - ale politická špína se zřejmě uklidit nedá.
Zdenka Jírová
Máte naprostou pravdu, pane Libánský, každý člověk se zdravým rozumem to chápe a naopak nechápe naši vládu. Právě tak nechápe Merklovou, co ji to napadlo, dát si mejdan s celým třetím světem. Ať si ho klidně dá, ale v Německu a proč mi to máme financovat a trápit se spolu s ostatní "normální" Evropou s lidmi, kterým jde jen o život bez práce? A že právě Němci prahnou tolik po muslimech, se mi nechce věřit. Pokud vím, tak mají dost práce s Turky, které si také zvali do země a teď si nevědí rady, co s nimi. Asi jim jedna zkušenost nestačila. Z toho je vidět, jak mají Evropu omotanou kolem prstu Američané, to je jejich práce, to dnes už ví každý. Zaspali jsme nové dějiny a nestačíme se divit, co nám přinesly.
ivana kosťunová
Přečetla jsem článek na Novinkách. Jde z toho strach, nečekají nás dobré časy.
Hana Rypáčková
Je to velký problém.Čtu Petru Procházkovou, která odjela do Turecka.Nějakou úlohu tam Turecko hraje..Vydírá Evropu. Bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí si údajně v roce 2010 vyžádal od evropských politiků sedm bilionů liber, aby zabránil přechodu imigrantů z Libye do Evropy. Vyhrožoval prý, že když peníze nedostane, tak Evropa zčerná.
Jarmila Komberec Jakubcová
Na Novinkách je uveřejněn zajímavý článek od klimatologa Cílka s tím, že to co se děje je teprve začátek a v pohybu jsou miliony běženců.Tak nás asi opravdu nečeká nic pozitivního.
Zuzana Pivcová
Uprchlíci, kdyby jim šlo skutečně jen o záchranu, by si měli vybrat v prvé řadě zemi s příbuznou kulturou včetně víry a jazyka. A ti opravdu chudí by zvolili nejbližší snesitelnou zemi, kam by se dalo přejít nebo docestovat. Ale oni to nechtějí a ty země je také nechtějí. Tak to je snad nad slunce jasné, že jde o něco úplně jiného. A s tím souvisí i ta nulová vděčnost. Ale co s tím, co my Češi momentálně s tím??
ivana kosťunová
Myslím, že je to také boj proti mafiím, které si uvědomily, že převoz imigrantů do Evropy je byznys srovnatelný s pašováním drog.Dle mého názoru je chyba, že jsme nezajistili dostatečnou ochranu shengenského prostoru
Miroslav Štorch
Máme české přátele v Norsku, kde je velké množství Vietnamců, kteří dostali norské občanství. Kdysi se nechali úmyslně zachraňovat v Tichém ocenánu na chatrných bárkách, kdy předstírali v mezinárodních vodách nouzový stav před potopením lodi. Podle mezinárodního práva, když vstoupili na loď, tak se ocitli na norském území, kde požádali vychytrale o azyl. Loď by ztrácela drahý čas odvážením zachráněných do přístavů, a tak je dovezla až do Evropy. Azyl jim byl udělen a rychle vstoupili do místní protestantské církve, aby se začlenili do společnosti. To je velký rozdíl oproti muslimům, kteří jsou ve Skandinávii agresivní a nechtějí respektovat místní zákony.
Miroslav Štorch
Mnoho vychytralých lidí na celém světě zneužívá zákony na úkor ostatních. Nikdo z uprchlíků nepřekročí v zástupech ilegálně hranice Severní Koreje, protože by skončili ve vězení a pracovních táborech. Ze Sýrie, Afghanistánu, Pákistánu nejsou do chudé Indie, ani do bohatých arabských zemí, kde je nechtějí. Jak řekla rakouská ministryně vnitra, uprchlíci si vybírají země s největšími sociálními výhodami pro azylanty. Místo zastávky v bezpečném Turecku riskují životy svých dětí i vlastní při cestě po moři. Místo toho, aby je Řecko loděmi odvezlo zpět do Turecka, tak je vozí z ostrovů trajekty na pevninu Schengenského prostoru.Že nemají readmisní dohody s Tureckem je absurdní. Turecko a Řecko jsou dlouhodobě nepřátelé - nejen na Kypru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.