Na Vyšehrad po stopách osobností české historie

Na Vyšehrad po stopách osobností české historie

27. 11. 2015

Na ledničce mám magnetkem připoutaný seznam míst - tipů na výlety, který postupně doplňuji a zaškrtávám, když mám "splněno". Už drahnou dobu na mě ze seznamu vyčítavě hledí Vyšehrad. Takový kousek od domova a nejsem s to splnit si svoje dlouholeté přání.

Na Vyšehradě je Jedličkův ústav. Tam moje sestra strávila pět školních let a já jsem za ní pilně jezdila každou volnou chvíli. Tlačila jsem její vozík po rozlehlém objektu a s celou kumpanií z "jedličkárny" jsme měli Vyšehrad prošlápnutý ve všech koutech. Ale to už je víc než 40 let a od té doby jsem na Vyšehradě nebyla. A najednou se v hlavě rozdrnčel zvonek, už to nemohu odkládat, a tak vyrážíme zrovna v listopadu, když se honí první sněhové vločky a park k procházkám moc neláká.

Když se řekne Vyšehrad, určitě si každý vybaví Staré české báje a pověsti, kněžnu Libuši a její proroctví, Přemysla, Horymíra a jeho věrného Šemíka. Pravdou je, že skála nad řekou je magickým místem, spjatým s českými dějinami a mohutné opevnění a chrám sv. Petra a Pavla se štíhlými věžemi poutá pozornost z dálky. Vyšehrad jako takový si však nechám na jindy a můj dnešní příspěvek bude patřit výhradně hřbitovu, který přiléhá ke zmíněnému chrámu.

Hřbitov byl na Vyšehradě odpradávna, avšak v době národního obrození v 19. století přišel návrh na pohřbívání významných osobností na jednom místě. Zvítězil právě vyšehradský hřbitov. Byl obestavěn krásnými novorenesančními arkádami, pod nimiž se skrývají nádherně vyzdobené náhrobky. Zdaleka nejmohutnějším a nejnápadnějším je však Slavín z roku 1889, což je vlastně monumentální hrobka, ve které spí svůj věčný sen významné české osobnosti.

Sochařské výzdobě Slavína vévodí okřídlená postava Génia vlasti. Jako první zde v roce 1901 spočinul básník Julius Zeyer. Jakmile vkročíte za hřbitovní bránu, ocitnete se v docela jiném světě. To místo má neuvěřitelného genia loci. Nemůžete spěchat. Procházíte se úzkými uličkami, neboť místa je málo a využit je každičký kousek země. Z chrámové věže zní zvonkohra hrající Ach synku, synku...

Čtete si jména na náhrobcích a před očima vám defilují jména postav známých ze všech možných odvětví, z vědy, kultury, sportu, politiky. Knížky, obrazy, filmy veselé i smutné, hudba, krasobruslení, fotbal. Lidi, kteří za svého života rozdávali radost a smích, chvíle sportovního napětí, tu nyní odpočívají v klidu nad Prahou.

Někteří tu spočívají již dlouhá léta, některé pamatujeme živě z ještě nedávné doby. Některé hroby vypadají dost opuštěně, některé jsou zahrnuty květy. S překvapením jsem zaznamenala i hrob sochaře Václava Levého, o jehož Čertových hlavách jsem psala nedávno. Není možné vyjmenovat všechny, protože na hřbitově je kolem 600 hrobů. Tak jen namátkou pár z těch nejznámějších - Božena Němcová, Jan Neruda, Karel Hynek Mácha, cestovatel J. V. Frič, Bedřich Smetana, Karel Čapek, Hana Mašková, Vlasta Burian, Helena Zmatlíková, Waldemar Matuška, JUDr. Otakar Motejl, Radek Brzobohatý a mnoho dalších, nejnověji také Stanislav Gross.

Hrob, který však je jen symbolický, tu má i Milada Horáková. Mačkám spoušť a fotím, rozsvěcuji svíčičky, blíží se soumrak a mně je jasné, že jedna návštěva nestačí. Nedá se chvíli postát, protože bych tam strávila celý den. Dovoluji si připojit aspoň pár fotografií a doufám, že se vám u jmen vybaví osudy a příběhy a připomenete si chvíle, které jste s nimi strávili u knížek, počínaje Slabikářem, na koncertě, v kině, u televize...  

A příště se vydáme na další magická místa Vyšehradu.

naše tipy osobnosti výlet
Hodnocení:
(4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za milé komentáře. Ano, byla jsem zvědavá, jestli se v diskusi objeví jméno S. Grosse. Vyšehradský hřbitov není určen jen pro významné osobnosti, je tam vlastně většina hrobů tzv. "normálních" smrtelníků. I když pravděpodobně majetek hrál vždycky v možnosti pohřbení na tomto místě významnou roli. Jako na každém hřbitově, i tam jsou hroby označené cedulkou nezaplaceno, takže existuje možnost, jak se tam dostat. V případě S. Grosse to, prosím, berme tak, že když si zubatá zamane, není před ní úniku a nezastaví ji nic. Zdraví si zkrátka nekoupíme. Byl to mladý člověk a přejme i jemu lehký odpočinek.
Miroslav Štorch
Bydlel jsem v Podolí pod Vyšehradem a jako kluci jsme tam často běhali po okolí. V článku mne zaujala informace, že je tam uložen bývalý strojvedoucí-premiér Gross. Takové zásluhy o tento národ asi nemá, ale zřejmě někde získal opět místo díky protekci. Ve filmovém medailónu se omlouval celému národu. Podle mého názoru na Slavín nepatří. O mrtvých se má ale mluvit jen dobře. :-(
Libor Farský
Velmi zajímavé, jako rozený Pražák se cítím svými neznalostmi zahanben. Nicméně také marně dumám, čím si tu poctu mezi našimi velikány zasloužil Stanislav Gross.
Jiří Hradecký
Moc pěkně udělané. Také jsem si připomněl některá jména a někoho jsem ani neznal.
Zuzana Pivcová
Na Vyšehrad chodíme poměrně často, je to místo klidu, pozitivní energie a krásného výhledu na Prahu. Zastavíme se vždy také v obchůdku Jedličkova ústavu. Na hřbitově snad pokaždé objevím ještě hrob někoho významného, který jsem posledně minula.
Alena Vávrová
Alenko, to se ti moc povedlo! Je to skutečně ve všech směrech krásné místo. Byla jsem tam poprvé jako studentka - v rámci spartakiády 1965 jsme tam byli položit kytici Máchovi. A pak ještě jednou. To byla docela zásadní a pro mne nezapomenutelná návštěva Vyšehradu.
ivana kosťunová
Moc krásné povídání a hlavně fota. Zase se tam někdy podívám, stojí to za to.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavý článek a dozvěděla jsem se v kostce spoustu informací.Snažím se i v cizích zemích navštěvovat hřbitovy protože vypovídají hodně o kultuře národa.Na Vyšehrad se znovu podívám. Fotky super .
Zdenka Jírová
Také jsem byla před lety na vyšehradském hřbitově, toto místo je jako magnet,vybavují se mi všechna díla slavných osobností, která vytvořily.Jen jsem se trochu udivila nad jménem Stanislava Grosse? Čímpak se tak důležitým asi proslavil? Jen tím, že pochybně získal dost peněz na to, aby mu žena mohla zakoupit tak prestižní místo posledního odpočinku?
Lidmila Nejedlá
Hezké připomenutí. Takový výlet se k listopadu hodí. Díky, Álo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.