Odměna za krádež
v horské chatě Šerák

Odměna za krádež
v horské chatě Šerák

19. 7. 2012

Výpravčí Václav Rambousek pamatuje ještě osvětlení návěstidel a výhybkových těles petrolejem. Na stavědlech a traťových hradlech čistíval komínky a doléval petrolej. Člověk ale snadno přivyká civilizaci. Pobyt někde na chatě bez vymožeností moderní doby může být pro romantické duše opravdovým zážitkem, třebaže většina současné populace vstřebává drsnou krásu přírody raději prostřednictvím televizní obrazovky.

Manželé Rambouskovi se rozhodli strávit letošní dovolenou v lůně matky přírody.Odhodili všechny vymoženosti civilizace. Prodlévají na myslivecké chatě v Jeseníkách. Strýček Bonifác, takto ředitel Jesenického polesí, zařídil manželům chatu zdarma. Ta stojí pod horou Vozka. Je zcela vzdálena od turistických značek. Chybí samozřejmě i elektrický proud. Manželé zavrhli veškeré pohodlí civilizace. Nemají ani tranzistorák!

Manželka Jana umí relaxovat. Nalije na sebe litr slunečnicového oleje. Najde si prosluněnou paseku a odchází do vnitřní emigrace. Opéká se celý den na slunci a ve své fantazii tak činí v Tichomoří, obletována snědými domorodci. Výpravčí Vašek Rambousek je tvor společenský. Bez elektrického proudu je krušno a neveselo. Chybí mu noviny a rozhlasové zprávy. Není entomolog, ani znalec rostlin. Doma to má tři sta metrů do lesa a houby pro něj nejsou vzácností. Ženské tělo je mu milejší, nežli východ slunce. Tady je ženské tělo stejné jako doma!

Vašek byl v týdnu v údolí s ruksakem pro proviant. V malé obci byla jen samoobsluha. Horal byl už tak vyprahlý touhou po civilizaci, že pátral po novinách. Nenašel však odvahu k vyloupení poštovní roury plné novin u jedné vilky.

Dovolená se chýlí ke konci.Poslední den pobytu.Touha po vychlazeném pivu, skývě čerstvého chleba a křupavých rohlících vyprovokuje oba Robinsony k cestě do civilizace. V nedaleké horské chatě na Šeráku je příjemně teplo. Oba manželé vidí opět žárovku, slyší rozhlas a mají před sebou živé lidi.V uších zní líbezná melodie písně Plují lodi do Triány.

"Pane vrchní, orosené pivo a noviny!"

Kávička pro ženu a druhé pivo. Vašek zcela u vytržení pozoruje rozsvícený lustr! Najednou zrak nadrženého návštěvníka padne na tlustý časopis ve čtecím rámu. Slušný člověk poprvé v životě krade! Je zaplaceno, rychle pryč. Muž má pod větrovkou ukradený časopis. Do kopce se škrábe po třech. Jedna ruka přidržuje pod oděvem ukořistěný poklad.

Večer chutná i poslední konzerva rizota. Nastává pobožnost. Na nočním stolku svítí čtyři svíčky.Těžká nuda bude rozptýlena. Robinson uléhá, políbí časopis a otevírá první stránku. Nastanou čtenářské orgie. Bude se číst až do rána.

Při prvním seznámení s tiskovinou však nastává pád do ploché vývrtky. Osamělý mořeplavec uloupil zvláštní číslo o životě a díle Vladimíra Iljiče Lenina!

Z nudy celé číslo předčítá. Nadále se z výpravčího Václava Rambouska stane znalec životních osudů toho pána. Nabyté vědomosti se ukázaly jako zbytečné. Lenin byl prý podle jiných zdrojů převezen za německé peníze agenty Centrálních mocností vlakem do Ruska, aby pomohl rozbít východní frontu!

A pro takového člověka riskoval "zloděj" Rambousek velikánskou ostudu!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Triviální příběh. A moc hezky a vtipně napsaný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.