Proč mám tak ráda vůně spojené s vánočními svátky
ILUSTRAČNÍ FOTO: archiv autorky

Proč mám tak ráda vůně spojené s vánočními svátky

13. 12. 2015

Jako první při vzpomenutí na Vánoce se mi vybaví šťastné děti, jak rozbalují dárky, dnes šťastná vnoučata jak se těší, co pod stromečkem najdou. Jak pochumlává za okny sníh...

Vánoce také přinášejí spoustu dobrého jídla a pití. Nekonečné mlsání cukroví. Či dobrou vánočku s medem nebo domácí marmeládou. Ale já mám ráda vůně spojené s vánočními svátky. Sladká vanilka, hřebíček, skořice a pak ovoce - rozkrojená jablka, ořechy, sušené švestky, pomeranče...

Pomeranče jsou nejznámějšími plody z citrusovníků. Pochází z jihovýchodní Asie a při křížových výpravách se dostaly do Evropy - Itálie a Španělska, kde mají velmi vhodné podmínky pro pěstování. Dnes, jak známe z trhu, dováží se k nám především ze Španělska, Izraele, Afriky, Jižní Ameriky.

Mám ráda pomerančový džem i pomerančový dort. Mám ráda čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů. Prokládám pomeranči nejen kachnu, ale upravuji i někdy tak krůtu, protože pomeranče pomáhají strávit tučné pokrmy.

Pomeranče vám provoní byt, pokud je nakrájíte na kolečka, provléknete na nit (je to krásná vánoční dekorace) a volně pověsíte. Na vánoční stůl dáváme velký pomeranč a v něm napíchané koření hřebíček. Hezké provonění i ozdoba vánočního stolu.

Moje próza Vánoce
Hodnocení:
(3.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Králová
Také máme spojenou vánoční atmosféru s vůněmi právě pečeného cukroví, sušeného ovoce nebo i čerstvě oloupaných mandarinek. K tomu vůně svařeného vína, skořice a dalších koření. Pak už to chce pustit koledy, nebo si ji i zazpívat s rodinou při práci. Vůně a chuť mají velkou sílu při oživování vzpomínek z dětství i nedávných let. Díky Hanko za hezký článek.
ivana kosťunová
I já se připojuji, také to doma tak děláme, jenom místo pomerančů mandarinky.
Soňa Prachfeldová
Hanko a už jserm ozdobila pomeranč hřebíčky, obložila křížalama a mám z toho radost, tak jsi mne naladila !
Lidmila Nejedlá
Ano, vůně k vánocům patří. Mám ráda vůni šípkového čaje, který si vařím ze sušených šípků s medem a citronem. Návrat domů z procházky v mrazivém ovzduší do voňavého bytu... to je slast.
Hana Šorejsová
Jani, udělala jste mi velkou radost, ano Vy to víte, je to tak. To je prima. A Hanko, to navlékání na nit zbožňuje moje vnučka, protože to tak krásně provoní byt. Pomeranč s hřebíčky je opravdu nádhera na vánočním stole, letos vyfotím ! Kromě toho děláme ještě také s jablky ježky, do kterých děti píchají švestky a rozinky na párátcích, zajisté také znáte. To je dědictví po mé mamince a babičce.
Hana Rypáčková
No, voní krásně. Mandarinkovou kůži dávám na prkýnko a s vykrajovátkem a kladívkem vytvářím srdíčka a hvězdičky. Navlékáme je na nit jako korálky a věšíme jako ozdobu- právě kvůli té vůni...
Jana Šenbergerová
Vůbec se vám, Hanko, nedivím. Pomerančová vůně je příjemná a svěží. Na rozdíl od vanilky, skořice a hřebíčku ji mám ráda i jako součást kosmetických přípravků. Také míváme na stole pomeranč s hřebíčkovým vzorem a na Silvestra k němu přibude pomerančové prasátko. Většina žen asi netuší, že jsou pro ně velmi prospěšné nejen kvůli vitaminům, ale také kvůli látkám velmi podobným ženským hormonům. Je proto obzvláště vhodné konzumovat je v době klimakteria, čímž se dá předcházet různým nepříjemným stavům.
Soňa Prachfeldová
Ano také mám ráda přírodní vůně, ovocné moc a ten pomeranč s hřebíčkem to zkusím - díky Hanko :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Vůně ovoce mám moc ráda, ale purpuru, františky apod. NE. Nekupuji také např. žádné vonné tyčinky, zvracela bych.
Zuzana Pivcová
Pomeranče mi připomínají dětství, kdy jsme na ně před svátky stáli dlouhé fronty, každý dostal jeden a někdy na nás už nezbylo a šli jsme domů. Teď se mi vybaví i Řecko nebo Kypr, kde volně rostly v sadech stejně jako citrony a hojně padaly na zem. Také jsou pro mě spojeny s tradičním anglickým džemem z kůry. Sama si pomeranče nekupuji takřka vůbec. Zato ořechy, mandle a sušené neproslazené ovoce můžu vždycky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.