Můj zážitek roku: Labutí jezero
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Můj zážitek roku: Labutí jezero

14. 12. 2015

Stále slyším hudbu a v podvědomé projekci uchovám vizuální prožitek z nedávného představení Ruského klasického baletu St. Petersburg (A. Batalova) JABUTÍ JEZERO. Příběhu nesmrtelné lásky Prince Siegfrieda a Odetty, který fascinuje diváky již sto čtyřicet let. Soubor navštívil Krušnohorské divadlo v Teplicích s dokonalým nastudováním klasického baletu. Velkolepé kostýmy labutí, dokonalá synchronizace pohybů útlých baletek, vrcholné taneční výkony vynikajících sólistů, to vše umocněno hudbou P. I. Čajkovského, který svoji hudební genialitu vlastního pocitu věčné lásky svěřil i strunám houslí, jejichž tóny stoupaly do závratných výšek, beze slov rezonovaly s duši vnímavého diváka, aby ve finále s celým orchestrem oslavily štěstí zachráněných milenců.

Potěšilo mě, že z různých nastudování baletu, lišících se několika alternativními závěry, nabídl Ruský klasický balet St. Petersburg pohádkově romantický konec.

Labuť jako symbol čistoty a věrnosti inspirovala spisovatele, sochaře, malíře a provází člověka odnepaměti. Skladatel Wágner v opeře Lohengrin zhudebnil legendu o labutím rytíři připlouvajícím na člunu taženém labutí. Asi nejslavnějším antickým mýtem je příběh Léda a labuť. Kdo by neznal slavný obraz Leonarda da Vinciho Léda s labutí. V Andersenově pohádce se ošklivé kačátko mění v krásnou labuť. Mezi jedny z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové patří pohádka O labuti. Nemohu nevzpomenout pohádku Šestero labutí od bratří Grimmů.

Nejznámějším symbolem spjatým s labutěmi, procházejícím od antiky celou evropskou kulturou, je labutí píseň. Říká se, že labuť zpívá pouze jednou – těsně před smrtí. Párek labutí si je věrný i po smrti jednoho z nich. Milují se hlubokou nekonečnou láskou jdoucí až „za hrob,“ jdou za svým srdcem, umí milovat duší. Tito vznešení vodní ptáci jsou krásným objektem i pro fotografy a jeden ze snímků zdobí i nový kalendář i60.

Kouzlu sněhobílých ptáků, plujících spolu s mláďaty na hladině teplického rybníku, podléhá většina návštěvníků Zámecké zahrady. V březnu sledují, zda samička již zahnízdila, netrpělivě očekávají vylíhnutí mladých, jejich první plavecké výkony a výuku techniky létání pod bedlivým vedením rodičů. Denní sčítání bělostných opeřenců se stalo rituálem a při setkáních sdílíme společnou radost nad tím, že na hladině plave opět všech deset našich labutí.

Vznešenost, nehynoucí láska a bělostná čistota těchto tvorů si určitě zaslouží obdiv, možná i malé předvánoční zamyšlení čtenáře, nadechnutí, a uvědomění si krásy nejen kolem nás i v nás samých.

 

Můj zážitek roku
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Kouzelný článek, Jani. Honem, kde mám ty hvězdičky!
Alena Vávrová
Také mám ráda labutě a letos jsem jejich zahnízdění sledovala s foťákem v ruce a napsala o tom svůj Jarní fotopříběh. První snůška nevyšla, z druhé se vylíhla 4 labuťátka, 3 se dožila dospělosti. Vloni měl stejný pár 7 mladých. Naposledy jsem je fotila v sobotu :-). No a balet? Ten já také miluji!
Alena Várošová
Krásný článek s labutěmi.Nádhera.
Lidmila Nejedlá
Mám ráda labutě, ale u nás vyvedou nejvíce tři mláďata. Ta fotografie, kde jich je osm, mne fascinuje.
Naděžda Špásová
Krásné vyznání labutím. Jsou to majestátní ptáci, hodni obdivu. Úvodní foto moc hezké.
Blanka Hlobilová
Moc hezké povídání i fotky.
Soňa Prachfeldová
Krásné labutí povídání o lásce, hudbě, něze - díky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Jano Kol.- mám "poruchu spánku", vždy mne spasí Filip tím, že si na "í"čku přečtu, co je nového. Pracovala jsem také v Praze - denně dojížděla přes sousední vesnici se 2ma rybníky. Na tom u silnice sídlily labutě, měly mladé a labutí máma si občas s nimi sedla až do silnice. Řidiči autobusů to už znali, jeli pomalu-opatrně, mnohdy zastavili, odehnali rodinku - a pak jsme jeli dál. Také nyní jedu občas do Prahy, labutě už nevídám - prý jsou na 2. = bezpečnějším rybníku. Ruský balet mám uložen u Filipa - přepošlu p. Havlasové - požádám, zda by nějak zařídila umístit do videí "í"čka = aby pak ta nádhera byla pro všechny! Já toto - bohužel - neumím.
Zdenka Jírová
Okouzlující článek o kráse a lásce. P.I.Čajkovkij si nemohl vybrat k vyjádření krásy a citu nikoho jiného než labutě. Jsem ráda, že se na našem Zámeckém rybníku podařilo labutímu páru odchovat celou snůšku osmi mláďat. Početná rodinka je okrasou zahrady. Líbí se mi, že jsi zmínila díla známých autorů o labutích. Moc hezké.
Hana Šorejsová
Janičko, je to "Óda na radost labutí", jak jste to krásně napsala. Labuťky jsou symbolem lásky a něhy . Děkuji , moc se mi to líbí !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.