Můj zážitek roku 2015: Krmení žiraf

Můj zážitek roku 2015: Krmení žiraf

3. 12. 2015

Když už jsem vloni oslavu mých šedesátin zpracovala jako můj nejsilnější zážitek roku 2014, můžu v tom letos směle pokračovat. Ani letošní narozeniny se totiž neobešly bez překvapení a krásných zážitků.

Vše začalo 1. září, kdy právě u oběda zazvonil zvonek a ozvalo se: pošta. A pošťák mi předal docela těžký balíček. Vůbec jsem netušila, kdo mi co posílá. Odesílatel pro mě neznámý. V balíčku byla výpravná kniha, po které jsem velmi toužila - Tajemství Českého středohoří. Nechal mi ji jako překvapení poslat syn přesně na den mých narozenin. Oběd samozřejmě vystydnul. To ale nebylo všechno. Rodinka druhého syna mi připravila další překvapení ne nepodobné modrému kufru z loňska. Dárek totiž ukrývala modrá dárková bednička. Po jejím otevření jsem jenom nevěřícně koukala, protože v ní nebylo nic. Když snacha viděla můj nechápavý pohled, chytila se za hlavu a běžela domů. Ve spěchu ji totiž jaksi zapomněla naplnit. Na druhý pokus to byl pohled docela jiný. Ležela v ní knížka Miroslava Bobka Žirafa na pondělí, přívěsek a razítko ve tvaru žirafy. Když jsem knížku vyndala, vypadly z ní dvě vstupenky do zoo a voucher, kde stálo něco ve smyslu: dostavte se 3. září 2015 ve 14 hodin do zoo k pavilonu žiraf na krmení.

Chvíli mi trvalo, než mi sepnulo, že se nebudu na krmení žiraf dívat, ale krmit je budu já. Zoo Praha totiž pro návštěvníky připravila atrakci krmení žiraf. U jejich výběhu zbudovala plošinu, ke které žirafy přicházejí a návštěvníci jim podávají krmení. Už po půl druhé se žirafy z výběhu začaly trousit blíž k plošině. Měli jsme velké štěstí, že přišlo šest žiraf, v období velkých veder prý nepřicházely vůbec. Paní ošetřovatelka přinesla náruč pěkně olistěných větví. Vysvětlila nám, jak si máme počínat a pustila nás osm na plošinu. Není to až zase tak jednoduché.

Žirafy, zvané holky, jsou navyklé na určitý režim a velmi nerady mění zvyky. I na tu plošinu bez návštěvníků si zvykaly rok. Dívali jsme se prakticky z očí do očí. Mají opravdu úžasné řasy. Slouží jim k ochraně očí při okusování trnitých akácií. Ošetřovatelka nám podávala větve a my jsme je nabízeli žirafám. Větev se musela držet pevně, pořádně to zatáhlo, když obtočila jazyk kolem větve a listy si pěkně stáhla. Pak jsme větev pustili na zem a v ruce nám přistála další. Nesměli jsme se ani ohnout, protože žirafy by se mohly polekat prudšího pohybu a utéct. Tak jsme si pěkně krmili a vyslechli si přitom zajímavosti z chovu a života žiraf. Byl to opravdu zážitek.

Africkým domem právě v té době hýbal kojenec hrabáče kapského, který se narodil 26. července. V těch dnech byl poprvé ohromný chovatelský úspěch ukazován i veřejnosti, a to jsme samozřejmě nemohli vynechat. Ošetřovatelka u něho seděla nepřetržitě a hlídala každý jeho pohyb a zaznamenávala každý gram jeho přírůstku na váze. Krásné miminko, trochu jako z jiné planety...

Procházka po zoo v doprovodu Tollarů počínaje nejstarším a konce nejmladším měla svoje kouzlo a co víc bych si ještě mohla přát, než když Tollarové táhnou, pěkně pospolu...

Hádanka na konec: může si žirafa olíznout oko?

 

Soutěž "Můj zážitek roku" - Prožili jste hezkou dovolenou, narodilo se vám vnoučátko, našli jste si nové přátele? Nebo se vám letošek spíše nevydařil? Podělte se s ostatními čtenáři o nejsilnější zážitek roku 2015 a zpracujte jej jako příběh, glosu, báseň či fotoreportáž. Všechny soutěžní příspěvkyk budou slosovány, vítěz obdrží knihu Retro ČS2 od nakladateství JOTA.
příroda ZOO zvířata
Hodnocení:
(4.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Naštěstí neplatí ta stará povídačka, že "dlouhé vlasy, krátký rozum". Ty jsi asi postřehla, k čemu se mu hodí.
VANDA Blaškovič
Krmení žiraf? Pěkné! Ale snad Ti nebude Aleno vadit, když napíši, že se mi na fotkách nejvíce líbil ohon Tvého syna...:)) pa,pa!...:)) V.
Jana Šenbergerová
Konečně jsem si to také přečetla. Paráda! A krásné fotky. :-) *****
Eva Balúchová
Krásný zážitek.Vidím,že žirafy jsou i tvoje oblíbené zvířata.
Dagmar Bartušková
ZOO jsem obdivovala při jeho nedávné návštěvě s íčkaři, nyní obdivuji malé Tollarovce. A jestli si žirafa olizne nebo neolízne oko, to záleží jen na ní, jak se jí bude chtít vypláznout jazyk. :)))
Soňa Prachfeldová
Máš za 5.
Zdenka Jírová
To je krásné povídání, takový dárek bych také přivítala. Byla jsem v Zoo v Praze loni s vnoučkem a moc se mi tam líbilo. Nejsem z Prahy, tak to byl pro mne svátek.
Libuše Křapová
Alčo, hezky jsi to napsala. Muselo to být moc hezké a příjemné, ta návštěva ZOO s rodinou. Dala jsem ti pětku (hvězdiček) :-) Jo, a když jsem si prohlížela tvé fotky, moje první myšlenka byla - jak to, že má vyfoceného našeho Honzíka? - než mi došlo, že to Honzík není. Ale úplně, jako by byli kluci bráchové :-)
Marie Magdalena Klosová
Ali,doufám,že příště to nebude krmení dravých šelem !:) mm
Alena Tollarová
Soňo, určitě ano. Přála mi spousta lidí. Ale teď bys mi mohla popřát ještě jednou dodatečně pěti * a vylepšit mi průměr. :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%