Výstava v Karolinu - Historie Karlovy univerzity
FOTO: archiv autorky

Výstava v Karolinu - Historie Karlovy univerzity

13. 12. 2015

Vážení přátelé, při nedávné promoci neteře v Karolínu jsem si všimla, že zde probíhá výstava Historie Karlovy univerzity. Tu jsem si nemohla nechat ujít. Jednak jsem zde byla poprvé na promoci svého Táty Bohéma, později svých sester, švagrů a dalších členů naší rozvětvené rodiny. Já jsem zde neměla promoci jako absolvent Českého vysokého učení technického, ale co nebylo, může být. Jsem totiž studentkou KU třetího věku. :-)

Zvu vás na tuto výstavu do sklepních prostor Karolína. U příležitosti 667. výročí založení Karlovy univerzity je již zde delší dobu otevřena výstava, mapující vývoj univerzity. Výstava potrvá až do 31.12.2017.

Výstava je rozdělena do tří částí, od jejího založení až po současnost. Na výstavě je možné si prohlédnout kopie listiny vztahující se k založení univerzity, dekret Kutnohorský či kopie univerzitní pečeti a žezla. Kromě historických materiálů je možno shlédnout také audiovizuální záznamy přibližující roli univerzity v moderních dějinách.

Jsou zde prezentovány také významné osobnosti, které byly s Univerzitou Karlovou nějakým způsobem spjaty. Například biolog Jan Evangelista Purkyně, fyzik Albert Einstein, nositel Nobelovy ceny za chemii Jaroslav Heyrovský a další.

Nechť za mne ale mluví fotografie. Fotografickou dokumentaci považuji za důležitou a nedílnou součást téměř každého mého příspěvku. Zejména článku cestopisného a popisného. S fotografiemi je hned každý příspěvek autentičtější.Doporučuji vám výstavu navštívit, dýchne na vás studentská doba minulá i současná. Uvidíte i vězení pro středověké učence. Já jsem si myslela, že se jedná o studnu. Člověk není starý podle číslice svého věku, ale podle mládí svých myšlenek.

Pro náročnější čtenáře jsem připravila základní výpis z historie univerzity:

Pražskou univerzitu založil český a římský král Karel IV. listinou ze 7. dubna 1348.  Měla čtyři fakulty: teologickou, svobodných umění, právnickou a medicínskou.

Karlův syn a nástupce Václav IV. vydal  Kutnohorský dekret v roce 1409. Posílil  postavení domácích členů akademické obce v poměru tři ku jednomu hlasu. V době husitského reformního hnutí zde získal silný vliv její rektor Mistr Jan Hus.  Univerzita  se redukovala na jedinou fakultu svobodných uměn. Rudolf II.vytvořil ze svého sídelního města kulturní metropoli, kde se vedle dvorského centra s učenci Johannesem Keplerem nebo Tychonem Brahe rozvíjela i vzdělanost univerzitní.

Třicetiletá válka a porážka protihabsburské opozice  přinesla podstatnou změnu na univerzitě. Vítězný římský císař a český král Ferdinand III. v roce 1654 spojil Karolinské učení s jezuitskou univerzitou v Klementinu v univerzitu s novým názvem Karlo-Ferdinandova univerzita. Název se udržel do roku 1918. Ta obnovila všechny čtyři fakulty.

Podoby moderní vysoké školy nabývala univerzita v reformách let 1848/49.  Pražská Karlo-Ferdinandova univerzita je rozdělena v roce 1882 na dvě: českou a německou. Na přelomu 19. a 20. století dosáhly obě univerzity vysoké vědecké úrovně. Na německé působil např. profesor Albert Einstein. Na české univerzitě vynikl profesor.,Tomáš G. Masaryk.

Velké neštěstí a ztráty znamenala okupace českých zemí hitlerovským Německem. Po studentských demonstracích 28. října 1939 a při pohřbu medika Jana Opletala byly české vysoké školy 17. listopadu 1939 uzavřeny. Univerzita Karlova mohla opět zahájit činnost až po skončení druhé světové války.

Studenti, věrni tradici svých svobodných zásad, vystoupili v demonstraci 17. listopadu 1989 proti totalitnímu systému a dali podnět k odstranění režimu.

V současné době má Univerzita Karlova sedmnáct fakult a je považována za jednu z nejprestižnějších vysokých škol.

 

historie škola univerzita výstavy
Hodnocení:
(3.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
No vida! A to jsem původně Pražák, ale také stavař a o historii Karlovy univerzity mě zatím nenapadlo hlouběji pátrat. Takže díky s 5 hvězdičkami.
VANDA Blaškovič
Michaelo, ahoj. Řeknu Ti to při osobním setkání. Jinak info na www.cuni.cz
Michaela Přibová
Vando, teď jsem si přečetla zajímavý článek o výstavě v Karolinu. Děkuji. Zaujalo mne také, že jsi studentkou KU třetího věku. Mohla bys o tom něco napsat? Já sice mám FF UK obor filologie- italština, ale KU bych si dala ještě jednou :))
Alena Tollarová
Manžel si včera pořídil průkazku, s níž může po Praze beztrestně popojíždět zadara. Takže hurá. Začít můžeme třeba zrovna tady.
Libuše Křapová
Vando, za článek palec nahoru :-)
Soňa Prachfeldová
Je to krásné přiblížení historie a každý může být hrdý, kdo absolvoval na UK . Vando třeba také budeš :-) , nejsi žádný troškař !
Vladka Steinová
Dobrý den, Vando, opět jsi portál obohatila o inteligentní výklad a pěkné fotografie.Historie KU by měla být známá každému, neb její založení ve 14. století byl vynikající výkon inteligentního Karla IV., který byl z matčiny strany potomek Přemyslovců. Poděkování Ti posílá kamarádka, která v Karolínu také kdysi promovala a pak, o 22 let později i moje dcera.Pěkný den, Vladka.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vandičko za 5 hvězdiček, víc už jich dát nemohu - nejsou k mání. Já mám také historii jako koníčka.
Hana Rypáčková
Díky Vando za pozvánku, ráda bych se na svou UK podívala, ale asi nestihnu.Tak fotky a povídání prima.
VANDA Blaškovič
Děkuji, Jarmilo, já jsem čerpala z informací na výstavě. Udělala jsem z nich základní výpis. Aby nedošlo k mýlce, zdaleka zpaměti neznám všechny tyto informace. I pro mne bylo mnoho věcí novinkou. V dnešní době se samozřejmě používají i doplňující informace z internetu. Ale vidíte, že jsem tam skutečně byla a to je myslím podstatné....:)) Takže, ne, Jarmilo, nejsem žádný Komenský, ale obyčejná ženská, kterou baví historie, populárně naučná literatura, věda, statistika atd...:)) A tys mi dala pětku?? Ach jo....:)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%