Ivanka Devátá slaví významné výročí a chystá další knížku

Ivanka Devátá slaví významné výročí a chystá další knížku

27. 11. 2015

Osmdesáté narozeniny slaví 27. listopadu herečka a v posledních desetiletích i spisovatelka Ivanka Devátá. V obou profesích se prosadila, když v bývalém Realistickém divadle v Praze vytvořila během čtyřiatřiceti let desítky postav od lyrických dívek až po charakterní role zralých žen. Po odchodu do důchodu vydala 14 knih fejetonů, povídek a humorných zamyšlení, které vyšly v téměř čtyřiceti vydáních. Právě chystá další.

"Byla jsem tiché dítě a vyrůstala v jakémsi imaginárním světě. Vystačila jsem si sama, přitom jsem ale měla spoustu kamarádek a byla duší všeho dění," řekla usměvavá herečka a literátka. Do důchodu odešla počátkem 90. let, "hned jak to šlo", a na vlastní žádost. "Udělala jsem dobře, protože zanedlouho si v divadle zavolali všechny mé vrstevnice a vyrazili je, zatímco já odešla hrdě a svobodně." Básničky psala od dětství, ale k fejetonům ji jako čerstvou důchodkyni dotáhl její syn Marek Hlavica, povoláním novinář.

"Nejprve jsem je publikovala ve Vlastě, ale na obživu to nebylo. Pak se to rozjelo a začaly vycházet i v knižních vydáních. Zpočátku jsem materiálu měla v sobě spoustu. Mými tématy bylo kromě divadla i zdravotnictví či cestování, ale teď je pochopitelně hledám obtížněji," prozradila Devátá, která se o tom přesvědčila při přípravě nové knihy.

Jako herečka často pracovala pro rozhlas, objevovala se i v televizi. Hrála koncem 50. let v prvním domácím televizním seriálu Rodina Bláhova. Z poslední doby ji diváci znají ze seriálu Rodinná pouta či jako docentku Boženu Wagnerovou z Velmi křehkých vztahů.

"To byla role, kterou diváci milovali. Zpočátku jsem jí nepřišla na chuť, ale nakonec mi přinesla svobodu. Z původních několika dní jsem si s ní prožila pět let," uvedla. Další role ztvárnila v dabingu - na kontě má i cenu za celoživotní mistrovství v tomto oboru. Mimo jiné propůjčila hlas slečně Marplové.

Naopak celovečerních filmů nemá Devátá za sebou mnoho, zhruba desítku. "Z těch významnějších se stále vrací Mstitel s Radkem Brzobohatým režiséra Karla Steklého z roku 1959 či detektivka Kdo přichází před půlnocí Zbyňka Brynycha, v níž jsem byla moc krásná. To se psal rok 1979," dodala herečka a spisovatelka známá svým optimistickým přístupem ke světu a okolí.

Je přesvědčena, že život je nádherný dar. "Přitom záleží na tom, jak se k němu postavíme. Buď životem pohrdáme, nebo si ho užíváme. A já si ho užívala," poznamenala Ivanka Devátá ke svému životnímu krédu.

Její křestní jméno není zdrobnělinou. Půjčila si dokonce knihu, ve které se dozvěděla, že do 50. let jméno Ivana jako protějšek k Ivanovi vůbec neexistovalo. "Jsem pětatřicátý ročník. Tehdy tu byla nějaká srbochorvatská sochařka toho jména. A když mě nesli ke křtu, tak tam přišla kmotra, která se v ní zhlédla. A tak místo Stanislavy nesli od křtu Ivanku," vysvětlila Devátá.

Když jí někdo říká Ivo, tak jí to nevadí, ale Ivanu ráda nemá. "Zatímco doma mi říkali Ivo, Ivuš, Ivuško a ty hajzlíku jeden," dodala Devátá se smíchem.

 

herci osobnosti spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Také přeji Ivance Deváté k jejím narozeninám hodně zdravíčka a elánu do další práce, ale i osobního života..S ní osobně jsem se nikdy nesetkala,ale její bratr byl moje studentská láska, taky jsem se znala s její maminkou, a jejího syna Marka, který je zmíněn ve článku jsem dokonce měla možnost hlídat,když byl u babičky na návštěvě.Ráda na to vzpomínám.
ivana kosťunová
Nechce se mi věřit, že už 80 let. Elánu má na rozdávání. Děkuji za tento článek, moji jmenovkyni mám moc ráda.
Alena Várošová
Děkuji redakci za pěkný článek o paní Ivance Deváté. Seznámení s její prácí a životem..Ať si oslaví své životní výročí ve zdraví v kruhu rodiny a přátel.
Alena Tollarová
Před polednem jsem poslouchala Čr2, kde byla paní Ivanka hostem. Bavila jsem se, jako ostatně vždycky. Těžko uvěřit, že je jí 80 roků a je důkazem, že věk je jenom číslo. Ivanko, přeji Vám ještě hodně krásných let, rolí, knížek ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...