Můj návod: Vložení obrázků do textu
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Můj návod: Vložení obrázků do textu

20. 12. 2015

Při procházení příspěvků u dřívějších návodů jsem zachytil dotaz na možnost vkládání obrázků do přímo článku, mezi text. Toto vkládání je podle mého názoru vhodné hlavně u popisování postupů, třeba kuchařských fotoreceptů, návodů při úpravě fotografií a podobně. V ostatních případech bych spíš volil nepřerušovaný text, a obrázky s jednoduchými popisky vkládat do galerie pod článkem. Ale je na každém z nás, jak tento způsob využije.

Takže odpověď zní - vyzkoušel jsem a JDE TO.

Založíme si nový článek a na vhodné místo v textu můžeme vložit obrázek. Pokud vkládáme článek připravený ve Wordu, tak v místě, kam budeme vkládat obrázek vytvoříme větší mezeru pro snadnější orientaci. Potom můžeme jen postupně vkládat obrázky. 

Provedeme to následovně:

1) Na profilu v Galerii, volných fotkách nebo například na rajčeti si uložíme potřebné obrázky. Poté otevřeme obrázek, klikneme na jeho plochu pravým tlačítkem myši a vybereme nabídku Kopírovat adresu obrázku. Tím vložíme adresu obrázku do schránky. Vrátíme se do rozepsaného článku a umístíme kurzor na okraj řádku, kam chceme obrázek umístit. 

2) Klikneme v editační liště článku na ikonu  Vložit/Upravit obrázek (2. zprava).

 

3) Otevře se malé okno, do řádku URL vložíme (Ctrl+V) adresu obrázku ze schránky a potvrdíme OK.

.

 

Na místě kurzoru se zobrazí modrý obdélník velikosti obrázku. Když kliknete mimo modrý rámec, ukáže se vložený obrázek. Pokud bude obrys obrázku větší a pravý okraj se do sloupce nevejde, nezoufejte, program sám upraví velikost obrázku tak, aby se vešel do sloupce článku. Proto není nutné obrázky před vložením zmenšovat.

4) Pokračujeme ve psaní článku a na vhodných místech umístíme stejným způsobem další obrázky.

Tímto návodem zřejmě ukončím popis postupů při tvorbě článků a práce s obrázky na našem portálu. Pokud někdo bude potřebovat poradit s nějakou činností, může napsat dotazy na chatu Práce na počítači. A když to bude vyžadovat obšírnější odpověď, připravím další návod, stejně tak, jako když přibudou na portálu další možnosti využití.

počítače senioři
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Nemám myš, mám pouze mobil.
Radovan Cakl
Jestli prospěly nebo ne je věcí názoru. Žádat redakci nemusíš, prostě je tam vlož, mě to vadit nebude, přesvědčovat mě nemusíš a Tvůj názor Ti vyvracet nebudu. Každému vyhovuje něco jiného.
Radovan Cakl
Jestli prospěly nebo ne je věcí názoru. Žádat redakci nemusíš, prostě je tam vlož, mě to vadit nebude, přesvědčovat mě nemusíš a Tvůj názor Ti vyvracet nebudu. Každému vyhovuje něco jiného.
Libor Farský
No díky. Jen jsem Tě chtěl přesvědčit na těchto ukázkách, že obrázky v textu mohou naopak článku prospět. Až to budu potřebovat, požádám o laskavost redakci.
Radovan Cakl
Libore, nezbývá než vyzkoušet. Zřejmě to teď jde. Dřív, když někdo jen zkopíroval adresu mezi článek, v redakci to museli zviditelnit a byla s tím práce navíc. Teď se obrázek vloží automaticky i upraví velikost na šířku sloupce.
Libor Farský
Radku, schválně se mrkni na články pana Jaroslava Kašíka, kde jsou podle mne obrázky v textu patřičnější, pěkně ho oživují. I když je to věc názoru, ale redakce je tam tentokrát techala. 1. Kouzlo časů minulých: Zázrak jménem dřevo (28.11.2015) Zde: http://www.i60.cz/clanek/detail/13558/kouzlo-casu-minulych-zazrak-jmenem-drevo 2. Kouzlo časů minulých: Tak kam s ním? (5.12.2015) Zde: http://www.i60.cz/clanek/detail/13675 V každém případě Ti děkuji za odpověď i předchozí instruktáž.
Soňa Prachfeldová
Holka nešil a dej si raděj Radkův profil. Díky Radku, že vím kam jít.
Radovan Cakl
Libore, jen jsem popsal způsob vkládání obrázků do textu. Osobně považuji za vhodnější nechat vkládání fotek do textu tam, kde to má, jako při instruktáži, svůj důležitý význam. Raději si přečtu souvisle článek, bez odvádění pozornosti od textu. Pak si prohlédnu galerii fotek s popisky a v případě potřeby se vrátím ke článku. Ale to je jen můj názor. Pokud redakce změnila názor, tak o tom nevím. Navíc, nevidím důvod, proč se zdržovat jednotlivým vkládáním fotek do textu, kde to není nutné, když na 3 kliknutí vložím celou galerii pod článek.
Libor Farský
Ano, Radku. Ono to bylo možné i u dřívější verze. Ty jsi to používal u textů o fotografování. Mně se to také podařilo (pokud byl před zásahem redakce možný náhled, tak tam byly) i u pouhého vyprávění, ale v časové linii, kde mi to přišlo vhodnější. Ale po vydání článku byly redakcí obrázky v textu smazány a umístěny opět pod článek. Na svůj dotaz jsem obdržel odpověď, že obrázky v textu ponechají právě jen u instruktáží. Takže jsi si jistý, že redakce změnila názor? Doufám, že ano, již 3 takové články, podobné tomu mému, v poslední době vyšly i s obrázky uvnitř.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%