Nejsme žádní zapšklouni

Nejsme žádní zapšklouni

5. 12. 2015

Pokud mi nějaký holobrádek ve vinárně vyčte, že jsem starý a nic nechápu, vycestuji s ním raz dva. Nikoli pěstmi, které jsem definitivně složil po padesátých narozeninách (dříve jsem trochu marně boxoval), ale racionálními argumenty.

Ano, starý jsem dost, v tom se nikdo nesplete. Blbý snad nikoli. Co mne na starší, tedy mé, generaci irituje, je občasná (a teď mi, prosím, promiňte ta neslušná slova, ale bez nich to nevyzní) zapšklost a nasranost na všechny a na všechno.

Jsem starý, a proto musím být nasraný? To tedy ani náhodou.

Já se mám dobře. Peněz tak akorát, abych mohl vyrazit jednou za rok k moři. Nepotřebuji žádat komouše o devizový příslib a státní banku o zahraniční měnu. Nemusím předkládat plánek mého cestování v cizině.

Zkrátka, kam si usmyslím, tam pojedu. Koupím si, co chci, džíny mi už nemusejí posílat kamarádi z Německa, ještě si spořím na kvalitní rakev a spořím i vnoučatům. Dávám to, protože žiju skromně.

Ale už to slyším: Horáčku, to se ti to píše, jsi ve vatě, ale já na to nemám.

Nejsem ve vatě. Mám důchod dvanáct tisíc a přivydělávám si ekonomickým poradenstvím. To mi bohatě stačí na to, abych všechny tyto položky zvládl.

O životní minimum se postará stát – nikdo neumře hlady. Ale v zájmu každého seniora by měly být další aktivity, které by mu přinášely určitý prospěch. A to je jen a jen na nich.

Tak si pořád nestěžujme. Pokud jde o mne, nedělám to. Žiji v krásné zemi s nádhernými památkami ve středu Evropy, která teroristy a uprchlíky zatím zaplaťpánbu nezajímá. Máme po dlouhých letech konečně demokracii, dlím od dubna do října v přírodě na hausbótu, bedlivě sleduji i60 a dění světa v televizi.

Třebaže na slapské přehradě chodím na suchý záchod, je mi moc dobře.

Nejsem žádný zapškloun!

glosa Moje próza
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Také souhlasím pane Horáčku s citátem textu skupiny Chinaski :„Jaký si to uděláš, takový to máš“ Kdysi jsem se pohyboval v pouštích a naše Česko je nádherně zelené a oplývající mlékem a strdím :-) Měli bychom si naší krásné země více vážit a bránit ji proti ilegálním vetřelcům, kteří nechtějí pracovat. Časem možná budeme všichni chodit na suchý záchod, a nesplachovat vzácnou pitnou vodou. Velká sucha a drahá voda nás to naučí.
Hana Šorejsová
I já rovněž souhlasím a držím se hesla : "Práce dělá člověka". Čím více člověk pracuje, tím je na tom lépe, a to nejen z hmotného hlediska. Radost, kterou člověk pociťuje z práce, se liší od radosti, kterou pociťuje o dovolené. Je to naše palivo, které potřebujeme . Jsme volní, můžeme cestovat, ale můžeme i pomoci. Ať nezaopatřeným dětem nebo starším lidem, kteří nikoho nemají. A v tom je smysl, musíme si pomáhat. Hlavně nezávidět ! Všem přeji pohodu a radost vánoc v kruhu vašich rodin.
Soňa Prachfeldová
Též se hlásím k nezapšklounům. Pokud máme zdraví a chuť vnímat neopakovatelný život a nejen svůj, je to jedno velké dobrodružství . Nebezpečí, strachy, bolesti, štěstí, lásky, blázniviny, to vše se střídá jako odliv a příliv, jako den a noc. Kdo se bojí nesmí do lesa !
Zdenka Jírová
Souhlasím s Vámi, pane Horáčku. Od trvale "na..." lidí se distancuji. Prchám před nimi. Loni jsem přestala po 52 letech pracovat, protože mi zrušili místo. Bylo to místo jen za pár korun, ale chodila jsem ven, mezi lidi a měla jsem povinnost. To člověka udržuje mladým.
Marie Magdalena Klosová
Hlásím se k zásadním "nezapšklounům",podepisuji se pod sympatický příspěvek neméně sympatického pana Horáčka,vím,že "jaký si to celý život dělám,takový to mám" a jsem s tím spokojená.Nenadarmo jistá životní filozofie říká,že pozitivní energie přitahuje pozitivní a naopak.pak se ovšem"zapčklouni" nemohou divit.Těm,ale nejen jim,bych upřímně doporučila velmi srozumitelnou knihu paní Rhondy Byrne ,nazvanou prostě MOC.Ale jsou i jiné.Jenomže "komu není rady,tomu není pomoci.Mějte se všichni laskavě,předvánočně.mm
Zuzana Pivcová
Chci říct, že jsem v důchodovém věku. To je asi to jediné, co mi nikdo neodpáře. Ale určitě nejsem zapšklá a se svým současným životem si (zatím) dokážu poradit, aby mi to bylo co nejvíc k osobnímu prospěchu. A tím nemám zdaleka na mysli především finanční otázku.
Jana Šenbergerová
To je právě to nejtěžší, protože tu musí začít každý sám u sebe. Už jsem to tu několikrát psala. Možná mě vaše otázka přivede k napsání obsáhlejšího článku. Rozhodně to není téma na komentář u článku. Navíc všichni by rádi věděli jak, ale jakmile odpověď na svou otázku dostanou, nejsou ochotni věnovat jí pozornost, protože by jim nabourala všechno, čemu dosud věřili a věří. :-)
Alena Várošová
To je aspoň člověk,který pamatuje na svá vnoučata.A proč by měl být smutný a litovat se.Dopřeje si to na co má tím,že žije skromně.Hezké čtení.
Jana Šenbergerová
Šťastný to muž! Pokud jde o mě, znám mnohem víc zapšklých mužů než žen, ženy jsou životaschopnější. A pokud jde o dnešní dobu, tak každá je nějaká. Mimochodem, žádný komunizmus na Zemi ještě nebyl. I přes to, čím si bude muset lidstvo projít, neztrácím optimizmus, iluze naštěstí už dávno nemám, a těším se na dobu, kdy budou šťastny všechny bytosti. Beze změny to prostě nepůjde.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Horáček, to co jste napsal je srozumitelné a já s tím plně souhlasím.Svoboda cestování je to co nejvíc oceňuji, ale to i svoboda volby podnikání.Mohu si koupit bez front či známých co moje peněženka unese.Přiznám se, že za posledních 25 žiji velmi pěkně. Ale nenechává mně chladnou to, že se moc rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. Sociální rozdíly jsou stále větší a ti chudší nevidí světlo na konci tunelu. to se netýká jen seniorů, ale hlavně matek samoživitelek a dětí. Nemůžeme vidět jen sami sebe a radovat se, že zrovna nám se žije dobře. V této předvánoční době je potřeba myslet i na druhé, kterým se nedaří.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.