Bitvou na Bílé hoře
začalo období temna

Bitvou na Bílé hoře
začalo období temna

8. 11. 2015

Na Bílé hoře se u pražských bran před 395 lety – 8. listopadu 1620 – odehrála bitva, která vstoupila do českých dějin jako jedna z největších národních katastrof. Právě ona totiž bývá tradičně označována za počátek třísetletého období "temna" – habsburského útlaku českých zemí, násilné rekatolizace a germanizace země.

Z vojenského hlediska bezvýznamný střet mezi českým stavovským vojskem, čítajícím pouhých 20 tisíc mužů, a o něco silnějšími katolickými ligistickými jednotkami, trval pouhé dvě hodiny.

Špatně placení a nedisciplinovaní žoldnéři v českých službách nedokázali využít svoji strategicky výhodnou pozici a byli nepřáteli lehce rozprášeni. Český "zimní" král Fridrich Falcký, dosazený místní šlechtou na trůn místo Habsburka Ferdinanda II., se na bojiště dostavil až ve chvíli, kdy jeho armáda začala ustupovat, a hned následujícího dne po porážce z Prahy uprchl. Město plně ovládla císařská vojska a povstalci byli krutě potrestáni.

V červnu následujícího roku bylo 27 jejich vůdců popraveno na Staroměstském náměstí, kde jejich památku dodnes připomíná pamětní deska a 27 křížů vyznačených v dlažbě na chodníku.

bitva historie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Benešová
Bývalý majitel panství, kterého byla moje rodná vesnice součástí byl taky mezi 27 popravenými. Ukázka z Palackého Dějiny konfiskací v Čechách: „ Prokop Dvořecký ryt. z Olbramovic, na Kystře a Vršovicích, jeden z direktorů, zpečetil a podepsal konfederaci, hlasoval pro zavržení krále Ferdinanda II. a zvolení kurfiřta falckého, za jehož království byl král. radou, nejvyšším berníkem a podkomořím král. Českého. Ačkoli hned po bitvě bělohorské císaři na milost se dal, přece při kommissi hrdelní (exsecutions) odsouzen cti, statku i hrdla, tak, že měl býti sťat, čtvrcen a sem i tam rozvěšen, avšak vedle král. výpovědi z dne 26. května 1621 udělena mu ta milost, že dne 21. června 1621 byl toliko sťat a hlava jeho na věži mostecké postavena. Jmění pak po něm pozůstalé všecké král. fisku v pokutě připadlo. "
Hana Rypáčková
Náš měšťan Valentin Kochan z Prachové byl mezi popraveným a bohužel jedna z mála památných domů není důstojně opraven. Majitelé ho mají ve vlastnictví a nestíhají, nemají finance..Také je mi blízký Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.Tam žila babička .Na každém koku ho něco připomíná.Dík z knihy Vando.Nečetla jsem Berákovou.
VANDA Blaškovič
Zora Beráková napsala historický román ze 17. století Marné návraty, které navazují na román Konec hodokvasu. Protestanti a část české šlechty po bitvě na Bílé hoře musí prožívat perzekuci, emigraci i boje třicetileté války. Hrabě Thurn doufá, že Albrecht z Valdštejna, jako poslední naděje, pomůže a nastanou lepší časy. Je zde velice sugestivně vylíčena poprava sedmadvaceti českých pánů a dále pak období až do roku 1640. Nádherné romány. Vystupuje zde i Polyxena.
Zdenka Jírová
Česko nikdy nezapomnělo na svého Jana Husa a Jana Žižku, většina obyvatel bývala protestanské víry. Ani násilná rekatolizace na tom nic nezměnila. To nám katolická církev nikdy nezapomněla, i když se dnes snaží tzv. upravovat historii podle současných znalostí, které z husitů dělají neorganizovanou bandu lupičů. Středověk byl krutý, ale podobně se chovaly všechny armády,ať bojovaly za kohokoliv. Jenže Husité věděli, za co bojují a měli značný respekt v Evropě. Nějakého Jana Žižku bychom současně moc potřebovali. Vlastně, proč mluvit o krutostech středověku, copak se dnes války dělají nějak mírumilovně?
Jiřina Benešová
Prohranou bitvou na Bílé hoře začaly těžké časy pro obyvatele žijících na území Čech. Začalo to vyvlastňováním panství náležejících nekatolíkům, následovaly popravy na Staroměstském náměstí. Násilná rekatolizace, zemi musely opustit tisíce schopných lidí. Největší břímě války museli nést lidé na venkově, musely živit hordy vojáků a sami trpěli hladem. Některé vesnice byly zpustošeny tak, že tam zbylo jen několik obyvatel, některé byly zpustošeny zcela - jako moje rodná vesnice. To vše jsem se dozvěděla v archivech když jsem pátrala po svých předcích. Byla to tenkrát těžká doba. Překvapila mě odpověď Tomáše Halíka, když se ho ptali, už je to několik let ale já na to nemohu zapomenout, ptali se ho, co mu udělalo radost v souvislosti s výročím 17. listopadu. On odpověděl, že oslavuje výročí v í t ě z s t v í na Bílé hoře. I když jsem si pana Halíka vážila, po tomto rozhovoru ho zcela ignoruji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...