Noblesní herečka Hana Maciuchová slaví sedmdesátiny

Noblesní herečka Hana Maciuchová slaví sedmdesátiny

29. 11. 2015

Televizní diváci si ji oblíbili jako copatou Aničku z Krkonošských pohádek i noblesní Miriam, středoškolskou učitelku ze seriálu TV Nova Ulice. Za tuto roli byla v minulých letech již čtyřikrát oceněna v anketě Týtý, naposledy v roce 2012. Excelovala i jako lstivá manželka doktora Blažeje v oblíbeném seriálu Nemocnice na kraji města, ale její doménou je divadlo.

Sedmdesáté narozeniny slaví 29. listopadu šarmantní česká herečka Hana Maciuchová. Na svém kontě má nespočet divadelních, televizních i filmových rolí.

Maciuchová je více než 40 let členkou souboru Divadla na Vinohradech, kromě toho hostuje v Divadle Radka Brzobohatého i jinde. Často se věnuje i dabingu a práci v rozhlase. Ve chvílích volna chodí rodačka ze Šternberku u Olomouce ráda po horách a jezdí do zahraničí.

Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Ačkoli se jí do vzdálené Prahy nechtělo, nakonec se rozhodla pro studium DAMU. Ještě během studií začala hrát v divadle Za branou, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do současnosti. Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako například Obchodník s deštěm, Zločin a trest a Cyrano z Bergeraku.

Vytvořila i řadu filmových rolí. Kromě oblíbených pohádek stojí za zmínku především životopisné drama Člověk proti zkáze, kde ztvárnila hlavní ženskou postavu – manželku Karla Čapka Olgu Scheinpflugovou. O mnoho let později se objevila v jedné z vedlejších rolí úspěšného filmu Samotáři. V letech 1994-2004 se věnovala též práci pedagoga na Státní konzervatoři v Praze.

Dvacet let byla životní partnerkou znamenitého herce Jiřího Adamíry. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993. V poslední době byla vidět ve společnosti docenta Vysoké školy ekonomické Karla Pstružiny. Děti herečka vzhledem ke zdravotním problémům neměla. V říjnu 2010 vyznamenal Hanu Maciuchovou prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

 

divadlo film herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Blahopřeji p.Haně k jejímu významnému životnímu jubielu.Je to milá a kultivovaná dáma.Nejraději ji mám v krkonošských pohádkách, v roli ANČE.
Miroslava Jachimová
Vynikající herečka, moc ji obdivuji. A v soukromí skromná a nenápadná, a přesto noblesní, dáma. Před dvěma lety jsem měla náhodou možnost být účastníkem stejného týdenního zájezdu do Říma jako ona. Zážitek z Říma byl díky její přítomnosti ještě bohatší.
Dagmar Bartušková
Výborná herečka. Blahopřeji!
Hana Šorejsová
Han Maciuchová je opravdu noblesní dáma, která je oblíbená a svým šarmem stále okouzluje. Také ji přeji plno elánu a krásných hereckých rolí, které si tato skvělá herečka zaslouží.
Zdenka Jírová
Miriam Maciuchová je dáma každým coulem. Nejen že je krásná, má nádherný hlas, ale je také výborná herečka. Její přítomnost v díle zaručuje jeho kvalitu. Blahopřeji!
ivana kosťunová
Byla skvostná Olga Scheinpflugová ve filmu Člověk proti zkáze

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.