Jaký je život žen, které žijí jako muži?

Jaký je život žen, které žijí jako muži?

25. 11. 2015

Stále mě něco nového překvapí. Byly tu články o cestování do Albánie. Uznávám, že je tam co objevovat. Krásné hory a moře. A poslední burnësche, přísežné ženy. Tradice na Balkáně určoval Kanun - kodex zákonů.

V Černé Hoře se ženám, které žily jako muži, když v rodinách, po bojích a krevních mstách, nezůstali žádní muži, říká virdžiny. A kdo by se staral o rodinu, když ženy nevycházely z domu? Když v rodinách chyběl muž, nahradila ho žena. Složí přísahu, získá mužské jméno, oblečení, zbraň, zodpovědnost. Jen srdce má svoje. Jak se cítí být mužem v ženském těle? Mají různé osudy. Lákavé může být získaná volnost, výsadu mužů...Mohou opouštět dům. Sousedé možná netuší, že stařík býval dívkou.

Příběhy, které se jim staly: "Nosím mužské šaty od sedmi let, nahradila jsem jedinného bratra."
"Jsem burnësche a jako hlava rodiny musím vzít zbraň do ruky a zabít, nebo se nechat zabít . Nenávidím ženy, chtějí dělat všechno jako muži."
"Chtěl jsem takhle žít, jsem sám, mám jen jednu krávu, je to těžké."

Ve dvaceti učinila přísahu, aby se nemusela vdávat. Jiná proto, aby se mohla starat o svou matku."Láska? Nechci o tom mluvit, je to mé tajemství..."
Píše básně.

"Můj stesk má podobu kabátu, který již léta visí ve vlastní kleci a jeho kapsy se každým dnem vytahují víc a víc. A já nikomu nemohu říct ani slovo."

Čerpáno z článku novinářky Lenky Klicperové v časopisu Lidé a země.

Vítězné video zde.

 

život
Hodnocení:
(4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To slyším tedy prvně - to je strašné, přímo starověké, to nebylo snad ani ve středověku.
VANDA Blaškovič
Hanko a toto se děje v Černé Hoře? Neuvěřitelné. Budu se muset o tomto více informovat u známých z ČH. Dám vědět, co jsem se dozvěděla.
Hana Rypáčková
Jsem moc ráda, že reagujete.Bavila jsem se o tom se známými a nijak je to neoslovilo .Já na to pořád myslila. Pamatujete tu povídku Karla? Aby nemusel na vojnu...Jako dítě jsem už tehdy z toho byla špatná a takováto pravda...
Dagmar Bartušková
To je tedy úděl, hrůza!
ivana kosťunová
ženy s ukradenou identitou, prázdné pohledy, jako by už jen čekaly na smrt. Je to kruté.
Eva Mužíková
To je opravdu krutý osud, také jsem o tom neměla ani tušení...
Zuzana Pivcová
Je to dost smutné, vždyť tyto ženy jen musí převzít úděl mužů, aniž by se cítily být muži v ženském těle. Trošičku mi to připomíná mou návštěvu NDR v létě 1968. Pracovaly jsme jako pomocné síly v kuchyni dětského letního tábora. Při pořádaných večírcích tam běžně spolu v párech tančily dívky. To my bychom se styděly. Důvod, jak mi někdo řekl, byl, podobně jako v Hančině článku, v nedostatku mužů po válce. I když to nebylo tak tristní jako zde v informaci o Černohorkách, bylo to divné. O to víc nechápu, že někteří otcové, kteří si přáli syna, pak narozenou dceru vychovávají jako chlapce, aniž by to bylo potřeba. Jen, aby si splnili svůj sen.
Lidmila Nejedlá
Strašný život...Hanko, je to zajímavé, vůbec jsem to netušila.
Jiřina Benešová
Moc zajímavé. Nevědělajsem, že v Evropě žijí ženy s takovými osudy.
Soňa Prachfeldová
Určitě mají moc těžký život , tradice je svazují a vlastní život nemohou žít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...