Naše procházka do minula II.

Naše procházka do minula II.

12. 11. 2015

V první procházce do minula jsem vás zavedla do nejstaršího chrámu v Praze - do Týnského chrámu na Staroměstském náměstí.

Dnes bych si s vámi ráda pošla Královskou cestou. Víte kudy vede a kde se vzal její název?

Žádná z ulic tak pojmenovaná není, přesto se tak často o Královské cestě hovoří. Není ani v žádném plánu Prahy jako název Královská cesta. Je to jedno z nejcennějších a nejstarších území v naší matičce Praze. Královská cesta začíná u Prašné brány, vede Celetnou ulicí, přes jižní část Staroměstského náměstí na tzv. Malé náměstí, Karlovou ulicí na Karlův most, Mosteckou ulicí na Malostranské náměstí a odtud Nerudovou ulicí přímo na Hrad. 

Touto cestou jezdili čeští králové, maminka a babička mi vyprávěly, že Nerudovkou potkávali i pana prezidenta Tomáše G.Masaryka, který tudy jezdíval vzpřímeně na koni. Čeští králové dojížděli na Hrad na korunovace a různá jednání, avšak bydlívali na Králově dvoře, který se nacházel za Prašnou bránou.

Nejznámějším panovníkem, který tu tak rád žil, byl Václav IV., syn Karla IV. Bylo o něm známo, že v různých převlecích navštěvoval malé hospůdky, aby se dozvěděl o lidu svém. Ty hospůdky se nacházely v Celetné ulici. Vždy jsem se jako malá vyptávala babičky, proč se některé ulice tak jmenují.

Tak Celetná, pokud nevíte, byla Caletná. Žili zde mistři caltnéři a caletníci, což byli ve staročeštině pekaři, kteří tu pekli pro Pražany houstičky - caltičky. Moc dobře si pamatuji, jak moje babička toto slůvko používala a říkávala: "Hanulko, chceš ještě namazat caltičku?" Děti se mi smály, jak to babička říká housce, ale když jsem jim vyprávění vysvětlila, tak si daly říci.

Tak tedy z Celetné zpět k Prašné bráně, kde stávala stará brána Sv.Ambrože, která pocházela z dob přemyslovského opevnění. Podobu ji dal až teprve slavný architekt a restaurátor Josef Mocker (1835 -1899). Jsou známy Mockerovy domky, a to byly právě první domy v Celetné ulici, které se stavěly za Prašnou bránou.

Zdalipak si vzpomenete, kteří slavní panovníci jsou na Prašné bráně jako sochy? Včera jsem to vysvětlovala vnoučatům. Na východní straně jsou to naši nejslavnější panovníci Přemysl II. a Karel IV. a na západní jsou to Jiří z Poděbrad a Vladislav Jagellonský. Z ochozu Prašné brány vidíme Staré město pražské jako na dlani. Odtud si můžeme ukázat tu slavnou Královskou cestu. Chtěla jsem vám opět pár řádky přiblížit něco málo z minula, co není v příručkách, ale je to ještě z vyprávění moji babičky, která to přenášela dál, a já se snažím tak činiti podobně.

Příští procházka do minula bude již brzy. Tak se těšte.

cestování historie Praha výlet
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Soni, Jani, Zuzko, Maruško a Ivanko, díky, že se vám to líbilo.
Soňa Prachfeldová
Je to krásná procházka do minula, díky.
Jana Šenbergerová
Myslela jsem si, že Prahou už se moc neprojdu. Zmýlila jsem se. A mám to dokonce i s dobře informovanou průvodkyní. Děkuji. :-)
Hana Šorejsová
Zuzko, ano také i tohle vím, calta je hezké slovíčko české a docela se mi to slovíčko líbí.
Zuzana Pivcová
V jižních Čechách byla zase calta vánočka. Ať tak či tak, souviselo to s pečivem. Virtuálním putováním po Praze si docela doplňuji své poněkud chatrné znaslostí!
Hana Šorejsová
Pro Marušku a paní Ivanu, ano vím, že jsou vysvětlení různá, a jak píše Maruška přidávali med ..... já to mám zafixované opravdu z dětství a i občas povím koupíme si caltičky, děkuji za komentáře a přeji vám hezký den.
Marie Novotná
Krásná procházka Prahou.Podle PhDr.Františka Šebka a Mgr.Magdy Pomajzlové v knize ,,PARDUBICE město perníku" je význam Celetné ulice vysvětlen takto.,,Již za vlády krále IV se v Praze několika pekařům podařilo upéci těsto s přísadou medu.Byli to celtovské cechy a proto se plackám s medem říkalo celty.V jedné ulici na Starém Městě se usadili ,začali péct celty a proto se ulice jmenuje Celetná".Tuto knihu věnují (samostatně neprodejná) v informačním centru Pardubic každému,kdo zde nakoupí.Ale jistě by se našlo pro slovo ,,Celetná" více variant.
ivana kosťunová
Myslela jsem, že calty byly perníky.
ivana kosťunová
Pěkné vyprávění. Snažím se zapamatovat, abych mohla vyprávět vnučkám při návštěvě Prahy. Od toho přece babičky jsou :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.