Štěstí je jenom muška zlatá

Štěstí je jenom muška zlatá

18. 11. 2015

Má dnešní úvaha pro tyto dny vyplývá z tohoto zamyšlení: Co je štěstí? Muška jenom zlatá?

Když přeskočím rodinu a radost z mých vnoučat, pak štěstím v životě jsou nepostřehnutelné okamžiky. Ty jsou pro mne štěstím. Když mne chytne ten můj za ruku, když mne vnouček či vnučka chytají kolem krku, stejně jako dcera mne spontánně obejme či zeť. Jsou to okamžiky štěstí.

V tu chvíli je vám nadherně, v tu chvíli jste šťastní. Mnohdy si tyto okamžiky uvědomujeme, až teprve odezní. Mám ráda křupání sněhu pod nohami, tichý výhled do krajiny při slunečním svitu, mám ráda červánky a siluetu Hradu. Mám ráda pohled do očí toho nejbližšího, když pomrkává a mlčky sdílí, což je souhlas.

To vše je štěstí, naplněné radostí. Mám ráda, když mi ve sprše bubnují kapky vody na hlavu, protože cítím ulehčení a uvolnění po celodenním zápřahu, i to je štěstí. Zjištění, že vaši přátelé jsou stále vašimi přáteli. Toto všechno jsou částečky, které naplňují ten pocit štěstí!

Právě v dnešních dnech si člověk chce trochu uvědomit něco šťastnějšího, z čeho se raduje. Protože svět je nyní smutný.

Naplňujme se tedy všedními radostmi, které nás tolik povzbuzují a dělají nás šťastnými, to je to pravé štěstí.

To je ta muška zlatá!

glosa Moje próza
Hodnocení:
(3.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Děkuji za milé a hezké komentáře.
Soňa Prachfeldová
Moc hezká úvaha, štěstí se skládá z maličkostí , z dobrých slov a vztahů - prostě milé pocity
Zdenka Jírová
Plně se s Hanou ztotožňuji. Štěstí jsou jen okamžiky. Někdo má to štěstí, že je zažívá tak často jak chce. Někdo takový okamžik zažil třeba jen jednou v životě. Ale vždycky si je pamatujeme a ve chvílích úzkosti si je připomínáme, ony nám pomáhají se přes nepřízeň přenést. Kéž jich máme co nejvíc!
Marie Foltýnová
Ano Hanička má pravdu.Máme li kapičku toho pokakaného štěstíčka,jak se zpívá v písničce,také,dokud máme lásku těch nejbližších a dokud jsme dva na radosti i starosti tak je na světě hezky.Jen kdyby nebylo té válečné hrozby,bylo by ještě lépe.Líbí se mi ten citát z SMS od J.Šenbergerové"Věci, které nás potkají, mohou být krásné, veselé i smutné. Ale právě tím, jak jsou různorodé, nám dávají poznat tu pravou cenu štěstí.Když se obloha zatáhne a přijde nemoc,nebo nějaká veliká starost a potom vysvitne sluníčko a je zase dobře.Potom poznáme pravou cenu štěstí.
Jitka Valachovičová
Moc hezky a výstižně napsané. Právě v této nelehké době je třeba si to každé malé štěstí uvědomovat a vážit si ho.
ivana kosťunová
Krásně napsáno je jenom v nás, jak se dokážeme těšit z maličkostí a být šťastni.
Jana Šenbergerová
Hezká úvaha. Přinutila mě sáhnout po mém růžovém sešitě a podívat se, co tam mám o štěstí vypsáno odjinud. Tak třeba: "Štěstí je jako slunce. Ale i na slunci jsou skvrny." Na WC čajovny U Bílého slona v Olomouci býval tento nápis: "Štěstí je otázkou volby. Jen slabí a líní čekají, co na ně zbyde." Kamarádka mi kdysi v těžké chvíli poslala SMS tohoto znění: "Věci, které nás potkají, mohou být krásné, veselé i smutné. Ale právě tím, jak jsou různorodé, nám dávají poznat tu pravou cenu štěstí." Možná proto každému přeji tolik štěstí, kolik ho unese. Ono totiž i v tomto případě všeho moc škodí.
Dagmar Králová
Někteří mladší lidé si v touze po štěstí berou drogy, jiní si vylepšují náladu alkoholem a přitom stačí tak málo k prožívání spokojenosti a štěstí. Hezký článek paní Hanky to vystihuje. Radovat se z maličkostí. Být spokojení s tím co už máme. Nebýt zbytečně nespokojení a mrzutí, že nemáme, to co někteří okolo nás. Jsou "věci", které si nemůžeme koupit - třeba zdraví nebo mír v České republice. Hodně nás starších je nemocných, ale někdo ještě může chodit na výlety pěšky a mnozí už nemohou. Ale i ti nechodící jsou na tom lépe, než lidé trvale upoutaní na lůžko. Vždy nám může být o trochu lépe, ale také o dost hůř. Závisí jen na nás jak to prožíváme.
Zuzana Pivcová
Ano, ten výraz muška zlatá má pro mě přídech krátkého intenzivního okamžiku. A štěstí je vlastně mozaikou okamžiků, které vnímáme jako pozitivní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.