Naše první vánoce aneb není řízek jako řízek

Naše první vánoce aneb není řízek jako řízek

21. 12. 2015

Rok 1972 se chýlil ke konci a před námi byly nejkrásnější svátky roku – vánoce. Byla jsem čerstvá novomanželka, vdávala jsem se v říjnu. A byla jsem těhotná.

Ještě před svatbou jsme se dohodli, že i když budeme bydlet prozatím u mých rodičů, zbudujeme si v podkroví vedle mého dívčího pokoje z chodby malinkou kuchyň. A já budu svému muži vařit ve vlastní kuchyni. Moje maminka byla natolik rozumná, že s tím samozřejmě souhlasila.

Můj muž jezdil tenkrát jako řidič nákladního vozu v ČSAD a do práce dojížděl. Domů obyčejně přijížděl až v podvečer. A já se snažila podle kuchařky vařit teplé večeře. Každý začátek je těžký, moc jsem toho neuměla, ale kupodivu manželovi převážně chutnalo a když nechutnalo, tak to statečně snědl. Byl mírný a laskavý, to mu zůstalo dodnes, a tak i když bylo maso jako podrážka, tak jen pronesl „je to trochu tvrdkavé“. To slovo „tvrdkavé“ jsem přímo nesnášela. Už jsem ho to odnaučila...

Na první společné vánoce jsme se moc těšili. Já se rozhodla, že štědrovečerní večeři připravím pro nás dva sama. Manžel byl v práci a já doma chystala salát, obalovala řízky - tenkrát se ryby u nás moc nejedly, ještě tak filé.

Blížila se pátá hodina odpoledne a já finišovala. Salát jsem měla hotový a řízky pod poklicí, aby nevychladly. Nakouknu a nevěřím vlastním očím. Řízky pod poklicí sice byly, to jo, ale vůbec neměly tu krásnou zlatou barvu jako řízky mojí maminky. Ony prostě došly tak nějak do tmavě hněda...

Těhotenské hormony se mnou pěkně zacloumaly a stavidla slz v mých očích se protrhla a já plakala a plakala. Slzy jsem ronila i po příchodu manžela. Ten se nejdříve vyděsil, že jsem potratila, měla jsem rizikové těhotenství. Nechtěla jsem mu za nic na světě říct, co se mi tak hrozného stalo. A jen jsem brečela a škytala. Nakonec mi řekl, že půjde pryč, když s ním nechci mluvit o tom, co mi je. A tak ze mě vyšplouchlo, že jsem spálila řízky. Pohlédl pod pokličku a začal mě utěšovat, že to nevadí, že se to dá sníst, nejdříve jsem plakala ještě více až posléze slzy oschly a já se vydala k rodičům s prosbou o dva řízky k večeři.

Dnes už bych kvůli řízkům neplakala, ale uznejte tenkrát to byla úplná tragédie. Když si na tyto oplakané řízky vzpomenu, tak se mi vybaví jeden vtip: Novomanželka servíruje manželovi k večeři pečené kuřátko. On: miláčku, ty jsi to kuřátko plnila nádivkou? Ona: ne drahý, to kuře nebylo duté.

Veselé vánoce, přátelé!

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Novotná
Nejlepší vánoční cukroví jsme upekli o prvních společných vánocích, neměli jsme ještě kuchyňskou váhu a tak jsme dávali všeho "přiměřeně", prostě podle odhadu. A byli jsme moc spokojení.
Elena Valeriánová
Jsem velmi ráda, že jsem svým příspěvkem vyvolala tolik hezkých a milých vzpomínek. Soni, máš pravdu, byla to krásná doba, je hezké, že na tu dobu můžeme dnes s láskou vzpomínat.
Soňa Prachfeldová
A stejně to bylo krásné, že Elenko, mládí, nezkušenost, moje první vanilkové rohlíčky - místo m3 dlg cukru jsem dala 30 dkg, rozteklo se to celé po plechu, my tehdy také bydleli u našich a fakt se to nedalo jíst, manžel se smál, jen můj zlatý děda mlsal a mlsal a tvrdil, že tak dobré rohlíčky ještě nikdy nejedl
Alena Várošová
Tímto Vašim článkem Eleno se každému promítly ty nejzajímavější okamžiky v životě,to už je jedno v jakékoliv situaci,podle příspěvků velmi zajímavé.Zkazit oběd,či večeři se určitě podařilo mnoho začínajícím hospodyňkám,nejsem výjimkou.
Zdenka Jírová
Když jsem se v r.1963 vdala, o teflonových pánvích ještě nebylo ani slechu. My dostali k svatbě hezký lívanečník, celý z lesklého hliníku, jako bylo i ostatní naše nádobí. Rozhodli jsme se s manželem udělat si lívance. Těsto jsem uměla, ale jak je upéct,když se na novém lívanečníku stále trhaly nebo pálily, Nepovedlo se. Obědvali jsme chleba s máslem. Když jsem si stěžovala mamince, tak jí hned došlo, že lívanečník nebyl "zapečený".Něco s ním manžel dělal, asi ho jemněji vybrušoval, po čase se na něm dalo péci. S nadšením jsme ho ale po letech vyměnila za novinku - teflonovou pánev Místo lívanců jsme pekli palačinky.
Eva Mužíková
Elen, jak se to říká -" Kdo nic nedělá, nic nezkazí ". Každý jsme si tím prošel. Maminka dělala bramborový salát na svatbu, pomáhala jí sousedka. Té se zdál být suchý, tak do něj přilila trochu oleje ze spíže. Katastrofa - maminka v lahvi od oleje měla nalitý nějaký likér z mladých smrkových výhonků... Salát pro čtyřicítku svatebčanů skončil u slepic....
Alena Tollarová
Eleno, ráda po čase zase vidím Tvůj článek s úsměvnou vzpomínkou. To jsme byly trdla, co. A jak jsme ty tragédie prožívaly. A jak se po letech pohled na ně docela změnil.
Alena Vávrová
Elenko, byl to silný zážitek a máš na co vzpomínat. Naše první společné vánoce byly takové, že jsem na to raději zapomněla. A k tomu vaření - uměla jsem např. zadělat na knedlíky a uvařit je pro 8 člennou rodinu. Ale první moje knedlíky pro dva byly katastrofa! Tak mne na několik let zachraňovaly ty z pytlíku s burisony. Ale vypracovala jsem ;-). Přeji krásné vánoce.
Jana Šenbergerová
Elen, skoro ti tu vzpomínku závidím. Vůbec si nepamatuji naše první společné manželské Vánoce. Bydleli jsme v podnájmu bez kuchyně. Jen Silvestr mi utkvěl. Přijeli za námi přátelé. V 69 byla tuhá zima. Když hoši nesli domů v bedýnce piva, donesli je zmrzlá. Bylo -25. :-) Přeji vám oběma ještě hodně krásných společných Vánoc.
Libor Farský
Elenko, to je roztomilé. Přeji vám oběma krásnou pohodu vánoční a po celý další rok. Hlavně to zdravíčko s nádivkou z dobré nálady!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...