Setkání po letech
ILUSTRAČNÍ FOTO: stock.xchng

Setkání po letech

24. 12. 2015

Když jsem se v sedmé třídě přistěhoval do Plačic, začal jsem navštěvovat základku v Kuklenách. Ve třídě jsem seděl s dcerou zástupce ředitele Janou. To už se mi nenápadně začaly zapalovat lejtka a holky v mých očích nabíraly jiné podoby. Moje spolusedící mě však moc nebrala. Však ona taky, podle mě tehdy, žádný zázrak nebyla. Naopak se mi líbila, a to už hlavně v 8. třídě jiná Jana, z Plačic. Ta se to samozřejmě nikdy nedověděla.

Jana školní samozřejmě vnímala starší kluky a já byl nula. Ale ona byla chytrá, tak i občas napovídala. I když byla z Kuklen, bydlela nedaleko školy, v Kuklenách bylo vše nedaleko, jen jsem si zjistil, kde bydlí, někdy přes plot řekl ahoj, a to bylo všechno. Když jsme vypadli ze školy, ztratil jsem o ní naprosto přehled. Šla na nějakou školu a já do učení do ZVU. Na zámečníka.

Po 30 letech jsem byl pozvaný na sraz od základky. Tak jsem se ptal, jestli tam bude taky Jana. Kamarádka, co dávala dohromady seznam, řekla, že ano. Sraz byl v Kuklenách, v restauraci U Růže, pod kostelem. Když jsem přišel na sraz, tak bylo volné místo u jedné paní přímo proti dveřím. No, byla to Jana, kterou bych samozřejmě nepoznal.

Zasedl jsem, asi to bylo vyhrazené pro mě. A téměř celý večer jsme si povídali. Nejmenovala se samozřejmě už jako za svobodna, ale to nevadilo. Nebydlela už v Kuklenách, ale v Malšovicích. Hrála nám tam reprodukovaná hudba, tak se i trošku tancovalo, tělo na tělo. Bylo to samozřejmě příjemné. Pilo se vínko a nálada šla trošku do hlavy. Prostě padla i pusa. Stihli jsme si domluvit, že se sejdeme na kafe v UNO. Když Jana odjížděla, přijel pro ni manžel a jelikož bylo místo, tak vzali mě a jednoho dalšího spolužáka do města k nádraží.

Jana, jak sem se dozvěděl na srazu, učila na škole nedaleko jejího bydliště, na sídlišti. Byl jsem zvědavej a vlastně i udělal gesto a počkal si na Janu nedaleko školy, když jela do práce. Tak to bylo nejprve kafe v UNO, pak ještě párkrát setkání u školy. Nic mimořádného. Kamarádi, nebo maličko víc. A jelikož víc umím psát než mluvit, byly i nějaké dopisy. Jana chodívala cvičit do nedaleké školy, a tak někdy po jejím cvičení jsme zašli na skleničku. Do takové maličké restaurace. Jednou jsme seděli u baru a najednou se objevil Janin manžel a jestli si může přisednout. No mohl, byla to veřejná hospoda, ale já dopil a odešel, ve třech to není ono.

Takže to bylo víc o romantice. Výlety na kole byly nádherné. I občas autem. O mě věděla její mamka, dokonce i její dcera. A samozřejmě v povzdálí i manžel. Jana si schovávala moje dopisy kdesi doma pod prádlem, kam muž nechodil, jak si myslela. Ale on chodil. Ale velká láska taky pomalu tála. Trvala i tak několik let. Měnila se v přátelství. Dnes je to již 20 let a zůstaly hezké vzpomínky.

Ještě jsem si na něco vzpomněl. Jana dlouho tajila, že nemá jedno prso. Až jednou mi to vlastně napsala. Prý se bála, že se s ní přestanu scházet. Tak jsem ji hned volal a řekl, že má přijít odpoledne na schody. Byly to schody v Žižkových sadech, v terasách, kam jsme občas zašli se ukrýt před davy. Prostě dodneška stačí říci na schodech a oba víme kde.

Bohužel již hodně dávno jsme ty schody spolu nenavštívili. A ani jiná místa. Jen když tam někdy jdu okolo, vzpomenu si. Na krásné, sladké a romantické chvíle.

Jména nemusí být pravá, ale vzpomínky ano.

Moje próza Můj příběh
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(3.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Přeji vám Petře další dostaveníčka na schodech...
Alena Várošová
Pěkné vyprávění, vyznání po letech Petře a sraz to umocnil. Někdy přátelství je víc jak láska,ale tam byla i ta láska,jestli se nemýlím.
Eva Mužíková
Pane Petře, Vaše vyznání je moc hezké, něco podobného jsem prožila i já. Snad se někdy odhodlám a také napíši pár vět. Vzpomínky nám nikdo nevezme....
ivana kosťunová
Je moc milé, když i po letech trvá něžný vztah, který se vytvořil kdysi. Fandím vám
Zuzana Pivcová
Je to hezké a upřímné vyprávění a jsem daleka toho, abych Vás nějak kritizovala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%