Už je to jisté, lidé dostanou k penzím jednorázově přidáno 1200 korun
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Už je to jisté, lidé dostanou k penzím jednorázově přidáno 1200 korun

10. 12. 2015

Důchodci dostanou v únoru k penzím jednorázově 1200 korun navíc. Příspěvek má částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci důchodů v příštím roce. Penze se ze zákona mají zvýšit kvůli nízké inflaci 0,3 procenta jen o 40 korun měsíčně. Poskytnutí kompenzačního příspěvku schválil Senát, nyní jej dostane k formálnímu posouzení prezident.

Vláda chtěla původně poslat penzistům jednorázově 600 korun ještě před Vánocemi. Prosincový termín padl potom, co opozice zablokovala ve Sněmovně schválení normy zrychleně v úvodním kole. Koalice pak přišla s návrhem na výplatu zvýšenou o tři stokoruny v únoru, nyní bude o další tři stokoruny vyšší.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je však letos nízká.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7000. Průměrný důchod na konci loňska činil 11 075 korun, letos na konci prvního pololetí 11 316 korun.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Lepší na to nemyslet,to musí nas....každého normálního seniora.
Jarmila Komberec Jakubcová
Květo, jenže v r.2017 budeš mít jako základ pro další valorizaci (pokud nějaká bude) jen +40,--Kč. Těch 1200,-- není valorizace, ale jen kompenzační příspěvek. Paní Ivana Kosťunová to píše naprosto přesně. To jsou jednoduché počty.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kupecké počty: Jednoráz.částku Kč 1200,- dělíme 12 (měsíci) = Kč 100,-/měs.+ Kč 40,- = 140,-/měs.
ivana kosťunová
Paní Jakubcová máte naprostou pravdu, nutno ještě podotknout, že tato částka se nezahrnuje do výpočtové základny valorizace příštího roku, Není to totiž přidání k důchodu, ale almužna . Je to nedůstojné.
Alena Várošová
Já vím,my to tady nezměníme.Na to jsou jiné chytré hlavy naplánují to tak,aby jako ten celek kuřete připadl na ně.A nám odhodí ty kosti.
Jarmila Komberec Jakubcová
Průměrný plat ve II.čtvrtletí činil 26 287,--Kč. V porovnání s průměrným důchodem je rozdíl cca 15ti.Kč. Protože hodně občanů nedosahuje ani průměrného platu či mzdy mi průměrování připomíná dva přátele, z nich jeden měl k obědu celé kuře, druhý nic a v průměru měli oba půlku. Jednorázový příspěvek není řešení, tím by byla valorizace každého důchodu o 140,--Kč/měsíčně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.